Boxer köpeklerin özellikleri nelerdir?
Boxer köpek herkes tarafından en güzel çirkin köpek lakaplı olarak da bilinir. Oldukça iyi huylu ve sadık bir köpek türüdür. Kin tutmaz, çocuklarla iyi anlaşan ve kolay eğitilebilir bir türdür. Boxer çok uzun ömürlü bir köpek değildir. Genellikle on yıl bile yaşayamaz. Romatizmaya mehilli olduğundan, yağmurlu havalarda yürüyüşe çıkarılması sorun yaratabilir. Dişlerinin sıkça veteriner bakımından geçirilmesi tavsiye edilir. Boxer polis aktiviteleri için, ayrıca bekçi köpeği olarak, muhafız ve körler için iyi bir rehber olarak tercih edilmektedir. Bu köpeklerin sahiplerine sevimli ve canlı bir arkadaş olarak büyük değeri vardır. Oldukça hoşgörülü ve oyuncu bir köpek türüdür. Ancak yabancılara karşı çok şüpheci olurlar. Egzersizleri sevdiği için, sıkça uzun yürüyüşlere ihtiyaç duymaktadır. Cesaretiyle, dayanıklı yapısı ve zekası, yavrularına karşı duyduğu sempati, koruyucu olması, kollayıcı gözü pek olması, çeviklik ve gücü bir arada olan bir ırktır.
Boxer köpeklerin fiziksel özellikleri
Bu köpeklerin yüksekliği, omuzdan yere kadar yaklaşık 53-64 cm, ağırlığı ise 30 kg kadar olur. Kısa tüylü, parlak ve yumuşak derisi, kızıl veya kahverengi zemin üzerine benekli veya çizgili ya da ayakları, göğüs ve kafa bölümünde beyaz çizgili şeklinde olur. Burnunun ucu, ağzının ve çenesinin bitimine kadar siyah bir rengi vardır.
Boxer köpeklerin kökeni
Bu köpek türüne ait olan ilk resim, bir Flaman dokumasında dikkat çekmiştir. Ancak bunu yapan sanatçının hayal gücünden doğmuş olabileceği kabul edilmektedir. Çünkü boxer cinsi köpekler daha o dönemlerde henüz bulunmuyordu. Bu türün ilk defa 1850 yılında Münih’te Bullenbeisser Mastiff’i ve Bulldog’un çiftleştirilmesiyle meydana getirildiği bilinir. Bu köpek türünün ilki, ayı avları için kullanılmış, ikincisi boğalarla dövüşmek için kullanılmıştır. Boxerların atalarında olan vahşi içgüdülerinin bu geçmişten geldiği tahmin edilir. İlk defa 19. Yüzyıl’da Almanya’da üretilen bu boksör ırkı, buldog ve mastif kırması bir köpektir. 1950’lerin ortasında en beğenilen köpek ırklarının arasına girse de, günümüzde artık eskisi kadar popüler bir tür değildir. Tüm buldoglar gibi, modern boxer ırkının ataları, köpek ve boğa dövüşleri için yetiştirilmiştir. 19. Yüzyıl’da yapılan bu sporların yasa dışı hale gelmesiyle birlikte, Almanya’da polis köpeği olarak yetiştirilmeye devam etmişlerdir. Bununla birlikte zeki köpek yetiştiricileri, köpeğin vahşi özelliklerini bir ölçüde törpülemiş, bu köpeğin dış görünüşünü az da olsa yumuşatmayı başarmışlardır. Bu türün vücut hatlarının ve karakterinin şimdiki kusursuzluğu, 1896’da tamamlanmış ve aynı yılda ilk boxer kulübü kurulmuştur. Köpeklerin temel kökeni ve karakteristik özellikleri hemen hemen aynıdır. Fakat kendi içlerinde birkaç türe ayrılır. Bu farklılık en belirgin şekilde bu köpeklerin tüy renklerine göre sınıflandırılır.
Boxer Türleri
Çizgili Boxer: Bu türlerin temel rengi, bu köpek ırkıyla aynıdır, ancak bunların kaburgaları boyunca bütün vücudunu çevreleyen çizgiler vardır. Kişiliği, yapısı ve diğer özellikleri de aynıdır.
Kumral Boxer: Boxer ve çizgili boxer ‘in kırmasının elde edilmesinin çabaları sonucunda bu tür meydana gelmiştir. Yüzünde olan siyah maske yalnızca burnunu örtmeli. Aksi halde kendisine korkunç bir görünüm verir. Kişiliği ve diğer özelliklerinde başka bir fark yoktur.
Boxer köpeklerin yaşam ortamı
Bu köpek ırkları yeteri kadar egzersiz yaptırıldığı takdirde, apartman hayatına bile uyum sağlayabilir. Evde çok haraketli olan köpekler, bahçede bakıldığında daha mutlu olur. Fakat sıcak ve soğuğa karşı hassas oldukları için, bahçe köpeği olarak bakılmaları uygun değildir.
Boxer köpeklerin bakımı
Köpekler kısa tüylere sahip olduğundan, bakımı son derece kolay yapılır. Tüyleri haftalık olarak fırçalansa yeterli gelir. Cildin doğal yağını alacağı için, gerekmediği takdirde yıkanmamaları uygun görülür. Bu köpeklerin temiz oldukları söylenebilir. Mevsim değişimlerinde biraz da olsa tüy dökerler. Beslenmesi diğer köpek ırklarında olduğu gibi, mutlaka hazır mamalarla yapılmalı. Sindirim sistemini bozabilecek besinlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca beslenmede köpeklere mutlaka bol miktarda su verilmesi gerekir.