Bebeklerin emekleme ve yürüme döneminde nelere dikkat edilmeli?
Emekleme dönemi her bebekte farklı şekilde gelişebilir. Bazı bebekler öne doğru, bazı bebeklerde arkaya doğru emeklemeye başlayabilir. Bebeklerin bir kısmı da elleri ve dizlerinin üzerinde, bazıları da ayakları ve elleri üzerinde emekleyebilir. Bebeklerin emekleyebilmesi için, desteksiz oturabilmesi, el ve dizlerinin üzerinde durabilmesi gerekir. Eğer sizin bebeğinizde dizlerini öne ve arkaya doğru hareket ettirebilirse, kolayca yer değiştirebilir. Bebeklerin emeklemesi genellikle 6. ve 9. aylarda başlamaktadır. Bazen de bebekler emeklemeden de hemen yürümeye başlar.
Bebeğinizi emeklemesi için teşvik edebilirsiniz
Aileler bazen bebeklerinin emeklemesine fırsat vermeyebilir. Bu nedenle bebeğinizin emeklemesini istiyorsanız, bu fırsatı ona vermelisiniz. Odaya yere açacağınız temiz bir örtüye bebeğinizi yüzükoyun yatırıp, karşıya geçip bebeğinizi çağırabilirsiniz. İsterseniz sesli bir oyuncak gösterip, bebeğinizde emekleme refleksinin olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizde emeklemenin onlar için gelişim ölçütü olmayacağını da dikkate almalısınız.
Emekleyen bebeğiniz için evde hangi önlemleri almalısınız?
Yere açacağınız temiz çarşaf ve battaniye gibi önlemlerle bebeğinizin temiz bir yerde dolaşmasını sağlamalısınız. Yerlerin sıkça silmeniz ve kuru tutmanız gerekir. Emeklediği sırada bebeğinizi takip etmeli ve hazırladığınız yerde olmalarını sağlamalısınız. Yerlerden ağzına atabileceği küçük parçaları kaldırmalısınız. Keskin nesnelere de dikkat etmelisiniz. Eğer evinizi içinde merdiven de varsa, buna karşı önleminizi almalısınız. Dolap kapaklarınızı, çekmeceleri kapalı tutmalı, prizler içinde güvenlik aparatı olmalıdır. Etraftaki kabloları da kaldırmalısınız.
Bebekler için yürüteç kullanılmalı mı?
Yürüteç kullanımı anneler açısından kolaylık olarak görülse de, bunun zararları olduğu da belirlenmiştir. Bebeklerde genellikle 4-7 aydan sonra kullanılmaya başlayan yürüteçe konulan bebekler ayak tabanları yerine parmak uçlarıyla yürümeye başladıklarından, bazen bunu alışkanlık haline getirebilirler. Ayakları yürüteçte tam olarak basmadığından, bebeklerde kalça ve ayaklarda deformasyon olabilir. Bunun yanında boyunda, sırt ve belde bulunan kaslarda gelişim daha yavaş olur ve skolyoz riski meydana gelebilir. Daha fazla ev kazası olabilir. Bebekler yürüteçten uzandıkları yerden tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden uzmanlar bebeklerin doğal gelişimi içinde oturmasını, yürümesini ve dengede kalmasını tavsiye ederler. Yürüteç kullanmak isteyen aileler bunları dikkate almalıdır.
Bebekler ne zaman ayaklanır?
Bebeğiniz desteksiz olarak 1-2 saniye kadar ayakta durabiliyorsa, ayaklanmış olur. Ayağa kalkmış olan bebeğin ayaklarına ve bacaklarına binecek yük, bundan sonraki adımı atmasını sağlar. Bebeklerde 9-12 aylarda ayaklanma normaldir. Fakat bazen bebeklerde 7-8 aylarda ayaklanma olabilir. Bazen de yaşını bile bulabilir. Bir yaşına kadar ayağa kalkamayan bazı bebeklerde kilo fazlalığı olabilir, dizlerinde güçsüzlük olabilir. Bu durumda bebeğiniz yeterince D vitamini aldıysa, bunu normal kabul edebilirsiniz. Ayağa kalkan bebeklerin tutunacakları yerlerin güvenli ve temiz olmasına özen göstermelisiniz.
Bebekler ne zaman yürür?
Bebeklerin yürümeye başlaması 12-13 aylarda olur. Ancak 9. ayda ve 17-18 aylara kadar yürümeye başlayan bebeklerde bulunmaktadır. 18 aylık olmasına rağmen daha yürüyemeyen bebeklerin kalça çıkığı, kemiklerde sorun ve kas hastalıkları olabilir. Buna dikkat edilmelidir.
Erken aşamada yürüyen bebekler için, bunun bacakları açısından zararlı olup olmadığı her zaman düşünülür. Ancak bebeğinizin vücudu kendinin yapabileceği her türlü şeye dayanaklıdır. Bazen bebeklerin erkenden yürüdüğü dönemde bacaklarında çarpılma olabilir. Ancak bu geç yürüyen bebeklerde de oluşabilir. Bebeklere bu aşamada destek olmak, korumak amacıyla masa ve sehpa köşelerini kapatılmalıdır. Yürümesinin engellenmemesi için zemin yumuşak olmamalıdır. Darbe emici bir zeminde olursa, düşmeyle vücudunda ağrı ve yaralanma olmaz. Bebeğinizi yürümeye başladığı bu dönemde dikkatli takip etmelisiniz. Yürümekten korkmaması için, bebeğinizi daha düşmeden yakalamayı başarmalısınız. Düştüğü zaman ağladığı takdirde, bebeğinizi tekrar yürümesi için zorlamayın.