Bilgisayar virüsleri nasıl temizlenir?
Bilgisayar virüslerinin temizlenmesine dair bilinmesi gereken ilk şey, bilgisayardan virüsleri temizlemenin her zaman mümkün olmadığıdır. Bir başka değişle hangi anti-virüs yazılımını kullanırsanız kullanın, her zaman kullandığınız virüs programının bilgisayarınıza bulaşan bir virüsü tespit edememe ya da tespit ettiği halde temizleyememe ihtimali bulunmaktadır. Zira bilgisayara bulaşan virüslerin tamamen temizlenmesi ve bilgisayarın hiçbir şey olmamış gibi kullanılması mümkün olsaydı, tahmin edilebileceği gibi bilgisayar virüsleri bu kadar büyük bir problem olmaktan çıkardı. Bilgisayar virüslerinin bilgisayardan temizlenmesine çalışmak yerine, “bilgisayara bulaşabilecek virüslere karşı önlem almak” çok daha rasyonel bir çözüm olacaktır. Ancak ev kullanıcıları ne kadar dikkat ederse etsin, bilgisayarlarına her zaman virüs bulaşma ihtimali bulunmaktadır.
Anti-virüs yazılımları bilgisayara virüs bulaşmasını engelleyen, mevcut virüsleri saptayan ve bu virüslerin temizlenmesini sağlayan yazılımlardır. “Bilgisayardan virüslerin temizlenmesi” olarak tabir edilen tüm işlemlerin daha rahat anlaşılabilmesi için öncelikle bazı terimlerin doğru şekilde anlaşılması gerekir. Bilgisayar virüsleri de birer yazılımdır ancak bu yazılımlara virüs denmesinin nedeni, sisteme zarar vermek ya da kullanıcının bilgilerine ulaşmak gibi kötü bir amaç için yazılmış olmalıdır. “Bilgisayardan virüslerin temizlenmesi” denirken, bir diğer yazılımla bu kötü amaçlı yazılımı yani virüsün, bilgisayara yani sisteme zarar vermesini engellemek kast edilir. Bu kavramların net bir şekilde anlaşılması ile bilgisayar virüslerinin nasıl temizlenebileceğine dair de daha somut bir algı geliştirilebilir.
Günümüzde milyonlarca insan bilgisayar ve dolayısı ile internet kullanıyor olmasına rağmen çoğu kullanıcının virüsler ile ilgili en ufak bir fikri dahi olmadığından, hala anti-virüs programı kullanımı yaygın bir hale gelmemiştir. Anti-virüs yazılımları bilgisayara bulaşan bir virüsü iki şekilde temizler: virüs yazılımını sabit diskten silerek ve ilgili dosyayı “karantina” altına alarak. Bir virüs yazılımının karantina altına alınması demek, kullanılan anti-virüs programının birçok farklı nedenden ötürü virüsü silememesi ancak sistemin daha fazla zarar görmemesi için virüs yazılımının kullanılmamasını sağlaması demektir. İşletim sisteminin(örneğin Windows) çalışması için gerekli olan temel dosyalara bulaşan bazı virüsler, anti-virüs yazılımı tarafından silinememektedir. Zira bu virüs yazılımının silinmesi halinde işletim sisteminin çalışması için gereken dosyalar da silinebileceğinden ya da zarar görebileceğinden, bilgisayar kullanım dışı kalabilir ya da işletim sisteminin kullanılması esnasında çeşitli aksamalar yaşanabilir.
Bilgisayardan virüsleri temizlemenin en etkili ve “kesin yolu”, bilgisayarın sabit diskini biçimlendirmek yani yaygın tabirle bilgisayara format atmaktadır. Sabit diskin biçimlendirilmesinin ardından bilgisayarda virüs olmadığı kesin bir şekilde bilinebilir. Son olarak unutulmaması gereken en önemli konu; tüm virüslerin “tıpkı anti-virüs programları gibi” insanlar tarafından yazıldığı ve “akıl akıldan üstündür” atasözü ışığında aşılamayacak bir anti-virüs programı olmadığıdır.