Boğaz iltihabı nasıl olur?
Boğaz iltihap oluşması, boğazda iki tarafta olan tonsil veya bademcik olarak bilinen dokuların iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlık halk arasında anjin ya da tonsilit olarak ta adlandırılır. Boğaz iltihabının seyri akut, subakut ve kronik şekilde olabilir. Akut olan iltihap virüs ya da bakteriler aracılığıyla bulaşır. Subakut adı verilen iltihap actinomyces bakterisi sebebiyle oluşur. Bu tür iltihaplanmalar üç haftadan üç aylık döneme kadar etkili olmaktadır. Kronik olan boğaz iltihapları tedavi edilmediği takdirde, uzun süre hastalarda etkili olur.
Boğaz iltihabının belirtileri nedir?
Boğazda acıma, ağrı ve yanmayla belirti veren rahatsızlık, bazı durumlarda kulaklarda ağrıya ve boyun tutulmalarına sebep olabilir. Hastalarda yutkunma zorluğu, yüksek ateş, ürperti, baş ağrısı ve ses değişiklikleri yapabilir. Boğazdaki kaygan, kırmızı renkte ve şiş olan dokuların üstünde beyaz veya sarımsı kabuklanmalar oluşur. Lenf dokularında ise şişmeler meydana gelebilir. Çocukluk yaşlarında oldukça sıkça yaşanabilen bir rahatsızlıktır. Üç yaşından daha ufak olan çocuklarda, rahatsızlık genellikle viral enfeksiyonlardan sonra gelişir. Stretokok adı verilen mikrobun yaptığı iltihaplanma, 5-10 yaş arası çocuklarda daha çok kış aylarında görülür. Özellikle aile bireyleri arasında oldukça bulaşıcı özelliği bulunmaktadır.
Boğaz iltihabının tanısı nasıl yapılır?
Boğaz iltihabına klinik olarak tanı konulur. Kişilerde boğaz ve bademcik bulguları belirgindir. Kesin teşhis koymak için, boğaz kültürü yapılır. Hızlı teşhis yapılması gerektiği zaman RADT uygulanarak, antijen tespiti yapılabilir. Yapılan kan sayımı hastalığın var olduğuna dair ipuçlarını verebilir.
Boğaz iltihabının tedavisi nedir?
İltihaplanmanın tedavisi sırasında antibiyotikler oldukça başarılı sonuçlar verir. Özellikle erken dönemde müdahale edilen boğaz iltihaplarının iyileşme süresi daha kısa sürmektedir. Uygulanan 10 günlük bir ilaç tedavisi, hastaların iyileşmesini sağlayacaktır. Sürekli olarak tekrarlayan boğaz iltihaplanmalarında, doktorunuz bunun streptokok enfeksiyonu olduğunu belirleyebilmek için boğaz kültürü yaptırabilir. Bunların sonucunda kullanılan antibiyotikler tedaviye olumlu bir sonuç verecektir. Bu şekilde tedavi yapılamazsa, cerrahi yöntemler uygulanıp bademciklerin alınması gerekebilir. Ameliyat kararı verilmesi için, hastalarda aşağıdaki durumların oluşması gerekmektedir;
- Hastanın solunumunu olumsuz olarak etkileyecek derecede bademciklerinde büyüme olması halinde
- Hastada yutkunma problemlerinin oluşması halinde
- Hastada sık olarak tekrarlayan boğaz ağrısının oluşması halinde
- Hastada sürekli olarak tekrarlayan özellikte boğaz iltihaplanması oluşması halinde
- Boğaz iltihabının sinüzit, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara neden olması halinde bademciklerin ameliyat yapılarak alınma kararı verilmektedir.
Bademcik ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Ameliyat yaklaşık olarak 20-30 dakika arasında sürmektedir. Hastada herhangi bir kesi yapılmadan, ağzın içinden sokulan özel aletlerle bademcikler yerinden alınır. Hastada ameliyat sonrasında solunum güçlüğü ya da kanama belirtisi bulunması durumunda, hastanın yeniden ameliyata alınması gerekebilir. Hastanede ameliyat sonrasında 5-10 saat kadar gözetim altında tutulan hastalar, herhangi bir sorun çıkmazsa taburcu edilmektedir. 3 yaşın altında olan çocuk hastalar için, bu bekleme süresi bir gece olarak belirlenebilir.