Bilgisayar göz yorgunluğu nedir?
Yaşam alanlarımızda, ev ve iş hayatında son yıllarda çok yaygınlaşan bilgisayarların önemini kimse inkâr edemez. Yaşantımızda her alanda faydası bulunan bilgisayarların kullanılması yüksek oranda görsel olarak dikkat ister. Bilgisayar kullanıcısı kişilerin en büyük şikâyeti gözlerin yorulmasıyla ilgilidir. Bilgisayar kullanımından dolayı oluşan göz yorulması ya da görme kalitesinde düşme olarak tanımlayabileceğimiz sorunlar genel olarak göz yorgunluğu olarak nitelendirilebilir.
Bilgisayar kullanıcılarındaki göz yorulması belirtileri nelerdir?
Bilgisayar kullanıcıları oldukça sık ağrılı ve yorgun gözlerden, çift görmekten, odaklanma zorluğu yaşanmaktan, gözlerindeki yanma ve batmadan, gözlerindeki kuruluk hissinden, gözlerdeki sulanmadan, kızarıklıktan, gözlerdeki kaşınmadan, yazı karakterlerini ve grafikleri izlerken etrafa yayılmış olarak görmek gibi belirtiler yaşayabilirler. Aynı zamanda bu kişilerde ışığa karşı hassasiyet, boyunda, baş, omuz ve sırt bölgesinde ağrılardan dolayı şikâyetler eşlik edebilir. Yani meydana gelen belirtiler gözlerin dışında bulunan vücudun diğer bölümlerinde hissedilebilir hale gelebilir. Bu belirtiler daha çok bilgisayar karşısında bulunulduğu zaman oluyorsa, bilgisayar kullanılması sebebiyle oluşan göz yorgunluğunun olduğu düşünülmelidir.
Bilgisayar kullanıcılarında göz yorgunluğu oluşması halinde yapılması gerekenler nelerdir?
Bilgisayar kullanıcıları kendisinde yukarıda sayılan belirtileri hissederse, hemen göz sağlıkları hakkında bilgi sahibi olabilmek için bir doktora muayene olmalıdır. Alında oluşan belirtilerin en büyük nedeni gözlerde olan göz kırma kusurlarıdır. Bunlar gözlük ya da lens takma zorunluluğu getiren etkenlerdir. Gözlerde hipermetrop, miyopi, astigmat gibi kırma kusurları varsa bunların mutlaka incelenmesi gerekir. Bu kişiler eğer gözlük ya da lensi zaten kullanıyorsa, bunların göz numaraları kontrol edilmelidir. Gerçek açıdan bakıldığında bilgisayar kullanmak gözlerin bozulmasına sebep olmaz. Bu sorunu yaşayan kişilerde, bu durum ancak daha önce farkına varmadığı göz kusurlarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Kişiler günlük çalışmalarını aşırı bir şekilde bilgisayar karşısında yapmaz ise, normal sağlıklı gözlerin bozulacağını düşünmesinler. Bu arada kullanılan bilgisayarın ekran özelliklerinin doğru bir biçimde ayarlaması gerekir. Yapılan araştırmalara göre gözlerin ekrana tam olarak odaklanamadığı tespit edildiğinden, göz yorgunluğunun yaşandığı belirlenmiştir.
Bilgisayar kullanırken göz yorgunluğunu önlemek için ne yapılmalıdır?
Bu sorunun oluşmasını önlemek için bazı koruyucu önlemler alınabilir. Öncelikle bilgisayar ekranından belli bir mesafede durarak, gözünüze gelen ışık kaynağındaki parlamayı ve yansımayı azaltacak pozisyonu almalısınız. Gözlerinizin nemlenmesi için göz kırpmayı ihmal etmemelisiniz. Arada bir bilgisayar başında kısa molalar vermeye çalışın. Tepeden gelen ışıklandırmayı azaltın. Masada aydınlatma kullanıyorsanız, bunu da azaltmalısınız. Bu ışığın ekrana gitmesini ve gözünüze yansımasını engellemiş olur. Ekrandan bakışlarınızı uzaklaştırdığınızda, başka noktada bulunan eşyalara odaklanınız. Bu göz kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olur. Gereksinim duyarsanız, ekrana filtre takmalısınız. Bilgisayar ekranını kendinizden uzak tutmalı ve ekranın tozunu mutlaka almalısınız. Gözlük veya lens kullanıyorsanız, bunların bilgisayar başında kullanılmasının uygun olup olmadığı hakkında doktorunuza danışınız. Bilgisayardaki görüntülerin matlaşması, donuklaşması gibi belirtiler vermesi halinde bilgisayarınızı tamire göndermeyi ihmal etmeyin.