Bebeklerde ek gıdalara geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bebek beslenmesinde sinir sistemi, sindirim sistemi ve böbrek olgunlaşmasına göre bazı evreler bulunmaktadır. Yutma refleksi zayıf olduğundan ilk 3-4 ayda bebekler sadece emerek beslenmelerini devam ettirirler. Bu yüzden bu dönemde kaşıkla verilecek besinleri yutamazlar. Bu dönemde mide asitleri daha azdır. Henüz nişasta ve yağ sindiriminde gerekli enzimler gelişmemiştir. Bu yüzden en mükemmel gıda yağ, protein ve karbonhidrat oranı iyi olan anne sütüdür. Dördüncü aydan sonra bebeğin kilo alması iyi ve doyma sorunu yoksa altınca aya kadar ek gıda verilmesine gerek yoktur. 4-6 aydan başlayarak bebekte yutma refleksi başlar. Artık bu dönemden itibaren ek gıdalara geçilebilir. Bu süreçte bebeğe verilen ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısı olur.
Bebeklerde ek gıdalara geçişteki kurallar
Ek gıdalara geçiş sırasında bazı kurallara dikkat edilirse, bebeğin ve annenin işi kolaylaşır. Bu gıdaların verilmesine en erken dört, en geç altı aydan itibaren başlanmalıdır. Bu dönemden önce ek gıdalara başlamak bebeklerde yetersiz kilo almaya, demir eksikliğine, kabızlık ve ishale, iştahsızlığa sebep olabilir. Bebekler bir yaşına gelinceye kadar beslenmenin içinde şeker, tuz ve baharat yer almamalıdır. Bunun nedeni bebeklerin bir yaşına kadar böbreklerinin tam olarak olgunlaşmamasıdır.
Ek gıdalarda ilk başta hazmı kolay ve alerjik etkisi az olan gıdalara yer verilmelidir. Bunların arasında elma suyu, sütlü pirinçli kaşık mamaları, pirinç unlu muhallebi gibi gıdalar bulunabilir.
Bebeğin yaşı uygunsa yani ek gıdaya başlama yaşı 5,5-6 ay arasında olursa, ilk ek gıdaların içinde hafif sebze püresi olması daha iyidir. Çünkü ilk gıda olarak bebekler meyvelerin tadını alırsa, seze pürelerine ilgi göstermeyebilir.
İlk günlerde bebeklere verilen ek gıdalarda tek çeşit olması gerekir. Çünkü bağırsakları birden fazla yeni gıdayla uğraşmamalıdır. Eğer bebekte yan etkiler olursa, bunun hangi gıdadan olduğu anlaşılamaz. En doğrusu 2-3 günde bir bebeğe tek çeşit verilmesidir. İlk besine alışan bebeğe başka bir besin verilmelidir.
Ek gıdaların ilk defa verilmesinde miktar az olmalı ve bu yavaş arttırılmalıdır. Burada hedef bebeğin bağırsaklarının zorlanmadan besinlere alıştırılmasıdır.
Bebeklere ek besinler kaşıkla ya da sulukla verilmesi gerekir. Bunlar biberonla verilmemelidir.
Verilecek ilk besinler öğlen ve aç karnına verilmelidir. Tok karnına yeni gıdalar verilirse, bebekler bunları istemeyebilir. Bu gıdaların miktarını bebeğinize bırakmalısınız. Yani bebeğin ayda yemesi gereken oran dikkate alınmamalıdır. Bebek beslenmesinde belli bir standart olmamalıdır. Bebekler besinlerde zorlanmamalı, yemediklerinde daha sonra yeniden denenmelidir.
Ek gıdalar annenin yorgun olmadığı, bebeğin yeni besinleri yemek için heyecan duyacağı zamanlarda verilmelidir. Bebekler annelerindeki gerginliği hisseder, annenin gülümseyerek vereceği gıdaları reddetmez.
Bebeklere verilecek ek gıdalarda kaka değişimleri olabilir. Bu durumda telaş yapmamak gerekir.
Ek gıdaların miktarı anne sütünü azaltmayacak kadar olmalı, aynı anda anne sütü de verilmelidir.
Bebeğe yeni bir beslenme alışkanlığı kazandırma sırasında ödül ve ceza uygulanmamalıdır. Bebeklere yemesi gerekenler konusunda baskı uygulanmamalıdır.