Bebeklerde bademcik iltihabı olur mu?
Bebeklerde bademcik iltihabı oldukça nadir olarak görülür. Bebekler çoğunlukla rinofaranjit olur. Üç yaşını geçtikten dan sonra, bebeklerde bademcik iltihapları başlar. Halk arasında bademcik olarak bilinen bu doku tıpta, tonsil, tonsilla ve palatina olarak da tanımlanır. Bademciğin insan vücudunda olan işlevi, vücudu mikroplara karşı korumaktır. Bebeklik döneminden itibaren hemen her insan bademcik iltihabı olabilir. Bu bademcik iltihapları iki farklı türde kendisini gösterir.
- Atonsilin: Sadece bademciklerin iltihaplanmasıyla oluşur ve kısa sürede geçer.
- Anjin: Bademciklerle beraber bütün boğaza iltihabın yayılmasıyla oluşur. Bu oldukça ateşli ve ağır geçirilebilir.
Akut bademcik iltihabı nasıl oluşur?
Genellikle akut faranjitle birlikte iki yaşında ve daha büyük yaşlardaki çocuklarda görülmektedir. Hastalık kendini yüksek ateşle, mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık ve boğazda kuruluk gibi belirtilerle gösterir. Boğaza bakıldığında bademciklerde şişkinlik ile beraber mora çalan kızarma ve hastalığın ikinci gününden itibaren boğaz içinde iltihaplanma olur. Hastalığın en şiddetli seyrettiği dönem ilk iki gündedir. Boğazda iltihaplanmalar oluşmaya başladığında rahatsızlık biraz daha hafif seyreder.
Kronik bademcik iltihabı nasıl olur?
Boğaz ağrısıyla, yüksek ateş, konuşma güçlüğü ve halsizlik gibi belirtileri bulunur. Geniz etinin büyümesiyle birlikte görülüyorsa, buna üst solunum yolunda daralmayla birlikte solunum güçlüğü ve uyku apnesi gibi diğer sağlık sorunları eşlik edebilir.
Bebeklerde bademcik iltihabı tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Bebeklerdeki bademcik iltihabı, eğer çok yüksek ateşe neden olmazsa ilk etapta sürekli emzirmeli ve birkaç gün geçmesini beklemelisiniz. Eğer bebeğinizde hastalık yüzünden burun tıkanıklığı varsa, serum fizyolojik ile açıp, bebeğinizi sıkça emzirmek için uğraşın. Küçük yaşlarda olan bir bebeğe hemen antibiyotik verilmesi doğru olmaz. Hastalığı bebeğinizin bünyesinin atlatamayacak kadar zayıf olduğunu düşünürseniz, doktorunun tavsiyesiyle antibiyotik kullanabilirsiniz. Sağlıklı olan bebeklerde, rahatsızlık birkaç günde geçer. Eğer sıkça sorun tekrar ediyorsa, 4-5 yaşlarına gelince cerrahi yöntemle bademcikler alınmalıdır.
Bebekleri bademcik iltihabından korumanın yolu nedir?
Bebeklerin bademcik iltihabından korunmasının en etkili ve kolay yolu, bebeğin düzenli ve yeterli bir şekilde anne sütüyle beslenmesidir. Bebeğiniz için gerekli olan her türlü ihtiyaç, kendi annesinin bünyesinde olan anne sütüyle karşılanacaktır. Anne sütündeki besleyicilik bebeğin ayına ve yaşına göre, beslenmesine yeterli olacaktır. İlaçlarda ve besinlerde olmayan gıda takviyesini bebekler sadece anne sütünden alacaktır. Bebeğinizin hastalıktan korunması için, kirli ve kuru havaya maruz bırakılmamalıdır. Ani hava değişimleri bebeğin boğaz enfeksiyonu geçirmesine sebep olabilir.
Geçmişte bebekler yetişirken fazla antibiyotik verilmeden yetiştirilirdi. Gereksiz yere antibiyotik kullanımı vücutta bağışıklık kazanılmasına neden olduğundan, ihtiyaç duyulduğunda antibiyotiklerin işe yaramamasına sebep olur.