Boya badana nasıl yapılmalıdır?
Yaza doğru birçok evin gündeminde boya ve badana yenilemesi yer alır. Boya ve badana işleri; evin hem görsel açıdan yenilenmesi, hem de sağlık açısından bir tazeliğin ve hijyenin duvarlara ve dolayısıyla eve kazandırılması açısından oldukça önemli bir uygulamadır.
Badana işlemi her zaman gerekli olmayabilir, daha geniş periyotlarda gerçekleştirilir, ancak boya işi daha sık yenilenme ihtiyacı yaratır.
Boya malzemeleri ve boya yapma teknikleri açısından günümüzde oldukça ileri gelişmeler yaşandığından, çoğu zaman bireyler profesyonel bir usta ile anlaşma yapmadan bile, kendileri bu işin üstesinden gelebilmektedir. Ancak, ister bir usta ile anlaşın isterseniz kendiniz yapın, bazı hususlar vardır ki önemlidir ve kesinlikle uygulanmalıdır.
Öncelikle boya yapmayı planladığınız alanı net bir şekilde belirleyin. Boya türünü seçebilmek adına boya işleminden beklentinizi netleştirin. Evde çocuk varsa mesela, silinebilir bir boya, yangın tehlikesinin fazla olduğunu düşünüyor iseniz su bazlı yanmayan boya gibi beklentiye uygun boya çeşidini belirleyin.
Bir sonraki aşama boyanın renginin seçimi aşamasıdır. Bu alanda da birçok ileri teknik karşımızı çıkacaktır. Sanal alemde boya uygulama simülasyonları ile seçtiğiniz rengin mekana uygunluğunu değerlendirebildiğiniz gibi, farklı renkteki boya renklerinin karışımı ile yeni renkler de tasarlama imkanına sahip olabilmektesiniz. Boya rengi seçilirken önemli olan husus, mekanın genişliğidir. Canlı ve koyu renkler alanı daha küçük gösterecekken, açık renkler mekanı daha geniş ve ferah gösterecektir. Bu nedenle doğru rengin seçimi önemli bir aşamadır aceleye getirilmemelidir.
Boya çeşidi ve rengi seçildikten sonra uygulama malzemelerinin seçimi aşamasına geçilir. Burada bir usta ile anlaşmış iseniz zaten işinin ehli olan bu kişi doğru malzeme ile geliyor olacaktır. Siz kendiniz boya yapmayı planlıyor iseniz, rulo fırçanın pratikliğinden yararlanabilirsiniz. Ancak, rulo fırça ile geniş alanları kolaylıkla boyama imkanına sahip olacak olsanız bile, sınırlarda ve dar alanlarda düzgün boyama ve rötuşlar için yine de fırça edinmeyi ihmal etmeyin.