Bilge Karasu kimdir?

bilge karasuBilge Karasu edebiyatımızda öyküleri, romanları ve denemeleriyle tanınmıştır. Karasu 1930 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğrenim görmüş, daha sonra Ankara radyosu dış yayınlar servisinde çalışmıştır. 1963 yılında Rockfeller bursuyla gitmiş olduğu Avrupa’dan döndükten sonra, çevirmenliğe başlamıştır. Öldüğü zamana kadar Hacettepe Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır.

1950 kuşağının öykücüleri arasında olan, kişinin sorunlarına ağırlık veren ve kişin günlük yaşamındaki açmazlarını derinlemesine bir şekilde işleyen bir yazar olarak öne çıkmıştır. Karasu eserlerinde sevgi, dostluk, yalnızlık, tutku, inanç ya da inançsızlık, korku ve ölüm gibi kavramlar ile temalardan hareketle çağrışımlara yaslanmış, eğretileme ve simgelerden çokça yararlanmış bir dille beraber kendisine özgü bir dil geliştirmiştir. Gerek eserlerindeki söz diziminde denediği yeni imkânlar, gerekse dilin yapısı yönünde yaptığı araştırma ve önerileriyle yazılarında anlatımın sınırlarını zorlamıştır. “Metin” olarak tanımladığı bazı kimi ürünlerinde resim ve müziğin açılımlarını düzyazıda belirtmiştir. Edebiyatın yanında felsefenin de bir arada belirli bir denge içinde rahatlıkla birlikte olduğu kitaplarında Türk edebiyatına ait özgün örnekleri verdiği kabul edilmiştir.

Bilge Karasu’nun ilk öyküleri 1950 yılında “Seçilmiş Hikâyeler” dergisinde yayınlanmış, öykülerinden derlemiş olduğu ilk kitabı da 1963 yılında yayınlanmıştır. Lawrence ’den çevirdiği “Ölen Adam ”la kazanmış olduğu Türk Dil Kurumu çeviri ödülü de aynı tarihte alınmıştır. 14 Temmuz 1995 tarihinde pankreas kanseri tedavisi devam ederken Karasu Hacettepe Üniversitesi’nde yaşama veda etmiştir. Günümüzde vasiyeti üzerine bütün eserlerini yayımlayan Metis yayınları tarafından kitaplarından elde edilen gelirden Bilge Karasu adına Edebiyat Bursu verilmektedir.

Bilge Karasu Ödülleri
1963 Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü D. H. Lawrence ‘den çevirdiği Ölen Adam eseriyle
1970 Sait Faik Hikâye Armağanı Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı adlı eseriyle
1991 Pegasus Ödülü Gece eseriyle
1994 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü Ne Kitapsız Ne Kedisiz eseriyle

Bir Cevap Yazın