Bebeklerde solunum cihazına bağlanmak nefes darlığı yapar mı?
Bebeklerde nefes darlığı olması ailelerin endişelendiği ve devamlı olarak bebeklerini gözetim altına almalarına neden olan önemli bir sorundur. Bebekler normal olarak rahat nefes aldıkları zaman, çok rahat uyuyabilir. Fakat nefes alma zorluğu çektikleri zaman, daha rahat nefes alacağı bir pozisyonda yatmayı tercih edeceklerdir. Yattığı yerde başını geriye atabilir ya da kaburgaların içine çökmesine sebep olan bir pozisyonda uyumayı tercih ederler. Bu pozisyondayken nefes alırken ötme sesi, ya da ıslık sesi çıkarırlar. Bebeklerin nefes darlığı çekme sırasında sıkıntıları değişken olabilir. Yemek yedikleri sırada sorun yaşayabilirler, yedikleri yemek gırtlağına kaçarak nefesini tıkayabilir, fazla efor sarf ederlerse solunum sıkıntısı çekebilirler. Nefes darlığı bebeklerde bir akciğer hastalığının ya da doğuştan olan bir kalp hastalığının belirtisi olarak yaşanabilir. Bu yüzden tek başına hastalık olarak kabul edilmese bile, nefes darlığı başlı başına ciddi bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilerek, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Bebeklerde nefes darlığı neden oluşur?
Bebeklerin normal nefes almasını engelleyen, nefes darlığı çekmesine sebep olabilen çok sayıda faktör olmasına rağmen, burada üç önemli etken daha fazla etkili olur.
Laringomalazi: Bu etken nefes yolu başında olan gırtlak adı verilen bölgenin tam olarak gelişmemesi yüzünden oluşur. Bebeklerde doğumdan sonra sıkça görülen bu durumdaki nefes darlığında, morarma gibi etkiler görülür. Genellikle bu sorun bebeğin büyümesiyle geçse de, daha ağır vakalarda bebeğin ölümüne neden olabilir.
Doğuştan burun deliğinin kapalı olması: Bu etken yani burun deliğinin doğuştan kapalı olması hali 24-25 bin canlı doğumda bir görülür. Ülkemizdeki bebeklerde ise, her yıl 15-20 bebek bu sorunla doğar. Bazı bebeklerin iki burun deliği de tıkalı olarak doğabilir.
Doğuştan nefes borusunda darlık olması: Bu sorundan kaynaklanan nefes darlığı bebeklerde sıkça görülür. Bazı bebeklerin bu sorunla doğması halinde, doğar doğmaz ameliyat edilmesi gerekebilir. Normal olarak bu kolay tedavi edilebilen bir sorundur. Bebeklerin nezle ya da grip olmasında, hava yolunda ödem geliştiğinde, ciddi solunum sıkıntısı olduğunda, nefes borusu darlığında mutlaka altta yatan etken araştırılmalıdır.
Geniz eti nefes darlığı yapabilir
Bebeklerde ve çocuklarda en fazla solunum sıkıntısına sebep olan problemlerin başında geniz eti büyümesi gelir. Bunun tedavi edilebilmesi için, büyüyen geniz eti alınır ve kulağa tüp takılır. Bu operasyon tüm dünyada en fazla yapılan ameliyatların arasındadır. Çoğu hastalar bu sorunu burun tıkanıklığı ile tarif etmekte ve gereksiz yere sinüzit tedavisi uygulanmaktadır. Bu nedenle nefes darlığı çeken bebeklerin geniz eti açısından mutlaka değerlendirilmesi gerekir.
Solunum cihazına uzun süre bağlı olmak nefes darlığı yapar
Doğumsal kalp anomalileri ile doğan bebekler, doğumdan sonra hemen tedavi edilebilir. Bu tedavi uygulanırken bebekler uzun süre yoğun bakımda kalır ve solunum cihazına bağlı olur. Bu yüzden ağzından sokulan tüple solunum yaparlar ve hava yolu darlıkları gelişebilir. Bu durumda bebeklerin nefes yollarında tıkanma oluşabildiğinden, nefes yollarında delik açılmak zorunda kalınabilir. Bu nedenle bebeklerin daha sıkı takip altına alınması gerekir. Bu duruma engel olabilmek için, yoğun bakımda olan bebeklerin KKB uzmanı bir doktor tarafından takip edilmeli ve tedavi sırasında nefes borusu darlığının gelişmemesine çalışılmalıdır.