Bel fıtığı ameliyatsız tedavi edilir mi?
Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün olmaktadır. Bu rahatsızlığın yakın zamana kadar sadece ameliyat edilerek tedavi edileceği düşünülüyordu. Ancak gelişmelerle birlikte bu konuda yeni fikirler ortaya atılmış ve bunlarda başarılı sonuçlar alınmaya başlamıştır. Hastaların omurilik kanalına doğru koparak çıkmış kıkırdak dokusu fazla büyük olmadığında, hastalarda güç kaybı ya da idrar sorunu oluşmadığında, doktor kontrolü altında bel fıtığına ameliyatsız tedavi uygulanmaktadır. Bel fıtığı hastasında bel ve bacaklarda olan ağrıların sorumlusu bu rahatsızlık olabilir. Çünkü bu rahatsızlıkta sinirlerin üstüne baskı olabileceği gibi, diskin içinde bulunan jöle kıvamında olan maddeden salgılanan kimyasalların etkisiyle vücutta inflamasyon yani ağrı meydana gelebilir. Bu etkilere karşı yaklaşım ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçların kullanılması ya da açık cerrahi ameliyat uygulanması şeklinde olur. Günümüzde ise hastalarda hastalığın ağır etkilerinin görüldüğü tablo gelişmediğinde, ameliyatsız tedavi yolları tercih edilmektedir.
Omurilik kanalına çıkan kıkırdağın ortalama olarak yüz günde tamamını ya da bir kısmını vücut kendisi eritmektedir. Bu sonuç kişinin yapısına göre değişir. Bağışıklık sistemi daha güçlü olan kişilerde iyileşme daha başarılı olur. Omurilik kanalında olan kıkırdak, olmaması gereken bir yerde olduğu için, kişinin bağışıklık sistemi kıkırdağı yabancı bir madde olarak algılar ve buna karşı savaş açar. Kıkırdağı bağışıklık sistemi yok etmeye çalışır. Ancak böyle bir gelişmeye deneyimli bir beyin cerrahının karar vermesi gerekir. Bölgede bulunan kıkırdağın büyüklüğü, vücuda verdiği hasar, hasarın ne kadar olduğu ve hastada yaptığı ağrı gibi etkenler değerlendirilir. Doktorlar bazen risk almamak için, hastayı ameliyat etme seçeneğini kullanmayı tercih edebilir. Fakat hastayı sıkı bir takibe alarak, yüz gün içinde ameliyattan kurtulması sağlanabilir.
Bel fıtığında ameliyatsız uygulamalar
Bel fıtığında ağrı kaynağı olan sinirde oluşan mekanik baskı ya da inflamasyon etkilerinin yok edilmesi için, minimal invaziv girişimler tercih edilebilir. Bu yöntemler arasında lazer, nükleoplasti, nükleotomi ve IDET gibi yöntemler vardır. Bu yöntemler daha çok sinirler üzerinde olan mekanik baskının azaltılmasını sağlayacak girişimlerdir. Bunların uygulanması bel fıtığı sorununu % 70-90 oranında giderebilir. Enjeksiyon tedavisi sırasında ise, sinir etrafına kortizon verilir ve inflamasyon yüzünden meydana gelen ağrılar yok edilmeye çalışılır. Bu yöntemin bel fıtığını tedavi etmesi % 75-85 oranındadır.
Bel fıtığında ozon tedavisinin uygulanması
Ozon % 99 oranında oksijenden elde edilen bir gazdır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan aktif oksijen olan ozon, bel fıtığı ve boyun fıtığı rahatsızlığında sinirlerin üstündeki mekanik baskının azaltılması için ve inflamasyonu gidermesi için kullanılan tedavi yöntemidir. Hastaya narkoz verilmesi gerekmeden uygulanan ameliyatsız çözüm yollarından biridir. Ozon tedavisinin başarı oranı ise, % 65-90 kadar olur.
Omurların arasında sanki amortisör görevi gören disklerin hasar görmesi halinde fıtık meydana gelir. Diskin içerisine ozon verildiği zaman, proteoglikan denen yapılar parçalanır ve su tutmaz hale gelir. Bu aşamada serbest oksijen radikallerinin meydana gelmesi engellenir. Diskin mekanik şekilde büzüşmesi ve mumyalanması sayesinde, diskin şişkinlik yaratması ve ağrının oluşması söz konusu olmaz. Disk küçüldüğü için, sinirlerin üstünden baskı kalkar ve sinirler serbest duruma gelir. Bu ozonun neden olduğu birincil iyileştirme mekanizması olur.
Ozonun ikincil iyileştirme mekanizmasında ise, inflamasyonu ortadan kaldırması gelir. Ozon çok güçlü olan anti İnflamatuar etkisi bulunur. Bu yüzden sitokinlerin artışına, protoglandinlerin baskılanması sayesinde endojen morfin salınımına sebep olur ve kan damarları yoluyla bu bölgeye aktif oksijen gitmesiyle birlikte dokularda olan oksijeni arttırır. Bunlar sinir köklerini serbest hale getirir, sinir köklerinde inflamasyonu azaltarak, buradaki dokunun iyileşmesini sağlar. Bel adalelerinde gevşeme ve ağrı etkisi de ortadan kalkar. Hastanın bel fıtığı nedeniyle oluşan ağrıları diner, yaşam kalitesi düzelme gösterir. Bu etkilerin yansımasıyla birlikte bel fıtığı iyileşir. Hastalar normal yaşamlarına daha hızlı dönüş yapabilir.
Bel fıtığı rahatsızlığında ozon iki farklı yöntem kullanılarak verilebilir. Bunların birincisi ameliyathane ortamında, görüntüleme cihazları kullanılarak fıtığı oluşturan disk içerisine bir defa uygulanarak gerçekleştirilir. Hastaya bu işlem sırasında anestezi verilmesine gerek olmaz ve hastanede yatmayı da gerektirmez. Ortalama olarak 10 dakika içinde işlem tamamlanmış olur. Bu yöntem hakkında yapılan araştırmalarda, bel fıtığı ameliyatı kadar etkili bulunmuş ve ozon diskektomi olarak adlandırılmıştır. İkinci yöntemde ise, poliklinik ortamında omurga bölgesinde belin iki tarafına üç sağ ve üç sol tarafa beş cm kadar derinliğe çok ince dental iğneyle 10 cc ozon enjekte edilir. Bu miktar disk çevresine ve şiş olan sinir etrafına nüfuz ederek emilir. Böylece ozon etkilerini göstermeye başlar. Bu uygulamanın her gün uygulanması gerekir. Hastalara toplamda 12-14 defa uygulama yapılmalıdır. Bu şekildeki uygulama ise, diskosan olarak adlandırılmıştır.