Böbrek taşının sebebi nedir?
Ülkemiz böbrek taşı hastalığı bakımından diğer ülkelere göre daha fazla bu rahatsızlığa sahip kişileri barındırıyor. Bunun temel sebeplerinden birisi, ülkemizin sıcak iklime sahip olmuş olması. Tıp literatüründe bu hastalığın en büyük sebebi olarak sıcaklık gösteriliyor. Ülkemizde de batıdan doğuya doğru gidildiğinde bu hastalığın artma göstermesi, bunun bir başka delili. Ülkemizde böbrek taşı düşürme veya bu rahatsızlığın engellenmesi, tedavisi hakkında teknolojik imkanlar ve bilimsel araştırmalar çok iyi düzeyde. Ancak yinede önlenmesi olası bu hastalığın böbrek yetersizliğine dönüşme oranı yüksek. Çocuklarda da bu oranın yüksek olmasının sebebi, hastalığın hafife alınması ve yanlış bir takım tedavi uygulamaları.
Yanlış tedavi çözüm değil
Özellikle halk arasında alkolün böbrek taşını düşürdüğüne dair yanlış bir kanı var. Asla alkol böbrek taşını düşürmez. Tam tersine böbrek taşına sebebiyet verir. Böbreklerin iflas etmesine sebep olur. Bunun yanında bol su tüketmek gibi bazı durumların her ne kadar böbrek taşını düşüreceği sanılsa da, bu böbrek taşının böbreğin neresinde olduğuyla alakalı bir durumdur. Kimse böbrek taşını şu sıvılar veya gıdalar düşürür diye bir reçete yazamaz. Kaldı ki literatür çalışmalarında böbrek taşını ortada kaldıran bir besin, sıvı söz konusu değildir. Sadece böbrek taşlarının idrar kanalına düşmüş olduğu tespit edildiğinde prostat ilaçlarının bu idrar yolundaki taşların düşmesini kolaylaştırdığı belirlenmiştir.
Bu anlamda hiçbir naliz ve röntgen çekilmeden bir böbrek taşını şu düşürür gibi bir geçerli iddia içerisinde olmak doğru değildir. Sıvı tüketimi böbrekler için iyidir ancak böbrek taşının düşmesi hacimle alakalı bir durumdur. 4 mm veya daha büyük bir taşın böbreklerden düşmesi, sıvıyla sağlanacak bir durum değil. Bilimsel olarak böyle bir durum da zaten yok.