Bordo Bulamacı nasıl yapılır?
Üzüm asmalarında yaygın olarak görülen mantar sorununu engellemek için kullanılan Bordo Bulamacı, birçok farklı bitki türünde görülen değişik içerikli hastalıkların önlenmesi için de kullanılır. Bordo Bulamacı tarım alanında son derece geniş bir yelpazede kullanılsa da, şarap üretiminde kullanılan üzümlerin çok büyük ekonomik değeri olması nedeniyle genellikle üzüm bağları ile özdeşleşmiştir. Sülfat, Bakır ve sönmüş kirecin karıştırılması ile elde edilen Bordo Bulamacı en çok “Plasmopara Viticola” olarak isimlendirilen “Bağ Mildiyösü” hastalığının önlenmesinde kullanılmaktadır. Tarla bitkilerinin mantar enfeksiyonlarından korunması sağlayan Bordo Bulamacı ayrıca fideliklerin de korunmasını sağlar. Fransa’nın şaraplarıyla meşhur “Bordeaux” şehrinde icat edildiği için Bordo Bulamacı olarak anılmaktadır.
Bordo Bulamacı hazırlanmasında Fransa genelinde birçok farklı teknik kullanılmaktadır. Bu nedenle Bordo Bulamacının kesin bir bileşen oranına sahip olmadığı söylenebilir. Metal olmayan herhangi bir kap içinde Bakır, Sülfat ve sönmüş kireç konulur ve sonrasında karışıma su eklenerek kimyasalların suda çözünmesi sağlanır. Bulamacın hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken önemi konulardan biri, kaba ilk önce sönmüş kirecin konması ve ayrıca bir yerde karıştırılan Bakır Sülfat çözeltisinin kirece yavaş yavaş eklenmesidir. Bordo Bulamacı Fransa’da yaygın olarak sönmüş kullanılarak hazırlansa da, karışıma eklenen suyun bol tutulması halinde Kalsiyum Oksit yani sönmemiş kireç de kullanılabilir.
Tarım ürünlerinin mantar enfeksiyonlarından korunmasını sağlayan Bordo Bulamacı’nın muhakkak “nört ya da bazik” özelliğe sahip olması gerekir. Bu nedenle Bordo Karışımı hazırlanmasının ardından çözeltinin bir pH kağıdı yardımıyla kontrol edilmesi şarttır. Bordo Bulamacının nört ya da bazik özellikte olduğu pH kağıdı yerine “passız” çivi kullanılarak da anlaşılabilir. Passız çivi kullanarak Bordo Bulamacının doğru pH değerine sahip olduğunu anlamak için çivinin 5 dakika boyunca çözeltinin içinde batırılması gerekir. 5 dakikanın sonunda çivinin herhangi bir renk değişimine uğramaması, Bordo Bulamacının doğru pH değerine sahip olduğunu gösterir.
Bordo Bulamacı için kesin bir oran verilmese de, Fransa’da kullanılan klasik oran tarımsal kullanım için ideal ürün olarak kabul edilir. Bu yönteme göre; Bordo Bulamacı yapımında kullanılan Bakır Sülfat çözeltisi ve sönmüş kireç, su oranının %1’i kadar olmalıdır. Bir başka tanımla Bordo Bulamacı yapımı için kullanılan her 1 kilogram Bakır Sülfat çözeltisi ve 1 kilogram sönmüş kirecin, 100 litre su ile karıştırılması gerekir. Kısacası Bakır Sülfat çözeltisi, sönmüş kireç ve suyun oranı; 1:1.100 olarak ifade edilir. Ayrıca Bakır Sülfat çözeltisinin de %25’i Bakır, %75’i Sülfat kullanılarak hazırlanmalıdır.