Biyolojik saat nedir?

biological-clock

Vücudumuzun biyolojik saati, vücudumuzdaki birçok maddenin saat saat az ya da çok salgılanmasını sağlıyor. Bazı zaman aralıklarında korumak, geliştirmek ya da iyileştirmek adına salgılanan hormonların düzenli ve planlı bir şekilde çalışmasına yardım ediyor. Örneğin sabah saatlerinde kalp krizi riski daha fazladır. Bu saatlerde vücuttaki gerekli hormonlar ve nörotransmitter adı verilen sinir uçlarından salgılanan maddeler vücudun uyanık kalmasını sağlamaktadır. Bunun gibi öğleden sonra kandaki demir miktarı düşmeye başlar. Bunun dışında bağışıklık sistemimizin sahip olduğu belli bir denge var. Bakteriyel enfeksiyonlar yaşadığımızda vücut ısısı daha çok öğle vaktinde yükselir. Ancak virüse bağlı enfeksiyonlarda ateş akşam saatlerinde yükselir.

Sabah saatlerinde kortizon seviyesi yüksektir. Sabah saat 9 civarında vücudumuzun en zinde olduğu zaman dilimidir. Eğer iğne ya da ilaç gibi almanız gereken tıbbi bir tedavi varsa bu saatler daha uygun olacaktır. Kalp ve dolaşım sisteminin en iyi çalıştığı saatte 11 ile 13 arasıdır. Öğle saatlerinde vücut formdan düşmeye başlar. Bu nedenle genellikle öğle saatlerinde yorgunluk ya da halsizlik hissedilebilmektedir. Öğlen vaktinde yapılan kısa bir dinlenme ya da uyku vücudumuzun enerji kazanması için yeterli olmaktadır. Eğer ikindi ya da akşam saatleri için daha yorucu bir programınız olacaksa öğlen yapacağınız kısa bir uyku kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaya yetecektir.

Biyolojik saatinizi takip etmek vücut hormonlarının dengeli bir şekilde yardım ettiği gibi sizi daha verimli ve enerjik kılmak için gereklidir. Örneğin pek çok insan spor yapmak istediğinizde sabah erken saatleri ya da gece saatlerini tercih eder. Eğer sizin bir engeliniz yoksa spor için en uygun saat ikindi vaktidir. Bu zaman diliminde dolaşım sistemi, böbrekler, tansiyon ve organ faaliyetleri en iyi düzeyde olacağı için spordan daha fazla verim alabilirsiniz. Gastrit ya da ülser gibi sorunlarınız varsa saat 17’den sonrası kritik bir zamandır. Bu saatten sonra mide asitleri yükselmeye başlar. eğer yemekte ağır yağlı yiyecekler almışsanız rahatsızlığınız daha da artar.

Akşam yemeklerinin hangi saatler yenilmesi de merak edilen şeylerden bir tanesidir. Saat 18’den sonra pankreas daha aktif olduğu için bu saatlerde yemek yemeniz daha uygundur. Saat 19’dan sonra tansiyon ve nabız düşmeye başladığı için bu saatten sonrasında çok gerekmiyorsa yememeniz rahatsızlıklarınızı önlemenize yardım edecektir. Gece saatlerinde yenilen yiyecekler ise bu saatler organların dinlemeye geçmesi nedeni ile kilo ve diğer rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Biyolojik saatiniz yaşam şeklinize, vücut fonksiyonlarınıza göre farklı zaman aralıklarında farklı işlevler görebilir. Ancak genel çerçevede bütün insanlarda aynı oranda aynı etkiler görülmektedir. Bunun için gece saatleri uyku düzeninin bozulması da pek çok insan için sorun yaratır. Uyku sırasında deri hücreleri kendini yenilemeye başlar. Uyku da en az su kadar vücut için önemli olan bir gıdadır. Vücut ısısı uyku açısından biyolojik saatimizi düzenler. Vücut ısısının düşük olduğu zamanlarda uyku eğilimi daha sık görülür. Sabaha karşı ya da öğlen vaktinde uyku eğilimin görülmesinin nedenlerinden bir tanesi de vücut ısısının bu saatlerde düşmeye başlamasıdır. Sabaha karşı salgılanan stres hormonları tansiyonun yükselmesine, kalp damarlarının gerilmesine neden olur. Bu durumda da kalp krizi riski yüksektir.

Biyolojik saatinizin farkında olmanızın faydaları nelerdir?

Kanser, mevsimsel depresyon, ülser, mide kanaması, kalp krizi gibi pek çok sağlık sorunu biyolojik saatimizi tam olarak bilmediğimiz için oluşmaktadır. Sağlıklı ve uzun yaşamak istiyorsanız biyolojik saatinizi takip ederek yaşamınızı sürdürmeniz gerekir.

Bir Cevap Yazın