Blu-Ray nedir?
Modern teknolojilerin inanılmaz bir hızla gelişmesi ile 2003 yılında Sony firmasının öncülüğünde geliştirilen Blu-Ray formatı, kısa süre içinde Japonya’dan dünya geneline yayılmış ve günümüzde en çok tercih edilen yeni nesil optik disk biçimi haline gelmiştir. Aralarında Sony, Samsung, LG, Pioneer, Hitachi ve Panasonic gibi uluslararası düzeyde faaliyet gösteren teknoloji devlerinin katılımı ile 2004 yılında oluşturulan Blu-Ray Disk Birliği(Blu-Ray Disc Association), bu yeni nesil disk formatının sunduğu yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesinin daha da kaliteli hale gelmesi ve daha esnek bir kullanım sunması üzerine çalışmalar yapmıştır. Dijital ortamda HD(High Defination) yani yüksek çözünürlüklü görüntü imkanı sunan Blu-Ray teknolojisi, birçok dosyanın tek bir disk içinde depolanabilmesine de imkan sağlamıştır.
Blu-Ray teknolojileri üzerinde çalışan dünyanın teknoloji devi firmalar, tek tabakalı öncü Blu-Ray diskler ile 25 GB’lık veri depolama kapasitesi sunmuştur. Yüksek çözünürlüklü(HD) video kaydı için gelişen bilgisayar ve internet teknolojisine uyumlu bir ortam sunan Blu-Ray diskler, iki saatin üzerinde HDTV kalitesinde görüntü kaydetme olanağı sağlıyor ki bu, 13 saatin üzerinde standart çözünürlüklü video kaydı manasına gelmektedir. Öncü olarak tanımlanan ilk dönem Blu-Ray disklerin dünya çapında tüm kullanıcılar tarafından çok büyük ilgi görmesinin ardından Blu-Ray Disk Birliği bünyesindeki firmaların yaptığı çalışmalar, ortaya çift tabakalı ikinci nesil Blu-Ray disklerin çıkmasını sağlamıştır.
Günümüzde “çoklu katman Blu-Ray disk” olarak tanımlanan yeni nesil uygulamalar ile dijital ortamda veri depolama konusunda tüm bilgisayar kullanıcılarına büyük imkanlar sunulmaktadır. 2004 yılından itibaren piyasaya sürülen tek tabakalı disklerin ardından geliştirilen çift tabaklı Blu-Ray diskler, 50 GB veri depolama imkanı ile giderek daha da hızlanan internet teknolojilerinin daha da verimli bir biçimde kullanılmasını sağlamıştır. Ülkemizde yakın geçmişte başlatılan “fiber optik internet” çalışmalarının tamamlanması ile bazı bölgelerde bilgisayar kullanıcılarına gerçek manada “yüksek hızlı internet” hizmeti sağlanmaktadır. Kısa bir süre zarfında Türkiye geneline yayılacak olan fiber optik internet teknoloji sayesinde kullanıcıların çok daha hızlı bir biçimde internet kullanacak ve veri transferlerinin boyutları da büyük oranda artacaktır.
Blu-Ray disk teknolojisinin yeni temsilcileri olarak yakın gelecekte kullanılma sunulacak olan çoklu katmanlı diskler, kullanıcılara 200 GB’ın üzerinde veri depolama imkanı sunacaktır. Öncü Blu-Ray disklerde katman başına sınır kapasite olarak kullanılan 25 GB TDK firmasının 2006 yılında yaptığı çalışmalar ile 33 GB’a çıkarılmıştır. 6 katmanlı ve her katmanı 33 GB veri depolama imkanı sunan yeni nesil 200 GB’lık Blu-Ray medya disklerin duyurulması ile bu teknolojinin gelecekte daha da geliştirilebileceği anlaşılmıştır.