Bıldırcın nasıl bir kuştur?
Sülüngiller familyasına ait bir kuş türü olan bıldırcın, bu familyanın en küçüğüdür. Karada yaşayan tıknaz yapılı bıldırcınların erkeği ve dişisi hemen hemen aynı görünüşe sahip olup, erkekler gerdanlarındaki koyu lekeden ayırt edilmektedirler.
Sırtları ve kuyrukları boz kahverengi, üzerleri boyuna sarı çizgili ve koyu lekelidir. Göğüs kısımları sarı kahverengi ve koyu benekli, karınları ise kirli beyaz, krem rengindedir.
Bütün kuzey yarımkürede görünün bıldırcınlar kışın Orta Afrika’da yaşarlar.
Evcil içgüdüye sahip olmayan özgür ruhlu, gezgin kuşlardır. Genelde hızlı kanat çırparak alçaktan uçarlar.
Bir bıldırcının boyu ortalama 16-18 cm arasındadır.
Yurdumuzda yaz göçmeni veya geçit kuşu olarak rastlanan bıldırcınlardan yaz göçmeni olanlar ilkbaharda gelip Marmara, Ege, Orta ve Doğu Anadolu’da yüksek yaylalarda, otlaklarda, tarlalarda yuvalanırlar. Geçit kuşları ise özellikle sonbahar aylarında Romanya, Ukrayna, Kırım ovalarından çıkıp yurdumuza gelirler ve Karadeniz, Marmara, Trakya üzerinden güneye doğru ilerlemeye devam ederler.
Sürü halinde dolaşmak yerine tek başlarına veya birkaç bıldırcın bir arada gezmeyi seçen bu küçük kuşların besin kaynakları; ekin taneleri, ot tohumları ve bitkilerin körpe yerleridir.
Küçük vücutlu olmaları sayesinde küçük bir alanda çok sayıda bıldırcın muhafaza edilebilmesi bıldırcın yetiştiriciliğini de cazip hale getirmiştir. Düşük maliyetle yapılan barınak ve binalarda yetiştirilen bıldırcınlar gelişmekte olan ülkelerdeki hayvansal protein açığını karşılamak için uygun bir kaynak olarak görülmektedir.
Altı hafta gibi kısa bir sürede kasaplık hale geldikleri ve bu süre zarfında az miktarda yem tükettikleri için bıldırcın yetiştiriciliği ekonomik olarak da avantajlıdır.
Eti oldukça lezzetli bir kuş türüdür. Yağı ve kolesterolü düşük kaliteli bir hayvansal protein kaynağıdır.
Yumurtası çiğ olarak içilirse astım hastalığına çok iyi gelir.
Av sezonları genellikle bıldırcın avıyla açılır. Diğer avlara göre daha kolay olması nedeniyle avcılığa merak salanların ilk çıktıkları av da genellikle bıldırcın avı olmaktadır.
Bıldırcın avının artıları:
- Avlanma olasılığı yüksektir
- Çok az giyim ve teçhizat gerektirir
- Avlanma yeri kolayca yürünebilen tarlalar, bahçelerdir
- Düz uçuşlu bir kuş olduğundan avcının boşa atma ihtimali çok düşüktür
Ülkemizde Ağustos ayı ortasında başlayan bıldırcın avına çıkarken; gömlek, yelek, çok kalın olmayan diken geçirmeyecek nitelikte bir pantolon ve yürümeyi zorlaştırmayacak rahat spor ayakkabı giymek yeterli olmakla birlikte avcının üzerinde mutlaka fark edilmesini sağlayacak kırmızı unsur yer almalıdır. Ya kırmızı yelek giyilmeli ya da kırmızı şapka takılmalıdır.
İstatistiki verileri göre av kazaları en çok bıldırcın avında görülmektedir.
Bıldırcın avına da her avda olduğu gibi 12 çaplı bir tüfekle çıkılır. Kullanılan silahın namlu boyu 60-65 cm, şokları ise 4/4 (silindir/silindir) veya 2/4 (silindir/yarım silindir) olmaktadır. Avda kullanılacak fişekteki saçmalar ise 10 veya 11 numara olabilmektedir.
Diğer av türlerine göre daha kolay olması yüzünden avcıların bıldırcın avlamaya en kötü tüfekleriyle gitmesi yapılan yanlışlardan biridir. Bu yaklaşım hem avcı etiğine ters düşmekte hem de güvenlik açısından sakıncalar doğurmaktadır.