Bebeklere ne zaman pekmez verilebilir?
Bebeklere pekmez vermek için belli bir süre geçmesi gerekir. Bebeklerin sağlıklı beslenmesini sağlamak, anneler için çok önemlidir. Özellikle anne sütüyle devam eden beslenmenin ardından, bebeklerin ek gıdalara geçişi her zaman için annelerin en önemli konusudur. Bu süreçte hangi besinlerin bebeklere verileceğini, ne kadar miktarda verileceğini düşünerek tereddüt yaşanır. Bu konu hakkında her zaman bir uzmandan destek almak gerekir. Çünkü bebeğin oldukça hassas olan sindirim sistemi bu ek besinlerden daha kolay şekilde etkilenebilir. Bu ek gıdaların bebeklere her zaman alıştırılıp verilmesi, miktarının bile zaman içinde çoğaltılması gerekmektedir. Pekmezde bu ek gıdaların arasındadır. Pekmez vücudun demir ihtiyacının karşılanması açısından oldukça önemlidir. Kanda alyuvarların yapımını sağlamak için, demir gerekir. Pekmezin içeriği de demir bakımından çok zengindir. Bu yüzden bebeklerin pekmezden mahrum edilmemesi gerekir. Ancak pekmez bebeklere nasıl verilmeli, hangi miktarda verilmeli gibi konular önemlidir. Öncelikle bebeklere verilecek pekmezde içinde dâhil olmak üzere, her türden ek gıda altıncı ayın bitiminden yedinci ayın başlamasından itibaren verilmelidir. Pekmezi bebeğinizin kahvaltısında ya da sadece tek başına 1 tatlı kaşığı vermeniz mümkündür. İlk zamanlarda bu ölçüyü az tutmalı, gittikçe miktarı 1 tatlı kaşığına kadar çıkarabilirsiniz.
Bebeklere pekmez nasıl verilmeli?
Bebekler altıncı ayını tamamladığında, genellikle sabah 07.00 ile 09.00 saatlerinin arasında kahvaltı yaparlar. Kahvaltıda bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir, yumurta sarısı ve bebe bisküvisi gibi besleyici yiyeceklerin yanında 1 tatlı kaşığı pekmez vermelisiniz. Arzu ederseniz bu yiyeceklerin hepsini beraber kâsenin içinde karıştırıp, ıhlamurla birlikte bebeğinize verebilirsiniz. Eğer böyle yemeyi tercih etmezse, günün başka bir saatinde 1 tatlı kaşığı pekmezi tek başına verebilirsiniz.
Bebeklerin beslemesinde pekmezin önemi nedir?
Bebeklerin büyümesinde ve gelişme çağında bazı yiyeceklerin önemi fazladır. Pekmezde bu yiyeceklerin arasında yer alır. Pekmezin içeriğinde bulunan demir ve kalsiyum gibi maddeler, enerji almasını sağlayan karbonhidrat gelişme çağındaki bebekler için oldukça yararlı olur. Sadece kan yapımı için değil, kemiklerin gelişimi ve güçlendirilmesi için önemli bir yiyecektir. 100 mililitre pekmezin içerisinde 10 mg demir bulunur. İçinde demir içeren diğer yiyeceklerle kıyaslanırsa, pekmezde olan demir bağırsaklarda daha hızlı bir şekilde emilir ve demir kana daha hızlı şekilde karışır. İçeriğindeki magnezyum ve potasyumda bebekleriniz için oldukça önemli maddelerdir.
Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Bebeklerinize zengin demir içeriği olan pekmezden günde 1 tatlı kaşığı vermeniz çok uygundur. Kahvaltı sırasında yumurta sarısı ve pekmez bir arada verilirse, bunların yanında süt tozu içeriği bulunan hazır mama ya da kaşık mamasının birlikte verilmemesi gerekir. Çünkü pekmezle yumurta sarısı tam bir demir deposudur. Eğer bunların yanında kalsiyum içeriği olan yiyecekler verilirse, kalsiyum demirin emilimini engeller. Demir içeriği olan yiyecekler C vitamini içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, demir kana çok daha hızlı karışır ve kansızlık sorunu engellenir. Bu şekilde bir beslenme alışkanlığını bebeğinize verirseniz, yaşamı boyunca bunu devam ettirecek ve kansızlık sorununu yaşamayacak. Bebeğiniz altıncı ayı geçtikten sonra, rahatlıkla pekmez verebilirsiniz. Ancak pekmezin doğal olarak üretilmesine, uygun koşullarda üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Bu nedenle güvendiğiniz yerlerden pekmezi almalısınız. Yüksek sıcaklıkta üretilmiş pekmezler bebeğinize yarardan çok zarar verir.