Boğaz ağrısı için şifalı bitkiler nelerdir?
Özellikle kış ayları geldiğinde herkeste boğaz ağrısı şikâyetleri sıkça görülür. Yüksek ateş ve ağrıyla karakterize olan rahatsızlık için şifalı bitkilerin rahatlatan ve iyileştiren etkisinden fayda sağlayabilirsiniz. Ağrınızın olduğu dönemde sesinizi dinlendirmeniz, kirli ortamdan, duman ve toz gibi etkilerden uzak durursanız, bitkilerin daha fazla yararını görebilirsiniz. Boğaz ağrısı sorununu yaşayanlar bu dönemde sigara gibi boğazı tahriş eden şeylerden uzak durmalıdır.
Boğaz ağrısına faydalı olan şifalı bitkiler
- Adaçayı ile yapılan gargaralar boğazdaki ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur. Gün içinde birkaç kez yapacağınız adaçayı gargarasının etkisiyle hem boğaz ağrısı geçecek, hem de boğazınızı korumaya almış olacaksınız. Gargaranın hazırlanması için bir bardak sıcak suyun içerisinde bir tatlı kaşığı kadar taze ya da kuru adaçayını on dakika kadar sadece demlemeniz yeterlidir. Suyu kaynatmamalısınız. Bundan daha fazla süre adaçayını sıcak suyun içinde bekletmeyin. Bununla gargara yapacağınız zamanlarda, yanında sıcak bir fincan adaçayı da içebilirsiniz. Bu bitkisel kürü hamile kadınların ilk üç aylık süreçte içmesi tavsiye edilmez. Bunun yanında düşük riski olan hamilelerde bu çaydan içmemelidir. Bu konuda en doğrusu doktorunuza danışarak kullanmanız olacak.
- Balla hazırlanan limonlu çay boğaz ağrısı için önerilmektedir. Balın boğazı yumuşatan etkisi, limonun balgamı azaltmasıyla boğaz ağrınıza faydalı olur.
- Yarım bardak ılık suyun içine dörtte bir yemek kaşığı kadar koyulan tuzla boğaz için güzel bir gargara hazırlayabilirsiniz. Bu karışımla gün içinde üç defa gargara yapabilirsiniz. Bu arada tuzlu suyu içmemelisiniz.
- Hatmi bitkisi şifalı etkileri olduğundan, bundan faydalanmak isterseniz, köklerinden, çiçeklerinden ve yapraklarından çay demleyip içebilirsiniz.
- Şakayık çiçeği ile servi kozalağı beraber ezilerek karıştırılır. İçerisine bal koyup bunu yemekten önce ve yemek sonrasında 1 çorba kaşığı yiyebilirsiniz.
- Kedi otunun saçaklarını kurutup iyice ezin. Bunu 10 dakika kadar suyun içinde kaynatın. Karışımı süzüp balla tatlandırın. Bunu şurup kıvamına getirdikten sonra, rahatsızlığınız devam ettiği sürece her gün bir yemek kaşığı için.
- Nilüfer çiçeği sıcak suyun içinde 20 dakika bekletilerek demlenir. Bu çayın içine bal karıştırıp şerbet gibi yemekten önce bir fincan içebilirsiniz.
- Mine çiçeği 15 dakika sıcak suyun içinde demlenir. Yine bal koyarak tatlandırdığınız çayı akşam yatmadan önce bir bardak için. Boğazınız iyileşinceye kadar bu çayı içebilirsiniz.
- Papatya, ebe gümeci ile menekşeyi koyarak hazırlanan demleme çayı biraz dinlendirip için.
- Boğazınızda ağrı olduğu sürece sıvı alımını iki katına çıkarın. Bu boğazınızda biriken balgamın temizlenmesi için çok faydalı olur.