Bijuteri nedir?
Değerli olmayan maden ve/veya taş kullanılarak yapılan takı ve süs eşyalarına “bijuteri” adı verilir. Bunların satıldığı mağazalar da aynı isimle anılır. Kadının vazgeçilmez aksesuarı olan takılar, değerli maden ve taşlarla yapılabileceği gibi, değerli olmayan maden ve taşlarla da yapılabilmektedir.
Bijuteri yapımında kullanılan malzemenin türü bijuterinin de kategorisini belirlemektedir. Bu doğrultuda bijuteri kategorilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Akrilik bijuteri: Mat, düz veya renkli camlardan yapılan takı ve süs eşyalarından oluşmaktadır.
- Boncuk bijuteri: Tahta, metal, cam, plastik, kristal, vb. boncuk çeşitleri ile yapılan takı ve süs eşyalarından oluşmaktadır.
- Döküm bijuteri: Demir ve plastik içerikli döküm şeklinde uygulama ile yapılan takı ve süs eşyalarından oluşmaktadır.
- Kristal bijuteri: Swarowski, Çek camları gibi özel kristal malzeme ile yapılan takı ve süs eşyalarından oluşmaktadır.
- Tekstil bijuteri: Tekstil grubu malzemeler ile tasarlanan takı ve süs eşyalarından oluşmaktadır.
- Tel bijuteri: Demir veya bakır telin, bazı yardımcı malzemeler ile değişik desenlere büründürülmesi suretiyle yapılan takı ve süs eşyalarından oluşmaktadır.
Bijuteri ayrıca kullanım amacına ve kullanım yerine göre de farklı gruplara ayrılmaktadır. Bunlar yaygın şekilde bilindiği üzere şöyledir:
- Küpe grubu
- Yüzük grubu
- Kolye grubu
- Kolye ucu grubu
- Bilezik grubu
- Bileklik grubu
- Saç tokaları grubu
- Saç bantları/ bandana grubu
- Süs eşyaları grubu (kutu, anahtarlık, biblo, vb.)
Gelişen teknolojiler ile her geçen gün ürün grupları, ürün skalaları, farklı tasarım olanakları da büyük bir hızla artan bijuteri sektörü, kadın var olduğu sürece yaşayacak bir sektördür. Zira, süs, kadının ayrılmaz parçasıdır. Bijuteri de süslenme amacı ile kullanılan en zengin ve en ekonomik seçeneği teşkil etmektedir. Bu nedenle de, küçük işletmeler bazında en yaygın olarak tercih edilen iş kollarından biri de bijuteri olmaktadır.