Bilgisayar mühendisleri ne iş yapar?
Bilgisayar mühendisliği sadece programlamadan ibaret değildir. Bu bölüm üniversitelerin çoğunda bulunmaktadır. Bu bölümü kazanan ya da bu bölümde okumayı isteyen kişiler, her şeyden önce bölümün mühendislik dalı olduğunu bilmelidir. Mühendislik dalı bilimsel ve matematiksel verilerin kullanıldığı, insanlara faydalı ürünler ortaya çıkaran bir bilim dalıdır. Bu yüzden her şeyden önce matematiksel zekâ gerektirir. Hızlı bir şekilde ve hatasız sonuçlar elde etmeyi gerektirir. Bilgisayar mühendisi ise, mühendislik sorunlarını bilgisayar teknolojisi ile modelleme yapmaya ve çözmeye çalışır. Bu sırada teknolojinin içerdiği veri saklama, veri işleme ile iletişim açılımlarını oldukça yoğun ve etkili bir şekilde kullanmaktadır.
Bilgisayar mühendisleri dışarıdan bakıldığında, genellikle program yazan kişiler olarak görülür. Bu kısmi olarak doğrudur. Ancak bu tamamen gerçeği yansıtmaz. Yazılım tarafı sadece bilgisayar mühendisliğinin bir parçası olabilir. Genellikle bilgisayar mühendisleri yazılım işinin ön aşaması olan sistem tanımlamasını ve koordinasyonu işlerini yürütür. Ülkemizde birçok bölüm aslında yurtdışında ‘Software Engineering’ olarak adlandırılan ‘Yazılım Mühendisliği’ derslerini okumaktadır. Eğitim süresince çeşitli işletme ve endüstri dersleri ile birlikte temel teknik dersler okutulmaktadır. Okuldaki eğitimlerde verilen teknik dersler genelde giriş ve orta düzeyde verilmektedir. Öğrencinin kendisini yakın hissettiği alanda geliştirmesi ise piyasa tecrübesi ile birlikte ortaya çıkar.
Bilgisayar mühendisleri hangi iş alanlarında çalışabilir?
Bilgisayar Mühendisleri yazılım dışında birçok iş alanında çalışabilir. Bunlardan bir tanesi akademik kariyer yapmaktır. Yüksek lisans ve doktora ile başlayarak belirli bir alanda uzmanlaşarak eğitimci olarak öğrencilere yardımcı olabilirler.
Sistem mühendisliği ise, (System Engineering) alanındaki işleri yapabilir. Sistem mühendisleri veri ağlarının planlaması, tasarlama ve kurma işlemlerinde görev almaktadır. Bu sektördeki firmaların bilgi işlemleriyle birlikte çalışmalar yürütüp kurumlarının ağlarının verimli ve kaliteli çalışmasını sağlar.
Ayrıca sistem analisti ve tasarımcısı (System Analyst & System Designer) olarak görev alabilirler. Sistemlerin geliştirilmesi için bilgileri toplar ve bu bilgilerin analizini yapmaktadır. Sistemlerin geliştirilmesi için bazı önerileri olur. Bilgi akışı ve sistemin işleyişini akış diyagramları oluşturup işi herkesin anlamasını sağlar. Üniversite eğitimi sırasında alınan akış diyagramlarıyla ilgili dersler sayesinde, mezuniyetten sonra öğrenciler tüm dünyadaki mühendislerle ortak bir dilde anlaşabilir.
Bilgisayar mühendisleri bilgi güvenliği uzmanlığı (Information Security Manager) sektöründe faaliyette bulunabilir. Kurumların bilgisayar sistemlerinin güvenli olarak çalışabilmesi amacıyla, güvenlik gereksinimlerini tespit eder ve bunun için bir standart oluşturup sistemlerin güvenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Bu daha çok büyük sistemlerdeki veriler kurumlar ve firmalar için çok önemlidir.
Veri tabanı yöneticiliği (Database Administrator) dalı kurumlarda vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Bu müşteri ilişkileri yönetimlerinin (CRM) yaygınlaşmasıyla beraber, daha önemli olan veri tabanı yöneticiliği çok gerekli bir iş sektörü durumuna gelmiştir. Veri tabanlarında belirli bir standart oluşturulması ve bunun korunarak hazırlanan veri tabanlarının ortak olarak kullanılmasını sağlar. Bunun dışında veri tabanlarının tasarlanması geliştirme aşamalarında yer alır. Çok sayıda kuruluş daha çok Oracle ve MsSQL sistemlerini kullanır. Bu nedenle çok sayıda eğitimli kişiye ihtiyaç duyulur.
Bilgisayar mühendisleri aynı zamanda Ar-Ge alanında çalışabilir. Firmalar her zaman yeni ürünler ve hizmetleri ortaya çıkarmak için araştırma geliştirme birimlerine ihtiyaç duyar. Bilgisayar mühendisleri sahip oldukları bilgi birikimlerini bu alanda kullanabilirler.
Bu meslek dalı belirttiğimiz gibi farklı işleri yapabilir. Fakat her şeyden önemlisi, kişinin sevdiğiniz işi yapmasıdır. Yazılımcı olmayı isteyen bir kişi, bilgisayar mühendisliği okumaya ihtiyaç duymaz. Ancak bu bölümün okuması kendi yararına olur. Öğrencilerin daha ilk eğitim döneminden itibaren, yaşamında her zaman mesleğiyle ilgili konular olmalıdır. Bu sayede öğrenciler eğitimine şekil verebilir, gelecekte seveceği bir iş dalına geçiş yapabilir.