Bitkisel çaylar nedir? Faydaları Nelerdir?
Son dönemlerde bitkisel çaylar hayatımızda önemli bir yer almaya başladı. İçecek olarak bazı alışkanlıklarımız artık değişti. Erkeklerden daha çok bayanların ilgi gösterdiği bitkisel çaylar artık her yerde karşımıza çıkıyor. En çok karşılaştığımız çaylara şunları örnek verebiliriz: Sarı kantaron çayı, ada çayı, biberiye çayı, defne çayı, melisa çayı, kişniş çayı, kuşburnu, ıhlamur, nane, papatya, sinameki, rezene çayı yogi çayı, ısırgan çayı, kekik çayı, zencefil çayı, ekinezya çayı, elma çayı…..Şimdi bunlardan bazılarının faydalarını öğrenelim.
Sarı Kantaron çayının faydaları : Hazmı kolaylaştırmanın yanında mide yanmalarına da iyi geldiği söylenmektedir. Heyecanı azaltıp uykusuzluk çekerken rahatlamamızı sağlar. Bunun gibi insanı rahatlatabilecek bir faydası vardır.
Adaçayı çayının faydaları : Akdeniz’de bol yetişen bir bitkidir.. Antibiyotik etkisi vardır. Sinirsel rahtsızlıklara iyi gelir. Gargara olarak ta kullanılmaktadır. Direnci artıran bu çay aynı zamanda hafızayı da açarak güçlendiriyor.
Biberiye çayının faydaları: Güzel kokulu bir bitki olup bir çok hastalıkta kullanılmaktadır. Kan dolaşımı sorunlarında, baş ağrısı, bronşit, migren, öksürük, gastrit, ağrılı adet, düşük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taşı, romatizma ve astım hastalıklarına karşı etkilidir. Kabızlığı giderici, idrar söktürücü olarak ta kullanılmaktadır.
Defne çayının faydaları : Antiseptik özelliği sahip olan bu bitkinin hazmı kolaylaştırıcı , rahatlatıcı, saç dökülmesini engelleyici etkisi vardır.
Melissa çayının faydaları : Yatıştırıcı ve gaz söktürücü özelliğinin yanında terletici ve antiseptik etkilere de sahiptir. Baş dönmesi ve kulak çınlamasına iyi gelir. Diğer çaylar gibi hazmı kolaylaştırıcı etkisi de vardır.
Kişniş çayının faydaları : Gaz gidermenin yanında bu çayda yine hazmı kolaylaştırır.
Kuşburnu çayının faydaları : Hemen her yerde bulabileceğimiz bu çay bol C vitamini içeriyor. Gribal enfeksiyona iyi gelir.
Ihlamur çayının faydaları : Göğüs yumuşatıcı bir özelliğe sahip olup balgam söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Mide ülseri için balla karıştırılıp içilmesi iyi olur.
Kan dolaşımını düzenleme etkisi de vardır. Öksürüğü keser.
Nane çayının faydaları: Özellikle mide bulantılarına karşı çok etkilidir. Ferahlatıcı özelliği vardır.Soğuk algınlıklarında limon ile birlikte kullanılabiliyor
Papatya çayının faydaları : Sindirim sistemini düzenleme etkisi vardır. Ağrıları kesip sinirleri yatıştırır. Antiseptik etkiye sahiptir.
Sinameki çayının faydaları : Bağırsak üzerinde tıpkı kayısı gibi müshil etkisi yapar. Kabızlık sorunu için şiddetle tavsiye edilir.
Rezene çayının faydaları : Rezene, özelikle Ege Bölgesinde çok bulunan bir bitkidir. Özellikle gaz ve kramp ağrılarında etkisi çok olan rezene çayı mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da sık sık kullanılır. Bebek gazlarını giderici olarak sık kullanılır. Sancıları giderip sinirleri yatıştırır.
Yogi çayının faydaları : Hintlilerin çok içtiği bir çaydır. Kış mevsimi için çok uygun bir çaydır.
Isırgan çayının faydaları : Isırgan çayı bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle metabolizma rahatsızlıklarına, bağırsak, böbrek, mide, hastalıklarına son derece iyi gelir.
Kekik çayının faydaları : Antiseptik olarak çok güçlü özelliği vardır. Daha çok gribal enfeksiyonlarda kullanılır. Soğuk algınlıklarının etkisini yok edici olduğu bilinmektedir.
Zencefil çayının faydaları : Genellikle metabolizma rahatsızlıklarında faydası çok olan bir bitkidir. İshal, farenjit ve gaz gibi durumlarda zencefil çayı içmek faydalıdır.
Elma çayının faydaları : Nefes darlığına iyi gelir. Öksürük kesmek içinde içilebilir.