Boşanma kararı çocuklara nasıl anlatılmalıdır?
Büyük emeklerle kurulmuş olan evliliğin boşanma nedeniyle sona ermesi oldukça zor bir dönemden geçmeyi ifade etmektedir. Özellikle evliliğin meyvesi olan çocuklar söz konusu olduğunda, bu süreçte yaşananlar daha sancılı bir hale gelebiliyor. Boşanmanın çocuklara söylenmesi, anne ve baba açısından oldukça zordur. Bu konuda sizlere yardımcı olacak öneriler içinde;
Doğru kelimeleri bulmak: Evlilikte eşlerin boşanma aşamasına gelmesi için belli bir sürecin geçmesi gerekir. Bu süreçte eşler arasında olan kavgalar, eleştiriler, krizler yaşanırken, çocuklarda ailede bazı şeylerin yolunda gitmediğini anlayabilirler. Anne ve baba olarak çocuklarınıza boşanma kararınızı birlikte açıklamaya çalışmalısınız. Bu sizin çocuklarınıza boşanmanın ortak bir kararınız olduğunu anlatmaya yarayacaktır. Bu sayede çocuklar boşanma nedeniyle, tek bir ebeveynini sorumlu tutmayacaktır. Bu açıklama yapılırken eşlerin birbirini sevdiklerini, ancak beraber yaşamada sorunlar yaşadıklarını, iyi geçinemediklerini, fakat daima anne ve baba olarak kalacaklarını anlatmaya çalışmalısınız. Bu aşamadan sonra onlara duyacağınız sevginin değişmeyeceğini, çocuklarınızın bunu bilmeleri gerektiğini hissettirmelisiniz.
Konuşma sırasında ne yapılmamalı: Çocuklarla konuşma sırasında, boşanmanın nedenleri anlatılırken fazla detaya girilmemesi gerekir. Boşanma nedeni aldatma olduğunda, bunu kesinlikle çocuklara söylenmemesi gerekir.
Dürüst olmak: Bir anne ya da babaysanız, çocuklarınızı her koşulda korumaya çalışmalısınız. Ancak boşanma döneminde acı çektiğinizi, çocuklarınızın da bu sebeple acı çektiğini kabul etmelisiniz. Bunların normal bir sonuç olduğunu, ancak kararınız kesinse çocuklarınızı telkin etmek için, boşanmanızla ilgili boş hayaller kurmalarına izin vermemelisiniz. Yaşamınızda olacakları, boşanmanın nasıl gerçekleşeceğini, onların velayetleri hakkında ne düşündüğünüzü, kısaca her şeyi onlara da anlatın. Bu sorun için en doğru, en iyi çözümü bulacağınızı onlara hissettirin.
Konuşma sırasında ne yapılmamalı: Çocuklarınıza her şeyi anlatırken, birbirinize olan kızgınlığınızı, kininizi açıklamamalısınız. Bunu yaparsanız hiç gerek yokken, çocuklarınızın taraf tutmasına neden olabilirsiniz.
Suçluluk duygusundan kurtulmalarını sağlamalısınız: Boşanma sürecinde çocuklar bundan kendilerini sorumlu tutabilirler. Kendi yaptıklarını boşanma sebebi olarak görebilirler. Odasını toplamamaları bile bunu düşünmelerine yetecektir. Bu nedenle sizin yapmanız gereken, boşanmalarında onların sorumlu olmadığını iyice anlatmalısınız.
Konuşma sırasında ne yapılmamalı: Boşanma sırasında çocuklarınızla görüşürken, gergin tartışmalara girmemelisiniz. Boşanmanın koşullarını, finansal anlaşmaları, velayet konusundaki tartışmalarınızı onlar bilmemelidir. Bunları eşinizle birlikte görüşmelisiniz.
Boşansanız bile, yaşamınızın normal olarak devam edeceğini bilin: Boşanma kararınızla birlikte, çocuklarınızın da yaşamlarının paramparça olduğunu düşünmelerine engel olmalısınız. Duyacakları endişeleri, üzüntüleri azaltmalı, onların günlük yaşamlarını aynen sürdürebilmeleri için gayret göstermelisiniz. Anne ve baba olarak onları yine göreceğinizi, ancak bunu farklı günlerde yapacağınızı açıklamalısınız. Bu süreçte taşınacağınızı ve buna hazırlanmalarını söyleyin. Çocuğunuzun taşınma için nasıl hazırlık yapması gerektiğini, bunları birlikte yapabileceğinizi, anne ve babasının yanında nasıl bir yaşamı olacağını her şeyi konuşun.
Konuşma sırasında ne yapılmamalı: Boşanma sonrasında olacakları siz biliyorsunuz. Bunları çocuklarınızın da bilmesini sağlamalısınız. Genel olarak çocuğunuza olan sevginiz, ilginiz değişmeyecektir. Ancak bazı değişimler olacağını ve bunları beraber aşacağınızı anlatmalısınız. Bunun aksine bir konuşma yapmamalısınız.
Size sorduklarını cevaplayın: Siz boşanma kararınızı çocuklarınıza açıkladınız. Bu durumda çocukta olan etki nedeniyle içe kapanma ya da soru sorma tepkisi gösterebilirler. Burada yapmanız gereken, onların soracağı her soruyu cevaplamaktır. Artık her türlü soruya karşı hazırlıklı olmalısınız.
Konuşma sırasında ne yapılmamalı: Burada yapmanız gereken, asla soracakları sorulara yalan cevaplar vermeyin. Eğer nasıl cevap vereceğinizi bilmiyorsanız, buna daha karar vermediğinizi, ancak karar verdikten sonra cevabınızı onlara mutlaka vereceğinizi söylemelisiniz.
Boşanma sırasında bile güçlü olmalısınız, gülümsemeli ve aldığınız kararın çocuklarınız içinde en doğru kararı aldığınızdan emin olmalısınız. Evin içinde huzursuz bir yaşam sürmektense, ayrı evlerde daha mutlu insanlar olacağınızı ve çocuklarınızın da daha mutlu olacağını düşünmelisiniz.