Böceklerden nasıl kurtuluruz?
Yaz aylarında olduğu kadar kışın da oldukça büyük bir sorun haline gelen böcekler, evdeki yaşam alanlarını insanlar ile ortaklaşa kullanmaya başladığında ilaçlama zamanı gelmiştir. Böcek ilaçlama her ne kadar insanlarımız arasında marketten alınan bir ilaç ile basit bir şekilde yapılan bir uygulama olarak görülse de, oldukça teknik ve bilgi gerektiren bir konudur. Bilimsel olarak dünya üzerinde insanlar da dahil olmak üzere yaşayan toplam canların %90’lık bölümü, böceklerden oluşmaktadır.
Böcek ilaçlamanın etkili olabilmesi iki temel konuya bağlıdır. Bu konulardan birisi hangi böcek türüne karşı ilaçlama yapıldığı, diğeri ise ilaçlamanın hangi bölgelere uygulanacağıdır. Tüm böcek türleri üzerinde etkili tek bir ilaç tipi bulunmadığından, ilaçlama öncesi böcek sorunun hangi familyadan kaynaklandığının iyi saptanması gerekir. Böcek sorununa neden olan tür ya da türler tam olarak saptandıktan sonra bu türler üzerinde etkili olan ilaç seçilmelidir.
Böcek ilaçlamasının etkili olabilmesi için uygulanan ilacın etki süresinin de çok iyi ayarlanması gerekir. Böcek ilaçlama yalnız mevcut böcekler düşünülerek değil, yumurta halindeki larvalar için de yapılmalıdır. Her böcek türünün yumurtama sayısı ve larvanın gelişme süresi farklıdır. Örneğin; 30 günlük bir larva süresi olan böcek türü için 15 gün boyunca etki gösterecek bir ilaç kullanılması, ilaçlamadan 1 ay sonra yeni doğan böcekler nedeni ile sorunun tekrarlanması anlamına gelmektedir.
Böcek türlerine göre ilaç seçiminin doğru yapılması sorunun çözülmesi için gerekli olduğu gibi, daha da zorlu bir böcek sorunu yaşanmaması açısından da son derece önemlidir. Bazı böcek türlerini öldürmek için bilinçsizce kullanılan ilaçlar böcek sorununa çözüm sağlamaktan öte, böceklerin bağışıklık sistemlerinin ilaca direnç geliştirmesine dahi neden olabilir. Bu tür yanlış ilaç kullanımı soruna neden olan böceklerin bağışıklık sistemlerinin daha da kuvvetlenmesine neden olacağından, ilerleyen aşamada böcekler üzerinde kullanılan ilaçların etkisi de daha azalacaktır.
Böcek ilaçlama ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, ilaçlamanın hangi bölgelere yapılacağıdır. Her böcek türünün ekosistemdeki beslenme alışkanlıkları farklı olduğundan, sorunun yaşandığı belli bölgeler haricinde böceklerin saklandığı yerlerin de doğru tespit edilmesi ve bu bölgelere de ilaçlama yapılması gerekir. İnsanların sürekli yerde aradığı böcekler, çoğu zaman hayret verici ve yer çekimine meydan okurcasına tavanlarda gezebilmektedir.