Bebeklerde sarılık belirtileri nelerdir?
Bebeklerde olan sarılık belirtileri yeni doğan döneminde oluşur. Bu dönemde çeşitli etkenler nedeniyle ortaya çıkan sarılık, oldukça fazla görülür. Tedavisi kolay bir şekilde yapılabilen rahatsızlığın, erken dönemde teşhis edilerek, takip edilmesi gerekir. Sarılık bebeklerde cilt ve göz aklarında oluşan sarı renkle fark edilebilen bir sorundur. Cildin sarı renge dönmesi bilirubin adı verilen maddenin etkisiyle olmaktadır. Kana rengini veren ve dokulara oksijen taşınmasını sağlayan kan hücrelerinin parçalanması sonucunda ortaya çıkan bilirubin, normalde kana karışıp karaciğer tarafından temizlenmektedir.
Bebeklerde sarılık belirtileri
Bebeklerin yeni doğan döneminde kırmızı alyuvarlar olması gerekende daha fazladır. Doğumdan hemen sonra bu hücreler hızlı bir şekilde yıkıma uğramaktadır. Karaciğerin bunları işleme kapasitesinin bu dönemde yetersiz olmasından, bebeklerde bir miktar sarılık olması normal olarak kabul edilir. Bu şekilde gelişmiş olan sarılık yaşamın 2. ve 4. günlerinde ortaya çıkmaktadır. Bu tür sarılık genellikle 1-2 hafta içinde rahatsızlık yaratmadan kendiliğinden düzelir.
Bebeklerde oluşan patolojik sarılık sebepleri arasında en fazla görülen kan uyuşmazlığı yüzünden, aşırı miktarda kan hücresinin yıkılmasıyla meydana gelen sarılıktır. Bu sarılıkta da kana fazla oranda bilirubin karışmaktadır. Bu tür sarılıklar genellikle ultraviyole ışık tedavisiyle tedavi edilir. Eğer bu teşhis edilip müdahale edilmezse, beyni etkileyip kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Bu ışık tedavisiyle bilirubin maddesi hızlı bir şekilde kandan atılabilir.
Bebeklerde ciltte başlayan sarılık hızla koyulaşarak belirgin hale gelmektedir. Bu durumda bebek daha az emer ve daha fazla uyumaya başlar. Bu etki bebeğin sarılığının artmasına sebep olur. Bilirubin düzeyinin fazla oranda artması ve beyni etkilemesi durumunda, bebeğin tiz sesle ağlaması etkili olur. Başını arkaya doğru atar. Bu durum bebeğin havale geçirmesine bile neden olabilir. Bu aşamaya gelmiş olan bir bebekte genellikle zekâ ve motor gelişme geriliği ile görme sorunları meydana gelebilir. Bebekte sarılık ilk olarak yüzde başlayıp, sırayla göğüste, karın, kol ve bacaklara doğru ilerler. Göz aklarında sarılık oluştuğunda, rahatsızlık iyice belirgin hale gelir. Sarı rengin görünümü en iyi olarak gün ışığında ve floresan ışığı altında belirginleşir. Parmakla cilde bastırılarak kaldırılırsa, sarılık belirgin bir şekilde görülür.
Hangi bebekler sarılık açısından daha iyi takip edilmelidir?
- Zamanından önce doğmuş olan bebekler
- Sarılık bebekte ilk 24 saat içinde etkili olmaya başlarsa
- Doğumda kafa derisinde kanama oluşmuş bebekler
- Emme sorunu yaşadığı için, yeterince beslenememiş olan bebekler
- İki haftadan daha uzun süre sarılığı devam eden bebeklerde
- Büyük kardeşlerinde ışık tedavisine varacak kadar sarılık tespit edilmiş olan bebekler daha iyi takip edilmelidir.
Bebeğin karnında, kol ve bacaklarda oluşan sarılığı varsa, uykuya daha çok düşüyorsa, emmesi azalmış ve kilo kaybetmeye başladıysa hemen doktora götürülmelidir. Bu belirtiler kanda bilirubin düzeyinin arttığını göstermektedir. Bebeğin bu durumda hem doktor kontrolüne alınması, hem de beslenmesine dikkat edilmesi sarılığın daha çabuk atlatılmasına yardımcı olabilir. Bebeklerde yeni doğan döneminde oluşan sarılık, çoğunda kendiliğinden düzelse bile, bazı bebeklerin sarılığında müdahale edilmesi gerekli hale gelebilir. Bu yüzden bebeklerin doğumdan sonra 3-5 gün içinde doktor tarafından sarılık açısından muayene edilmesi gerekir. Bu şekilde sarılığın olumsuz etkilerinden korunulmuş olunur.