Bebeklerde saç dökülmesi neden olur?
Bebeklerde saç dökülmesi olması oldukça normal karşılanan bir durumdur. Anne karnında olan bebeğin ilk saçları altıncı haftalık gebelikten sonra çıkmaya başlar. İlk başta saçlarda kıl kökleri oluşur, bunu takip eden süreçte saçlar oluşmaya başlar. Bu oluşumlar bebeğin sadece kafa kısmında değil omuzda, sırtta ve diğer vücut alanlarında da görülür. Bebeğin doğumuyla birlikte bunlar çoğunlukla dökülür.
Anne adayının vücudu, hamilelik dönemi boyunca fetüsün tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde kendini düzene sokar. Bunun etkilerinden biri de hamilelikteki hormonların yüksek seviyede salgılanmasıdır. Fetüs anne adayından her şeyi alıp etkilendiği gibi, yüksek hormon seviyelerinden de aynı derecede etkilenir. Bu etkileşim içinde bebeğin yeni doğduğu zaman vücudundaki kıl miktarı açısından, fazla kıllarda doğmasına neden olabilir. Her geçen gün bebeğin vücudunda olan hormonlar, normal seviyeye inecek ve doğumdan sonra 3- 4 hafta içinde bebek bu tüyleri ve saçları dökecektir. Bu şekildeki dökülme bir hastalık olarak görülmeyip, oldukça olağan ve normal bir durum kabul edilir. Bu konuda endişe edilmesine gerek yoktur. Fakat doğumun üstünden altı ay geçmesine rağmen bebeklerdeki saç dökülmesinin yoğun bir biçimde devam etmesi halinde, bu konuda uzman bir doktora gidilmelidir. Çünkü bebeğin yedikleri ya da tıbbi açıdan kullandığı diğer sebepler saç dökülmesine neden olmuş olabilir.
Bazı bebeklerde doğumla birlikte gür saçlar olur, bazılarında ise çok az ve seyrek saçlar, hatta bazı bebeklerde neredeyse tamamen keldir. Kış aylarında doğan bebekler başlarına takılan şapka, atkı gibi giysiler nedeniyle bazı bölgelerde yoğunluk olacak şekilde saç dökebilirler. Bunun gibi yatış şekilleri, sürekli tek tarafa yatırılma gibi nedenlerle, saç dökülmesinde bazı alanlarda yoğunluk olmasına neden olabilir. Zamanla bebeğin döktüğü saçlar daha fazla şekilde geriye gelecektir. Yeni çıkan saçlar renk ve şekli olarak bile farklı olabilir. Bebeğinizin saçlar sarı renkteyken siyaha, dalgalı iken düz olabilir.
Bebeklerdeki saç dökülmesi çok normal bir durum olsa da, bunun yine de gözlemlenmesi gerekir. Bazı bebeklerde görülen ve baş kısmındaki saçlı deride, yağ bezlerindeki çalışma bozukluğundan ortaya çıkan ve konak olarak tanımlanan durumun yaşanması da bebekteki saç dökülmesinin miktarını arttırabilir. Bebeğin saçında meydana gelen, kabuklu deri, zeytinyağı sürülerek, belli bir süre yumuşaması için bekledikten sonra bunlar temizlenebilir. Bu bebeğinizi rahatlatacak ve bebekteki saç dökülmesini azaltacaktır. Bebekler banyo sırasında doğal ve cildi besleyen sabun ve şampuanlarla yıkanmalıdır. Bebekler için özel olarak hazırlanan şampuanların kullanılması da saç dökülmesi sorunu olan bebeğiniz için yararlı olabilir.