Bebeklerde isilik neden olur?
İsilik bebeklerde yüzde, alında, yanaklar, göz kapakları ve burunda meydana gelen minik kızarık oluşumlardır. Bundan başka bebeğin vücudunda kıvrımlı olan yerlerde, bez bağlanan bel ve göbek etrafında da sıkça görülebilir. Eğer gerekli önlemleri almazsanız, isilik vücutlarının her bölgesinde etkili olabilir. Kabarık ve kızarmış döküntülerden oluşan isilik, bazen birkaç gün içinde, bazen de haftalar boyunca etkili olabilir.
Bebekler neden isilik olur?
Bebeklerin cilt yapısı yetişkinlere göre daha farklı özelliklere sahiptir. Doğumdan başlayarak özellikle ilk aylarda daha hassas olur. Ciltleri oldukça ince, her şeye karşı duyarlı ve daha az yağlıdır. Ciltlerindeki ter bezi kanalları olan gözenekler, isilik ya da başka döküntülerin meydana gelmesini sağlayacak şekilde kolayca tıkanabilir. Vücutta olan ter salgısının cilt altında kalması nedeniyle oluşan kabarcık ve döküntüler, sıcak havada ve sıcak olan ortamda kalmış bebeklerde daha fazla olur. Bunlara düzenli bir şekilde bakım uygulanırsa, genellikle birkaç gün içinde kaybolur ve isiliğin bulaşıcı özeliği yoktur.
Ciltte isilik az sayıda olduğunda ve küçük deri döküntüleri şeklinde olduğunda, bunlar oldukça kısa sürede geçebilir. Fakat daha ağır olan isilikler kaşıntı ve içi su toplamış döküntülere neden olabilir. Bu sebeple bebeklerin ciltleri devamlı olarak kontrol altında olmalı ve isilik daha başlangıç aşamasında olduğu zaman tedaviye başlanmalıdır. Bu konuda annelere büyük görev düşmektedir. Bebeklerde oluşan isilik kaşınma ve yanma yapıp, bebeğin rahatsız olmasına sebep olur. Bu döküntüler kaşındığı takdirde, enfeksiyon oluşması ve kabuklanma olduğu görülür. Kısa süre içinde düzenli bakım sayesinde kaybolan bu döküntüler, daha sonradan önlem alınmazsa yeniden tekrarlayabilir.
Bebeklerin koltuk altı, boynu ve ense bölgesi dar ya da kalın giysilerin giydirilmesi sırasında daha fazla terler. Bu durumda vücut nemli bir ortamda kalmış olur. Bu yüzden bebeklerin giyiminde dikkatli olmalı, hava koşullarına ve bulundukları ortama göre uygun şekilde giydirilmelidir. İsiliğin oluşmasını sağlayan en önemli unsurlar arasında, bebeğin cildi için fazla nemlendirici kullanmak ve giysilerini pamuklu olmayanlardan tercih etmek gelir. Bebeklerde ateşli bir hastalığın ardından ya da ateşinin düşüşünden sonra cildinde isilik olabilir. Eğer ciltte egzaman tarzı döküntüler ya da başka döküntüler varsa, bebeğin hemen doktora götürülmesi gerekir.
Bebeklerde isiliğin önlemesi için alınacak önlemler
- Bebekler sıcak havada her gün ya da en azında gün aşırı yıkanmalı ya da duş aldırılmalı
- Giyimleri dar giysiler yerine daha bol içinde rahat edecekleri giysilerden tercih edilmeli
- Giysilerin tercihinde pamuklu ve ince olanlara öncelik verilmeli
- Bebeklerin cildi nemli olarak kalmamalı
- Bulundukları ortam sıcak olduğu zaman, bebeğin serin tutulmasına dikkat edilmeli
- Bebeğin cildinde fazla nemlendirici ürün kullanılmamalı
- Bebeğin alt bezi sık değiştirilmeli, arada hava alması sağlanmalı
- Bebekler daima sıcak ortamlardan korunmalı
- Bebekler gereğinden kalın giydirilmemeli
- Bebekler özellikle uyuduklarında, çarşaflarının pamuklu kumaşlardan olan bir yerde olması gerekir
- Bebekler yıkanırken yumuşak formüllü bebek şampuanı ve bebek sabunu kullanılmalı
- Bebekler yıkandıktan sonra kullanılan kozmetik ürünler bebeklere özel üretilen kokusuz, alkolsüz ve renksiz olanlardan tercih edilmeli
- Bebeklerin cilt bakım ürünleri hipo alerjik ve pH değerleri nötr olanlar tercih edilmeli
Bebeklerin cildinde olan isilik teşhisi doktorun muayenesiyle konmaktadır. Bebeklerin cildindeki isilik hafif se, bebeği hırpalayan ciddi tedavi sürecine girilmez. Bu dönemde bebeğin serin tutulması, düzenli olarak banyo yaptırılması ve cildi için uygun nemlendiriciler kullanılması uygu olur. Böylece isilik kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Ancak cildinde iltihaplanmaya neden olan, kaşıntı yapan isilik varsa, doktorunun tavsiye ettiği krem ve losyonlar düzenli kullanılmalı, bakım koşulları aksatılmadan uygulanmalıdır.