Bel fıtığı nedir?
Her ne kadar halk arasında bel fıtığı basit bir hastalık olarak görünse de ciddi alınması gereken ve ciddi sorunlara yol açabilecek bir hastalıktır. Bel fıtığı; beyinden çıkarak vücuda dağılan sinirlerin, omurgada yer alan omurların yapısının bozulmasından dolayı baskı altında kalmasından kaynaklanır. Sinri üzerindeki baskı kalıcı kol ya da bacak felçlerine dahi neden olabilmektedir. Yoğun olarak fiziksel aktivite sarf eden kişilerde sıkça görünen bel fıtığı hastalığından basit önlemlerle korunabilirsiniz. Önemli olan nokta gün içinde sürekli olarak belinize binen yükün farkında olmanız ve bu ağırlığı dağıtmayı aklınızdan çıkartmamamızdır.
Bilinçli olarak yapılan aktiviteler bel fıtığından korunmanın temelini oluşturur. Bel fıtığından korunmak için vücut duruşunun nasıl olduğu çok önemlidir. Her zaman belinizi ve boynunuzu dik tutmanız, belinize binen yükü dağıtacaktır. Bu şekilde aşırı zorlanmayacak olan belinizde fıtık oluşma ihtimali de azalır. Omuriliğinizdeki disklere binen yük miktarı azalacağından beliniz aşırı derecede zorlanmayacaktır.
Sanılanın aksine, ağır yük taşıyarak çalışan insanlar kadar oturarak çalışanlarda bel fıtığı hastalığına yakalanabilecek risk grubu içindedir. Aralıksız biçimde saatlerce oturarak çalışmak yerine, yarım saatte bir ayağa kalkarak küçük molalar verilmelidir. Uzmanlar 45 dakikadan fazla oturarak çalışan insanların bel fıtığına yakalanma riskinin önemli oranda arttığını söylemektedir. Uzun süre boyunca çalışmanız gerekiyorsa, bu süreyi kısımlara ayırın. Yarım saatte bir vereceğiniz küçük aralar beliniz üzerinde olumlu bir rahatlama etkisi yaratacaktır. “İşler bitsin, sonra dinlenirim” şeklinde düşünerek çalışmak, beliniz üzerine fazla yük binmesine neden olmaktadır.
Masanızda sürekli kullandığınız aletleri de çabuk uzanabileceğiniz yakınlıkta mesafelere koyun. Uzanmak için her eğildiğinizde beliniz üzerinde oluşan baskı bel fıtığını tetikleyici niteliktedir. Ağır şeyler taşımak da bel fıtığına sebep olan aktivitelerden birisidir. Bir eşya taşıyacağınız zaman iki kolunuzla, dengeli bir biçimde kaldırmaya özen gösterin. Kollarınıza eşit miktarda dağılacak olan yük, belinize uygulanan basıncı da bir hayli azaltacaktır. Ayrıca çevredeki insanların hakkınızda ne düşüneceğini umursamadan, taşıyabileceğinizden fazlasını kaldırmaya çalışmayın.
Hastanelerin acil servislerine bel fıtığı şikayetiyle başvuran insanların birçoğu; etrafındakilere güç gösterisi yapmaya çalışırken, kaldırabileceklerinin üzerinde ağırlıktaki eşyaları taşımaya çalışan insanlardır. Bir eşyanın kaldırabileceğinizin üzerinde olduğunu hissettiğiniz anda yardım istemekten çekinmeyin.