Bergamut reçeli nasıl yapılır?
Genellikle İtalya’da yetiştiği bilinen bir ağaç olan bergamut, ülkemizde de Antalya ilimizde yetişmektedir. Turunçgillerin nadide bir üyesi olan bergamut, oldukça leziz reçellerin de aranılan malzemesidir. Bergamut reçelini özel yapan husus hafif acı bir tadın da reçelin şekerli tadına eşlik ediyor olmasıdır. Bu şekildeki bir lezzet bileşimini seviyor iseniz bergamut reçeli tam size göre. Bergamutun leziz reçele dönüşmesi için uzmanlar, dış kabuğu soyulmuş ve içinin beyazı alınmış bergamutların üç gün kadar bu şekilde bekletildikten sonra reçel yapılmasını tavsiye etmektedirler.
Bergamut reçeli yapımında gerekli olan malzemeler şu şekildedir:
- 5-6 adet bergamutun kabuğu,
- 1 kg toz şeker,
- 2 su bardağı su,
- 1 limonun suyu
Bergamutların kabuklarını soyun. (Bergamut reçeli kabuklardan yapılır. Beyaz kısımlarını alırsanız ve kabukları birkaç gün beklettikten sonra reçel yaparsanız, daha lezzetli reçel yapmanız mümkün olacaktır.)
Kabukları iğne yardımı ile bir ipe geçirin ve yıkayın. Reçel pişirmek için hazırladığınız tencereye bir miktar su koyun ve kaynatın. Kaynayan suda bergamut kabuklarını haşlayın. Bu suda haşlama işlemi bergamut kabuklarındaki acılığın giderilmesi içindir. Bu nedenle 5 ila 10 dakika kadar haşladıktan sonra suyu dökün, yeni su koyup tekrar haşlama işlemini yapın. Bu şekilde üç dört kez kabuklar haşlandıktan sonra bir hafta kadar kabukları suda bekletin. Her gün bekletilen suyu muhakkak tazeleyin. Herhangi bir turunçgilin, örneğin portakalın, reçelini yaptığınızda acı alma süreci bu denli uzun sürmeyecektir, ancak söz konusu olan bergamut olduğundan acıyı almak çok kolay olamamaktadır.
Reçel tenceresine iki su bardağı suyu koyun ve kaynatın, içine şekeri ilave edin, karıştırarak eritin. Daha sonra bergamut kabuklarını tencereye ilave edin. Reçel kıvamını alana dek pişirmeye devam edin. Pişimin tamamlanmasına yakın, limon suyunu ilave edin, bir iki taşım daha kaynatın ve ocağınız kapatın. Bergamut reçeliniz hazırdır.
Afiyet olsun!