Bit nasıl anlaşılır?
İnsanlar da dahil olmak üzere birçok farklı memeli türünde, fare yahut tavşan gibi kemiricilerde, kuşlarda, bitkilerde kısacası hemen her yerde yaşayabilen bitler, milyonlarca yıldır dünya hayatının bir parçası olan böcekler arasında insanlara en çok zararı dokunan parazitlerden biridir. Genel olarak tüm bit türlerinin parazit yaşamını kan emerek sürdürdüğü zannedilse de, bitkilerde yaşayan ve bitkilerin özüyle beslenen farklı bitler de bulunur. Tifüs gibi son derece ciddi ve tehlikeli onlarca salgın hastalığa sebebiyet verebilen bitlerin kan emenleri doğrudan canlının kanıyla temas kurduğundan, taşıdığı mikropların da canlıya kolayca bulaşmasına sebep olur. Baş Biti, Elbise Biti ve Kıl Biti gibi farklı türleri bulunan bitler insanların sadece başlarında bulunmayabilir. Baş dışında insan bedeninin kıllı yapıya sahip olan hemen her yerinde yaşayabilen Kıl Biti, yumurtalarını da buradaki kılların diplerine yapıştırır ve bu yumurtalar da son derece kuvvetli bir biçimde kıla tutunur. Dolayısıyla kişide bit olup olmadığını anlamak için yalnızca başa bakılması yeterli olmayabilir.
Sakal, göğüs, bacak, kol, koltukaltı ve diğer bölgelerde bulunan Kıl Bitleri; “gri ve beyaz” renkleriyle anlaşılır. 1,5 milimetreyi zar zor bulan boylarıyla çıplak gözle fark edilmeleri gerçekten çok zordur. Bu Kıl Bitleri büyüyerek erişkin hale geldiğinde tamamen kıl köküne gömülebilmektedir. Yaygın olarak çocuklarda görülen Baş Biti ise 3 milimetreyi bulan boyuyla Kıl Bitine göre nispeten daha kolay fark edilebilir. Başta bit olduğunu anlamak için saç tellerinin parmaklarla ayrılarak saçlı derinin dikkatlice taranması gerekir. Yumurta taşıyan dişileri toplumumuzda Sirke olarak isimlendirilir. Saçta bit olup olmadığını anlamak için yapılacak kontrollerde ilk bakılması gereken yer ise kulak arkasındaki ve ensedeki saç dipleridir. Kitin kılıfıyla genellikle ense ve kulak arkasındaki saç tellerine son derece kuvvetli bir biçimde yapışan Baş Bitleri, 2 hafta gibi kısa bir süre zarfında yetişkin hale gelebilmektedir.
Elbise Biti olarak tabir edilen tür ise aslında insan bedeninde de yaşayabilmek bu sebeple de Vücut Biti olarak da bilinmektedir. Bu bitlere Elbise Biti denilmesinin nedeni ise dişi bitlerin yumurtalarını genellikle kıyafetlerin yaka, kol veya cep gibi kıvrımlı yerlerine bırakmasıdır. Tifüs mikrobu taşıma ihtimali bulunan bir tür olan Elbise Biti son derece tehlikelidir. Hastalık, Elbise bitlerinin bağırsaklarında yaşayan Tifüs mikroplarının böceğin dışkılaması sonucunda insana bulaşır. Genel olarak insanoğlunun bedeni üzerinde yaşayan bitler salgın hastalıklara neden olurken, insanoğlunun etkileşim içinde olduğu bitki ve canlılarda yaşayan bitlerin de birçok ölümcül salgın hastalığa neden olabileceği unutulmamalıdır.