Berat Kandili nedir?
İslam dininin kutsal kabul ettiği gecelerden biri de Berat Kandili’dir. Kandil olarak kutlanması Osmanlı İmparatorluğu padişahlarından II. Selim döneminden itibaren gerçekleşmeye başlamıştır. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece kutlanan Berat Kandili’nde tüm müslümanlar geceyi ibadetlerle ve dualarla geçeririler.
Berat, Arapça kökenli bir kelime olup, “kurtuluş, temize çıkma” gibi anlamlar taşır. İslami açıdan bu gece, tüm müslümanların günahlarından kurtulması, aklanması, temize çıkması için tanınmış önemli fırsatlardan biridir. İhsana kavuşma ümidi ile yapılan ibadetler, edilen dualar nedeni ile bu geceye” Rahmet Gecesi” de denilmektedir.
Berat Gecesi Kuran’ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan Dünya’ya toptan indirildiği gecedir. Bu olaya “inzal” denilmektedir. Kadir Gecesi de Kuran’ı Kerim’in Peygamber Efendimiz’e kelime kelime indirilmeye başladığı gecedir. Bu olaya da “tenzil” denilmektedir. Yüce Allah’ın Berat gecesi için “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. Bir bela ile müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim” diye buyurduğunu Peygamber Efendimiz de tüm İslam alemine müjdelemiştir. Şaban ayının 14. gününü 15. güne bağlayan gecesi ile başlayan Berak Kandili’nin ertesi gününde müslümanlar oruç da tutarlar. O gün; gün bitene, güneş batana kadar Yücel Allah’tan mağfiret dilerler.
Kandil geceleri İslam aleminin gönül birliği yaptığı, cemaat ile yapılan ibadetlerin yoğun olarak gerçekleşmesi nedeniyle müslümanlar arası muhabbetin arttığı, rahmet dolu gecelerdir. Bu geceler müslümanlar için aynı zamanda fırsat geceleridir. Nafile namazlar kılınarak, dualar edilerek, Kuran’ı Kerim okunarak Yüce Allah’a daha yakın olmak, günahlardan arınmak, Allah’ın rahmetine nail olmak için bu kutsal gecelerin maneviyatından yararlanmak adına çaba gösterilir.
Ancak, bu çabaların sadece kandi gecelerine mahsus olduğu düşünülmemeli, iyi bir insan iyi bir müslüman olmak için Allah’ın her günü bir fırsat olarak görülmeli, elden gelen tüm gayret samimiyetle sarfedilmelidir.