Boğaz ağrısı nasıl geçer?
Boğaz ağrısı yani faranjit ağızda ve burnun arka kısmında bulunan farinks bölümünün iltihaplanması ile meydana gelmektedir. Boğazda yerleşmiş olan virüs ve mikroplar yüzünden, başka insanlara da bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Boğaz ağrısı hastalarda uzun bir süre fazla şikâyete neden olmadan yaşandığında, kronik bir hale gelmiş gibi kabul edilir. Şiddetli belirtiler gösterdiği zamanlarda, akut faranjit olduğu kabul edilir. Rahatsızlığın neden virüs ve bakteriler olarak bilinirse de, boğazı tahriş eden nedenlerde boğazda ağrı oluşmasını kolaylaştıran ve müzminleştiren etkenler arasında kabul edilir. Boğaz ağrısı aynı zamanda bazı hastalıkların belirtisi olarak ta ortaya çıkabilir.
Boğaz ağrısı tedavisi nasıl olur?
Bir hekim tarafından rahatsızlığın viral mi yoksa bakteriyel mi olduğunun tespiti gerekir. Eğer viral ise ağrı bir kaç gün içerisinde kendi kendine iyileşecektir. Bakteriyel ise muhtemelen hekiminiz antibiyotik kullanımını gerekli görecektir. Uygulanan ilaç tedavisi bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Antibiyotiğin yanı sıra ateş düşürücü ilaç, öksürüğü kesen ilaçlar, ağrı kesici ve alerjik reaksiyonu önlemek için kullanılan ilaçlar destekleyici tedavi olarak uygulanır. Geniz akıntısı olması halinde, bu sorunun giderilmesi için de ilaç tedavisi yapılabilir. Boğaz ağrısında pastil kullanıldığında fazla yararlı olmaz. Kronik bir hale gelmiş olan boğaz ağrısının tedavisi uzun bir süre alabilir. Önce bunun nedenini tespit etmek gerekir. Uygulanan tıbbi tedavi sırasında hastaların bazı kurallara uyması gerekir. Bunlara dikkat edildiğinde, tedaviye olumlu yönde etki yapacaktır.
Boğaz ağrısında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Adaçayı antiseptik özelliği yüzünden boğaz ağrısına iyi gelir. Adaçayını demleyerek, günde 3-4 fincan içip iyileşme hızlandırılabilir. Bu çayı çok uzun süre içmemelisiniz.
- Yemeklerde çok soğuk ya da çok sıcak gıdaların tüketilmesi, boğazda oluşan tahrişi arttırır ve boğaz ağrısının iyileşmesini yavaşlatır.
- Hastalar sıvı yiyeceklerin tüketimine ağırlık vermelidir.
- Hastalar ekşi, tuzlu, acı ve baharatlı beslenme tarzından uzaklaşarak, boğazlarını korumalıdır.
- Hastalar beslenme sırasında kahve, çay ve kola gibi asitli ve kafein içerikli yiyecekleri tüketirlerse, bu boğaz ağrısını daha kötü hale getirir.
- Hastalar yüksek sesle konuştuklarında boğaz daha fazla tahriş olacağından, boğaz ağrısı için zararlı olur.
- Tükürük üretimini arttıracak bazı önlemler alınmalıdır. Bu etki boğazın nemlendirilmesine ve temizlenmesine yardımcı olur. Tükürük salgısı aynı zamanda ağız hijyenini de sağlayacaktır.
- Bal ve limonla hazırlayacağınız ılık bir çay boğaz temizliğine ve yumuşamasına yardımcı olacaktır. Bunun iyileşme sağlanana kadar her gün hazırlayıp, içebilirsiniz.
- Rahatsızlık boğazda kuruma ve kaşıntıya neden olduğundan, özellikle gece yatınca uykuda daha rahat uyumak için, yatmadan önce ılık su içilmesi faydalı olur.
- Hastaların iyileşme sürecinde bol sıvı tüketmesi tavsiye edilir. Burada içtiğiniz sıvıların ılık olmasına dikkat etmeniz gerekir.
- Sigara içen hastaların bu sürede sigarayı bırakması, sigara içmeyen hastaların ise sigara içilen yerlere girmemesi boğaz ağrısının iyileşmesi için olumlu etki yapar.
- Hastalar kirli, tozlu ve kapalı ortamlarda bulunmamalıdır. Bu hastalığın iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
- Düzenli bir yaşam sürülmeli ve sportif faaliyetler gibi faydalı çalışmalar yapılmalıdır.
- Beslenmeye dikkat etmeli ve gerekli vitaminleri yeterince alarak boğaz ağrısı tedavisine katkı sağlanmalıdır.
- Kış döneminde havası kuru ortamlardan kaçınmalı, ortamın mümkün olduğu kadar nemli tutulmasına çalışılmalıdır. Özellikle klima ve kalorifer çalışan yerlerde havanın nemlendirilmesine özen gösterilmelidir.
- Bademcik iltihabı olan kişilerin önce bunun tedavisi için doktora gitmesi gerekmektedir.