Bir gün kaç saattir?
Bir gün, dünyanın kendi etrafında yaptığı tam tur ile ortaya çıkmaktadır. Bu süre hiçbir zaman 24 saat değildir. Şaşılacak seviyede, elli tam saniye kadar daha hızlı veya yavaş olabilir. Bunun nedeni, dünyanın dönüş hızının, gelgitlerin neden olduğu sürtünme, hava şartları ve coğrafi olayların etkisi ile sürekli değişken olmasıdır.
Bir yıl boyunca, ortalama olarak bir gün, 24 saatten saniyenin çok küçük bir dilimi kadar kısadır. Atom saatleri bu sapmaları kaydedince, şimdiye kadar güneş gününün tanımlı bir bölümü olan saniye birimini yeniden tanımlama kararı alınmıştır. Yeni, saniye tanımı 1967 yılında yürürlüğe girdi. Bu yeni tanımın anlamı şudur; Güneş günü, yavaş yavaş atomik günden sapmaktadır. Sonuç olarak bilim insanları, atomik yıla bir saniye ekleyerek güneş yılı ile eşit hale getirdiler. En son olarak saniye, 2005 yılında Paris gözlem evinde bulunan, Uluslararası Yer Küre Dönüş Hizmetlerinin talimatlarına göre sabitlenmiş oldu. Bu durum astronotlar ve saatlerin dünyanın güneş etrafında dönüşüne denk gelmesi için iyi bir haber, bilgisayar yazılımları ve uydulara yerleşmiş olan tüm teknolojiler içinse, kötü haber olmuştur.
Uluslararası Telekomünikasyon birliği, buna şiddetle karşı çıkmakta ve artık saniyenin ortadan kaldırılması gerektiğini halen savunmaktadır. Uzlaşma yollarından biri, UTC ile GMT arasındaki uyuşmazlığın bir saate varmasını, yani 400 yıl sonrayı bekleyip, ayarlamayı o zaman yapmaktır. Bu süre zarfında, gerçek zamanı neyin oluşturduğu fikri, bir tartışma konusu olarak uzayıp gideceğe ve çok polemik yaratacağa benzemektedir.