Boya yapmanın incelikleri nelerdir?
Boyayı ruloyla yapıyorsanız, boya kabının içine ruloyu batırmalı ve kaptaki kertikli bölümde bunu ileri geri oynatarak, fazla boyanın akıtılması gerekir. Böylece boya yaparken eşit miktarda boyayı yayabilirsiniz. Yüzeyde boyanın daha iyi yayılması için zikzak çizerek boya yapmalısınız. Ardından yukarıdan aşağıya doğru boyayı düzgünce yayın. Ayrıca boya yaparken, bir metre karelik alanlar şeklinde boyamayı yapın. Yan tarafa geçerken önce boyadığınız yerin kurumamış olmasına dikkat edin. Çünkü bu kat izi yapar. Özellikle parlak boya kullanıyorsanız, bu daha fazla belli olur. Boya sırasında fırça kullanıyorsanız, dar alanlar için maskeleme bandı kullanın. Özellikle pencere, kapı kenarlarında bunu yapın.
Boya sırasında rolü ve fırça ne zaman kullanılmalı?
Duvar boyarken rulo kullanımı daha kolay olduğu gibi, daha hızlı boya yapmanızı sağlar. Duvarların kesişme noktalarında fırça kullanmak şarttır. Su bazlı boya için sentetik fırça, yağlı boya yapmak için doğal kıllı olan fırçalar, dekoratif ve pürüzlü yüzeylerde uzun tüyleri olan rolü, düz yüzeylerde ise kısa tüylü ruloların kullanımı doğrudur.
Doğru boya nasıl seçilir?
Renk konusunda doğru seçim yapmak için, boya yapacağınız alanda bir metrekarelik bir yeri boyamanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde ortamın ışık durumunu değerlendirebilirsiniz. Gündüz ve gece ışıkta boyanın nasıl duracağına karar verebilirsiniz. Boya yaptığınız yerde kullandığınız eşyaların nasıl duracağına da dikkat etmelisiniz. Boya seçiminde nereyi boyayacağınızı belirlemelisiniz. İç ve dış mekânlar için farklı boyalar kullanılır. Kullanacağınız boyanın miktarını boyama yapılacak alanın büyüklüğüne göre değerlendirin. Yüzeyde en az 2-3 kat boya yapmanız gerekir.
Duvarlar boyanmadan ne yapılmalıdır?
Boya yapmadan önce yüzeyin hazırlanması önemlidir. Yüzeyde bulunan eski boyalar ve kağıt parçaları çıkarılmalı, zımpara yapılarak tozlar temizlenmelidir. Leke ve kirler için deterjanlı su kullanarak temizlik yapılmalı ve duvarlar kurutulmalıdır. Çatlak ve delikler macunla doldurulmalı ve yüzey astarlanmalıdır. Astarın kurumasından sonra boyaya geçilebilir. Duvarlar boyanırken önce kenarlar, kesişim yerleri boyanmalı, ardından geniş alanlar boyanmalıdır. Boya aynı yönde olduğunda, görünümü daha güzel olur.
Boyaların suyla inceltileni su bazlı, solvent kullanılarak inceltilen boyalar solvent bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar duvarın nefes almasını sağlarken, solvent bazlı olanlar üzerinde film tabakası oluşturarak buna engel olur. Da parlak olan solvent bazlı boyalar, bir süre boya kokusu bırakırlar. Su bazlı olanlar ise kokusuz olur.
Açık alanların boyanması sırasında hava beş dereceden daha fazla sıcaklıkta olmalı, yağışsız ve rüzgarsız olmalıdır. Kapalı yerlerdeki durumda boya daha geç kuruyabilir.
Kalan boya nasıl saklanmalı?
Su bazlı boyaların havayla teması kesilerek saklanması, solvent bazlı boyalara ise solvent ilave edilerek saklanması uygundur.
Boyamada kullanılan aletler nasıl temizlenmelidir?
Su bazlı boyalarda kullanılanlar suyla temizlenmeli, solvent bazlı boyalarda kullanılanlar ise, solvent ile yıkanarak temizlenmelidir.
Boya nasıl inceltilmeli?
Boyalar üzerlerinde yazan oranlar dahilinde inceltilmelidir. Çünkü her boyanın kendine göre farklı inceltme oranı vardır. Bu boyaların fazla inceltilmesi halinde, boyanın uygulandığı yerde örtücülüğü azaldığı gibi, yüzeye yapışma özelliği olumsuz etkilenir.
Boya kururken nelere dikkat edilmeli?
Boyanan yüzeyin kirli, yağlı ya da nemli olması halinde, ortamın havalandırılmaması, sıcaklık, boyanın inceltilmesi sırasında yapılan hatalar boya kurumasını geciktirir. Özellikle sentetik esaslı boyalarda bu daha barizdir. Çünkü bu boyalar oksidasyonla kurur. Sentetik boyalarda inceltici olarak sentetik tiner yerine gazyağı, neft gibi çözücü ürünler kullanılmamalıdır. Geç kuruyan yerlerde zamanla toz gibi etkenlerin boyaya yapışma sorunu olabilir. Bu durumda zımpara yapılarak yüzey yeniden boyanmalıdır.
Metal yüzeylerin boyanması
Metal yüzeyler havadaki oksijen ile reaksiyona girip belirli bir süre sonra yükseltgenme indirgenme reaksiyonu ile korozyona uğrar. Paslanma olarak bildiğimiz bu reaksiyonla, boya filmi zaman içinde parçalanır. Bu yüzden metal yüzeylere mutlaka oksijenle teması kesmek için, korozyonu engelleyen astar iki kat olarak uygulanması gerekir. Daha sonra astarlanmış yüzeye son kat olarak sentetik boya uygulanmalıdır. Ayrıca galvaniz, alüminyum ve bakır yüzeylerin boyama işleminde sentetik boyama kullanılmaz, kullanılırsa eğer yapışma sorunları ortaya çıkar.
Tahta yüzeylerin boyanması
Tahta yüzeyler sıcaklığın etkisiyle genişler, daralır. Bu özellikler boyaya zarar verir. Yer döşemesi için kullanılan tahta yüzeylerde yürüme olacağından, yıpranmaya daha fazla meyillidir. Be nedenle tahta yüzeylerin astarlanmasında ve macunlanma aşamasında daha fazla dikkat edilmelidir.