Bebeklerde ve çocuklarda egzama nasıl olur?

Bebeklerde ve çocuklarda görülen egzama, farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ciltte meydana gelen bu rahatsızlık, genetik olarak ailesinde egzama, astım sorunu, saman nezlesi gibi hastalıklar bulunan bebeklerde ve çocuklarda daha fazla görülmektedir. Bunun yanında stresli bir ortam, kimyasal özelliği olan maddeler, gıdalar, pudra, kozmetik mamuller, yünlü giysiler bebeklerde ve

bebeklerde egzama

çocuklarda bu hastalığın görülmesine etkendir. Bebeklerde ikinci aydan sonra yanaklarda görülen kızarıklıklar, sulu yaralar, pürtüklü görünümler gibi şekillerde görülen atopik dermatit olarak adlandırılan egzamalar karşısında ailelerin dikkatli olması önerilir. Rahatsızlık bebeklerde kaşıntılara neden olduğundan yanaklardan, kollara, dirseklere ve diz kapaklarına kadar yayılım gösterir. Bebekler 2 aydan 2 yaşına kadar, çocuklarda 2 yaşından 12 yaşına kadar olan dönemde egzama incelenmesi gereken bir hastalıktır. Gıdaların neden olduğu alerjilerde, özellikle inek sütü ile beslenen bebekler daha fazla risk altındadır. Bu nedenle bebeklerin anne sütü ile beslenmesi oldukça önem taşımaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin bu hastalığa daha az yakalandığı araştırmalarla tespit edilmiştir.

Bebekler ve çocuklarda egzamanın belirtileri nedir?

Yanaklarda başlayarak, tüm vücuda yayılma gösteren bu hastalık, ciltte kızarıklıklar ve kaşıntıyla kendini belli eder. Bundan sonra kahverengi  kabuklanma ve pullanarak dökülme yaşanır. En çok yayılma gösterdiği bölgeler yüzde yanaklar, kulak arkaları, kollar, saç derisi, bacaklar ve deri kıvrımlarının olduğu yerlerdir. Deride meydana gelen sivilceler, daha sonra kanayıp hastalara rahatsızlık verir. Kaşınma oluştuğundan yayılım daha çabuk meydana gelir. Zaman kaybetmeden tedavinin yapılması, bu hastalığın tüm vücuda yayılmasına engel olacaktır. Bebeklerin ve çocukların kaşıyarak tahriş ettiği bölgelerde enfeksiyon gelişebilir. Enfeksiyonun, deride kalınlaşma ve çatlamalara sebep olduğu hallerde bebeğin ya da çocuğun acilen hastaneye götürülüp tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde ve çocuklarda oluşan egzamanın tedavisi nasıl olur?

Bebeklerde oluşan lezyonlar kendiliğinden geçebileceği gibi, tıbbi tedavi uygulanması gerekebilir. Bunun ihmal etmemek, hastalığın ilerlemesini önleyecektir. Hastalığın görüldüğü bebeklerde ve çocuklarda ileride ki dönemlerde astım veya alerjik rahatsızlıklar görülme ihtimali yüksektir. Rahatsızlığın olduğu yerlere kortizonlu krem uygulaması yapılması gerekir. Enfeksiyon oluşması durumunda antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Alerjik olan egzamalarda bebeğe ve çocuğa diyet uygulanması gerekecektir. Kaşıntıları olan bebekler ve çocuklarda, kaşıntıyı giderici ilaçlar kullanılmalıdır. Bunların dışında doktorunuzun uygun göreceği diğer ilaçlar ihmal edilmemelidir.

Bebeklerde ve çocuklarda görülen egzama için alınacak önlemler nelerdir?

  • Egzamanın meydana geldiği yerlere sabun tatbik edilmemelidir. Bebek ve çocuklar sıkça banyo yaptırılmamalı, kızarık bölgeler suyla temas ettirilmemelidir. Su ve sabun kullanmak ciltte kurumaya neden olacağından daha olumsuz etkilerin oluşmasına neden olacaktır.
  • Banyo sırasında saçları şampuan yerine yumuşak kremli bir sabunla yıkamalı, egzamalı olan yerlere yumuşatıcı yağ ile masaj yapılmalıdır. Banyonun ardından nemlendirici kullanıp cilt kurumasının önüne geçilmelidir.
  • Havanın aşırı sıcak veya çok soğuk olduğu dönemlerde bebeğin ve çocuğun dışarıya çıkarılmaması gerekir. Evde havanın neminin ayarlanması gerekir. Evin nemlendirilmesi için gerekirse özel cihazlar kullanılmalıdır.
  • Bebeklerin ve çocukların kaşıntıdan dolayı bu yerleri tahriş etmesini engellemek için, tırnaklar düzenli olarak kesilmelidir. Bebeklerin ellerine geceleri eldiven geçirilmelidir.
  • Bebeğin ve çocuğun terlememesine dikkat edilmeli. Evin içerisinde üzerine fazla gelecek giysiler giydirilmesi ve terlemesine izin verilmemelidir. Cildini tahriş etmeyecek pamuklu giysiler seçilmelidir.
  • Bulaşıcı hastalığı olan başka çocuklarla bir araya getirilmemelidir. Özellikle suçiçeği ve uçuk çıkaran çocuklarla bir arada olmaktan sakınmak gerekir.
  • Beslenme için diyet yapılması gerekiyorsa, buna dikkat edilmelidir.
  • Evde beslene hayvanların tüyleri ve kimyasallardan uzak tutulmasına dikkat edilmelidir. Özellikle giysileri yıkarken uygun deterjanlar seçilmelidir.
  • Anne adayları hamilelikte sigara içmemeli, sigara dumanı olan ortamlardan kaçınmalıdır. Bu davranışlar egzama riskini azaltacaktır.
  • Bebeğin ve çocuğun huzursuz olacağı, stres yaratan etkilerden uzak tutulması gerekir.
  • Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalı, diyet uygulanmamalıdır.

Bir Cevap Yazın