Bodrum neresidir?
Yaz aylarının popüler destinasyonlarından olan Bodrum, Muğla’nın turistik ilçelerinden biridir. Bodrum, özellikle edebiyat alanında “Halikarnas” adı ile anılır. Halikarnas adının kökeni, ilçenin antik çağdaki Halikarnassos ismidir. Şehrin Aziz Petrus’a adanması ile “Petrium” olan isim, zamanla bugünkü hali olan “Bodrum”a dönüşmüştür.
Muğla’nın Bodrum ile birlikte toplam 12 ilçesi bulunur. Bodrum bu ilçeler arasında başı çeken, ilin yönetim merkezi olan ilçedir. Hem yerli, hem yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalan, sadece ilin değil ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biridir.
Homeros tarafından “Ebedi mavilikler ülkesi” şeklinde tanımlanan Bodrum, bu tanımlamanın hakkını fazlasıyla veren, mavi ve yeşilin en güzel buluşmasının yaşandığı yerdir. Bodrum aşkı ile tanınan ve esas isminden ziyade “Halikarnas balıkçısı” olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı da Bodrum’a olan aşkını eserlerinde sık sık dile getirmiştir:
“Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin. Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler.”
Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın en güzel şekilde dile getirdiği bu durum, günümüzde de hala devam etmektedir. Bodrum, kendine has aşıkları, müdavimleri olan bir merkez olma özelliğini muhafaza etmektedir.
Bodrum, Muğla’nın batısında, kendi adıyla anılan bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Doğal güzellikleri kadar, zengin tarihi ile de öne çıkmaktadır. Ünlü tarihçi Heredot, Bodrum’un M.Ö. 1000 yılında, bugün Bodrum Kalesi’nin bulunduğu yerde, Dorlar tarafından kurulduğunu nakletmektedir. “Dünyanın Yedi Harikası”ndan biri olan Mausoleion Anıtı, ilçeyi Kayra başkenti haline getiren, 24 yıllık bir yönetim sergileyen Mausolos’un döneminde yapımına başlanmış, günümüze sadece temel kalıntıları kalmış, ilçenin en önemli tarihi değerlerinden biridir. Mausolos, anıtın bitimini göremeden vefat edince kızkardeşi Artemisia anıtın yapımını devam ettirmiştir. Ancak, anıt o hayattayken de bitmemiştir. Sonraki dönemlerde bazı sanatçılar biraraya gelip anıtın tamamlanmasını sağlamışlardır.
Yarımada konumunda olan Bodrum’da iklim, Ege ve Akdeniz iklimlerinin birleşimi şeklinde hüküm sürmektedir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve bol yağışlıdır. İlçede nem, yok denecek kadar azdır. İklim ikilik gösterince doğal olarak bitki örtüsü de Bodrum’da iki şekilde gelişmiştir. Bodrum- Milas karayolu sınır olarak baz alındığında, batıda “çeti” adı verilen dilenli otlar; doğuda çeşitli ağaçların bulunduğu ormanlıklar söz konusudur. Bodrum %60 civarında ormanlık bir alandır.
Bodrum, her beldesi ile ayrı bir güzelliğe ayrı bir öneme sahiptir. Bodrum’un beldeleri şu şekildedir:
- Adaboğazı,
- Akyarlar,
- Bağla- Aspat,
- Bardakçı,
- Bitez,
- Gölköy,
- Gümüşlük,
- Gündoğan,
- Güvercinlik,
- Kadıkalesi,
- Karaada,
- Karaincir,
- Konacık,
- Mumcular,
- Ortakent,
- Torba,
- Turgutreis,
- Türkbükü,
- Yalıçiftlik,
- Yalıkavak.
Hareketli gece yaşamı ve eşsiz tatil imkanları ile yaz aylarında nüfusun normal seviyesinin çok üstüne çıktığı ilçede baz nüfus 131 bin civarındadır.
Bu derece cazip bir turistik destinasyon olması sebebi ile bir zorunluluk haline gelen ulaşım seçeneklerinin her birini Bodrum’da görmek mümkündür. Bodrum- Milas Havaalanı şehrin 32 km dışında uluslararası bir havaalanıdır. Ayrıca, denizden de ilçeye ulaşmak mümkündür. Üç büyük marina ve kruvaziyer yaklaşım iskelesi ile Bodrum deniz taşıtlarının da rahatlıkla kullanılabildiği bir merkezdir. Bodrum’daki marinalar şunlardır:
- Milta marina,
- Palmarina,
- D marin.
Milta marina Bodrum merkezde yer alır. Palmarina, Yalıkavak beldesindedir. D marin ise Turgutreis’te bulunmaktadır.