Bebeklerde kabızlık nasıl anlaşılır?
Bebeklerde kabızlığın teşhis edilmesini sağlayacak en önemli etken dışkının sertliğidir. Dışkısı yumuşak ve sıvı kıvamda olduğu zaman, bebeğin kabızlığından söz edilemez. Beslenmesi sırasında sadece anne sütü alan bebeklerin dışkısının kıvamı sıvı olur. Anneler düzenli olarak kakasını yapan bebekleri birkaç gün kakasını yapmadığında bundan endişe ederler. Özellikle doğumla birlikte ilk aylardan itibaren bu endişeli tutum bütün ailelerde etkili olur. Bunun nedeni bebeklerin yattıkları yerden dışkılama yapmalarından kaynaklanmaktadır. Henüz bu aşamada karın kasları yeterince gelişmediği için, bebekler kısa süreli de olsa dışkılamada zorlanma döneminden geçerler. İlerleyen aylarda bebeklerin kasları geliştiğinde, ek besin almaya başladıklarında, oturarak beslenmeye geçtiklerinde bu durum kendiliğinden düzene girer. Bebeklerin bu dönem zaten sulu kıvamda olan kakasının yumuşaması için zeytinyağı verilmesi de gerekli değildir. Kabızlık sorunu olan bebeklerde doktora danışılarak tıbbi tedavi uygulanabilir. Bebeklere bağırsak düzenleyici şurup ve krem gibi destekler kullanılarak yardımcı olunabilir. Masaj uygulaması da kabızlıkta yararlı olabilir.
Bebeğin kakasının rengine her zaman dikkat edilmelidir
Bebeklerin herhangi bir gıda alerjisi ya da bağırsak sorunları olmadığı zaman, kabızlık daha kolay düzelmektedir. Bebeğin kakası normalde sarı renkli ve yumuşak kıvamda olmalıdır. 3-4 gün süren, sadece kısa süreli etkili olan kabızlık sorununda müdahaleye gerek olmaz. Bu kabızlık durumunda kendiliğinden iyileşme beklenmelidir. Bebeğin bu sürede hassas olan bünyesinin gereksiz kimyasal ilaçlarla yorulmaması gerekir. İlerleyen aylarda meydana gelen kabızlıklarda makat çatlağı gibi problemler buna eşlik edebilir. Bu sorunda bebeklerin canı yanacağından, bunu hemen dışarıya belli eder. Bu sorun kabızlıkla beraber olmasa bile, bebeğin kaka yapmaktan çekinmesi nedeniyle kabızlıkla karıştırılabilir.
Bebeklere verilecek ek gıdalara dikkat edilmelidir
Bebeklerde görülen bazı enfeksiyonlar, bilinçsizce kullanılan bazı ilaçlarda kabızlık sorunu yaşanmasına neden olabilir. Daha çok diş çıkarma dönemlerinde kabızlık bebekleri daha fazla etkiler. Bunun yani kabızlığın ortaya çıkmasındaki faktörlerden en önemlisi yemek düzenidir. Bu yüzden lif oranı yüksek olan yiyecekler ve yeteri kadar sıvı tüketiminin olması kabızlığın oluşmasını önleyecektir. Bebeğiniz bu tür yiyeceklerle beslenmiyorsa, seyrek dışkılama yaptığında kabızlıktan şüphelenmeniz gerekir. Bebeğiniz bir yaşını doldurmadan önce ek gıda olarak, inek sütü ya da inek sütüyle hazırlanmış mama veriyorsanız, dışkılama seyrek olduğunda kabızlığın olmasını dikkate alın. Daha çok pirinç lapası, muz ve patates gibi yiyecekler kabızlık etkisi gösterir. Anne bebeğini emziriyorsa, kendisi de kabızlık etkisi olan besinleri tüketmemelidir. Ek gıdalara geçilirken bebeğinize sebze ve meyveleri, baklagiller ve kuru erik gibi gıdaları verirken doktora danışmanız gerekir. Devamlı şekilde kabızlığı olan bebekler ise, genellikle iştahsız olan fazla yemek istemeyen bebeklerdir. Özellikle beslenmede abur cubur besinler verilen bebekler kabızlıktan daha çok etkilenir.
Bebeklerin kabızlığını gösteren en önemli etken dışkılama alışkanlığıdır
Bebeklerin kabızlık çektiğinin anlaşılması için, kakasını yaparken zorlanmaları, kakasının sert kıvamda olması, her zaman olduğu düzenin dışında dışkılama sayısının azalması olduğunda dikkat edilmelidir. Bebekler kendileri bunu dile getiremeyeceği için, anneler bunu çok iyi gözlemlemelidir. Bebeğin sürekli olarak huzursuz olması, bunu bazen ağlayarak dışarıya vurması söz konusu olabilir. Anneler bebeklerinin kabızlığı konusunda en iyi belirleyicidir. Bebeklerinin bu sorununu mutlaka göz önüne almaları gerekmektedir.