Bebek beslenmesinde ilkler nasıl olmalıdır?

bebeklerde gaz sancisiBebekler anne sütü almadıklarında ek gıdalara dördüncü aydan önce başladıklarında alınan besinlere karşı tahammülsüzlük, alerji, ishal ve ileri zamanlarda demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu yaşayabilirler. Bebeklerde ek gıdalara geçişte anne sütünün kesilmemesi gerekir. Bunun nedeni anne sütünde bulunan bazı maddelerin besinlerin sindirimine yardımcı olmasıdır.

Bebekler için çiğnemeyi yapmak oldukça zordur. Bu yüzden çiğneyemedikleri besinleri dilleriyle itmek zorunda kalırlar. Anneler ise bebeklerin besinlerini beğenmediğini düşünür. Aksine ağzında dilini toparlayamayan bebekler bunları iter. Bu yüzden besinlerin bebeklere azar azar verilmesi gerekir. Bu geçiş dönemi anne sütünü alamayan bebekler için daha zordur. Annenin yediği her şeyin tadı sütüne geçer. Bebeklerde bu tada alışmış olur. Bu yüzden bebeklerin ek gıdalara alışması daha zor olur.

Bebeklere bu dönem verilen meyve sularının içeriği yoğun karbonhidrat olduğundan, bazı durumlarda ishal yapabilir. Bu nedenle meyvelerin püre halinde verilmesi tavsiye edilir. Bunların içine de şeker ilave edilmemelidir. Bu dönem verilen yemek suları da büyük bir hatadır. Bu şekilde besin değeri olmayan besinlerin bebeklere verilmemesi gerekir.

Bir yaşını geçmemiş olan bebeklere inek sütü de verilmemelidir. Bu bebeklerde alerjiye, kabızlığa ve kansızlığa neden olabilir. Yumurta akı ve balda alerji yapması açısından sakıncalı görülür. Bebeklerde kaşıntı, döküntü gibi reaksiyonlar meydana gelebilir. Hatta ilerleyerek egzama haline gelebilir.

Ayrıca bir yaşın altındaki bebeklere zeytin gibi tuzlu besinler verilmemelidir. Çünkü bebeklerin böbrekleri bu dönem yeterince olgunlaşmadığından, bunların sindiriminde sorun yaşanır. Yemeklerin hazırlanması sırasında eler, kullanılan mutfak aletleri, et kesilen tahtalar, kaşık, tabak gibi araçlar çok iyi yıkanmalıdır. Bu besinlerin kesinlikle biberonla verilmemesi, kaşıkla verilmesi gerekir. Mevsime uygun şekilde sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Öğünler üç ana öğün ile üç ara öğün olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca besinlerin içinde tuz, baharat gibi malzemeler kullanılmamalıdır.

Bebeklerde mama sandalyesi kullanımı

Bebeklerde mama sandalyesiyle beslenmeye destekli oturmaya başlayacağı 6-7 aydan sonra başlanmalıdır. Bu şekilde diğer aile bireyleriyle birlikte bebeğiniz de beslenebilir. Öğünlerini sizlerin yemek saatlerine ayarlarsanız, sizlerle birlikte belli bir düzene alışır. Bebeğinizin yediklerinin miktarı kadar, bu besinleri nasıl yediği de önemli kabul edilir.

Bebeklerde bardak kullanımı

Bebekler 4-5 aylık olunca ilk önce su, daha sonra ek gıdalara başlar. Bebeğinizin meme ve biberon dışında bu kaynakları öğrenmesi önemlidir. Biberondan y da suluktan kesildiğinde başka yerden suya ulaşabilmelidir. Onun için kenarları ağzını kesmeyecek, ince kenarlı ve küçük bir bardakla su içmeye başlaması doğru olur. Fakat suyu birden ağzına dikmesine engel olmak için ilk başlarda bardağın içine bir yudumluk su koymanız tavsiye edilir. Suyu bardaktan içmeyi bu şekilde öğrenmelidir.

Bebeğin yemek saatlerinin belirlenmesi

Bebeğin yemek saatleri konusunda bazen anne baba bile uyuşmazlık içinde olabilir. Bazılarımız sabah, öğle ve akşam yemeklerini yediklerinden, çocuklarında buna uymasını isteriz. Fakat çocuklar bazen acıkmadıkları halde zorla öğünde sofraya oturtulmak istenir. Çocuklarınız için yemek saatlerinde bu kadar katı olmamanız gerekir. Tersine bebeklerin acıkma ritmini öğrenmeli ve buna uymaya çalışmalısınız. Yani bebeğiniz erken saatlerde acıktıysa, ona akşam yemeğini yedirmeniz, yatmadan önce hafif atıştırmalıkları yemesine izin vermelisiniz.

Bir Cevap Yazın