Bebeğinizin kalp atışlarını ne zaman duyarsınız?
Gebelik döneminde kadınlar, oldukça sıkıntılı sorunlar yaşasa bile, aslında gebelik kadınlar açısından anlamlı ve özel bir dönemdir. Gebeliğin başlamasıyla birlikte her anne adayı farklı bir süreçten geçer ve farklı belirtiler yaşar. Özellikle gebe kalmak için zorlanmış olan anne adayları, bu süreçte bazı endişeler duyabilir. Bu nedenle gebelikte daha derin duygular yaşayabilir. Bebeğinin sağlığından endişe duyar ve olabilecek her türlü sorundan çekinir. Gebeliğin teşhis edilmesinden sonra, anne adayları için en önemli konu bebeğinin kalp atışları yani yaşam sinyaliyle alakalı olur. Bunun için farklı bir tedirginlik içinde olan anne adayları, bebeklerinin kalp atışının duyulmaması halinde bunu sorun haline bile getirebilir. Anne adayları bu konuda rahatlamaları için, bebeklerinin kalp atışlarını duymaları gerekir. Fakat gebeliğin belirli aşamaları bulunmaktadır. Bilinçli olan anne adayları bu süreçte nasıl hareket edeceğini ve gelişmeleri hangi tepkilerle karşılayacağını daha iyi bilirler. Bebeğin kalp atışının ancak belli bir süreden sonra duyulabileceğinin bilinmesi, anne adaylarını rahatlatacaktır.
Gebelikte bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?
Anne adayları hamileliğinde bebeklerinin kalp atışını duymak için stres yaşamasınlar. Stres gebelik üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Stresli olan anne adayı hem kendisi için, hem de bebeği için zararlı etkilere neden olacaktır. Gebeliğin en hassas olan ilk trimesterinde gebeliğin düşükle sonuçlanmasına kadar etki edebilir. Gebelikte bebeğin kalp atışları farklı haftalarda duyulabilir. Gebe olan bazı anne adaylarının beş haftalık gebelik kontrolünde bebeğin kalp atışları duyulabilir. Fakat çoğu gebelerde bebeğin kalp atışları altı haftalık dönemde belli olur. Anne adaylarına yapılan doppler ultrason sayesinde bebeğin kalp atışları izlenebilir. Ancak gebe kadınlarda bebeğin kalp atışları en iyi 10-12 haftalarda duyulabilir. Bebeğin kalp atışları duyulduktan sonra, kalp atışları gebelik döneminde devamlı olarak izlenmelidir. Gebe kadınlarda beş haftalık bebeğin kalp atışlarını duymak için, transvajinal ultrason yapılır. Bu tetkikin yapılması özellikle risk taşıyan gebelerde tercih edilir. Buna rağmen anne adaylarından bebeğin kalp atışlarını duymak için acele etmemesi ve stres yaşamaması önerilir. Bebeğin kalp atışı ritmi ve kalbin yapısı farklı haftalarda değerlendirilir. Bu değerlendirmenin yapılabilmesi için, gebelik 20 haftalık olmalıdır. Bu tetkikler sırasında bebeğin kalp kapakçıklarında ve kalbindeki sorunlar belirlenebilir.
Gebelikte bebeğin kalp atışlarının izlenmemesi halinde
Gebelik döneminde bebeğin kalp atışlarının normal şekilde duyulduğu 6 haftadan itibaren, kalp atışlarının izlenememesi halinde bebeğin ölü olduğu düşünülür. Bu özel ultrason tetkikleriyle belirlenerek, teşhis edilebilir. Bu durumda bebeğin kürtajla alınması gündeme gelir. Çünkü bebeğin annenin rahminde bırakılması kesinlikle mümkün değildir.
Gebelikte bebeğin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılmaktadır?
Gebeliği sırasında kadınların bebeğinin kalp atışlarını duymak ve hareketlerini hissetmek istemesi oldukça doğal karşılanır. Anne adayının karnında yeni bir yaşama adım atan bebeğinin olması, gebeliğin pozitif çıkması kadar, bebeğin kalp atışlarının duyulması ve hareketlerinin hissedilmesi önemlidir. Bebeğin varlığı annesine kalp atışlarıyla hissettirmesi 5-6 haftadan itibaren olur. Bu bebeğin yaşadığını ve sağlıklı olduğunu gösteren önemli bir bulgudur.
Gebelikte bebeğin kalp atışlarının izlenmemesi
Bazı hamilelerde gebelik kesesinin zarı ve plasenta gelişimi normal olmasına rağmen, bu yapının içinde bebek izlenmez. Tıp alanında anembriyonik gebelik yani boş gebelik olarak tanımlanan bu durumun tek belirtisi kesede embriyonun olmaması ve bebeğin kalp atışlarının duyulmamasıdır. Bu tür gebeliklerde kadında yumurtlamadan sonra, erkeğin spermiyle döllenme olur. Döllenmiş olan yumurta kadının tüplerinde ilerleyerek, rahim duvarına tutunur. Hücrelerin gelişmesiyle gebelik kesesinin oluşması sağlanır. Bu kese plasentayla beraber embriyonun gelişme göstereceği yerdir.
Normal işleyen gebeliklerde kadının son adet tarihini takiben beş hafta sonra yapılan ultrason muayenesinde kesenin içindeki bebek izlenebilir. Fakat bunun için doğru bir teşhis yapılması için aceleci olmamak gerekir. Çünkü kadının yumurtlama dönemi geç olabilir. Bu nedenle yapılan muayene yeniden tekrarlanmalıdır.
Adetleri düzensiz ve yumurtlama düzeni farklı olan kadınlarda ya da son adet tarihini doğru olarak hatırlamayan kadınlarda kesenin içinde bebeğin görülmemesi ve kalp atışlarının duyulmaması normaldir. Bu durumda, bebeğin gelişimi etkilenecek ve ultrason tetkikindeki izlenimler 1-2 hafta gecikecektir. Bu nedenle kadınlara boş gebelik teşhisi konmadan önce gebelik kesesinin durumunu, yapısı ve gelişimi izlenmeli ve bir süre sonra tetkik yenilenmelidir. Boş gebelik olduğunda, başka türlü bir belirti olmaz. Kadınlar bunu yaşarken normal gebelik gibi hamilelik dönemi geçirir. Bunu anlamanın tek yolu kesedeki embriyonun ve kalp atışının görülmemesidir. Kadına bu teşhis konulduğunda, gebelik sonlandırılmalıdır. Bu yapılmadığında boş kese nedeniyle, kadında şiddetli ağrı ve kanama görülebilir. Bunlar kadında düşüğe neden olacaktır.