Boyun ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Boyun vücudumuzun başımızla omuzlarımız arasında kalan bir bölümüdür. Boyun başımızı dik tutmamıza ve görüşümüzü kolaylıkla ayarlayıp görüş alanımızı artırmaya yaramaktadır. Boynumuzda bulunan 7 omur boynumuzu mükemmel bir esneklikle yaklaşık olarak 180 derece sağa ve sola çevirebilmemizi sağlamaktadır. Bu omurlar birbirlerine tutunmuş olan kaslı yapılarla desteklenerek son derece sağlam bir yapıya bürünmüştür.
Boyun ağrılarının genel sebeplerini şöyle özetleyebiliriz; Bir yük taşırken bir elimize yükün tamamını alıp diğer tarafa doğru yaslanmaya çalışarak yürümek, boynumuzu devamlı olarak bir tarafa eğik tutarak uzun süre böylece kalmak, ağır bir cismi başla destekleyip onu tutmaya çalışmak, kaza veya aşırı sarsıntı durumlarında ani doku sıkışması, boyunu destekleyen kasların terleme gibi aktivasyonlardan sonra cereyanda kalması, yine bu kasların aşırı yüklenme sonucu gerilmesi gibi durumlardan sonra kas tutulması yaşanması, uzun süreli kas ağrıları miyofasial ağrı, fibromiyalji, fibrosit ve miyozit durumları, tortikollis gibi uzun süreli boyun eğriliği durumları, iki omur arasındaki kıkırdak dokunun bozulması sonucu omurilik veya kola doğru giden sinirleri sıkıştırması ve kireçlenme.
Boyun ağrılarından tam anlamıyla kurtulmak için öncelikle doktora başvurmalıdır. Hastanelerin ortopedi bölümü, nöroloji bölümü ya da fizik tedavi bölümüne gidilmesi gerekir. Bir dizi muayene sürecinden sonra doktorunuz bazı tetkikleri isteyecektir. Bunlar; Kan ve laboratuar İncelemeleri, röntgen filmi, bilgisayarlı Tomografi (BT), MR ve ya MRI, EMG.
Ağrılı ve tutulmuş bir boyun, hiçbir özel tedavi yapılmasa bile birkaç gün, birkaç hafta içinde çok daha iyi hale gelebilir. Genel olarak gereken tek şey mümkün olduğu kadar rahat bir pozisyon sağlamaktır. Boyun ağrısı şiddetli olduğunda ve uzun sürdüğünde ilk olarak ilaç tedavisi başlatılmaktadır.
Ağrılı dönemde, basit ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar ve kas gevşeticiler sıklıkla kullanılmaktadır.
İlaç tedavisinin dışında başka yöntemlere başvuurlmaktadır. Sıcak uygulamalar ve masaj kasları gevşetip, ağrıyı rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Fizik tedavi ajanları (elektrik akımları, ısıtıcı ajanlar, traksiyon gibi) boyun ağrıları tedavisinde kullanılabilir. Boyunluk kullanılması da, boyun hareketlerini sınırlayarak , eklem ve kasların dinlendirilmesine ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilmektedir. Ağrılı noktalara ağrı kesici enjeksiyonlar yumuşak doku kaynaklı ağrılarda (bilhassa miyofasiyal ağrıda) etkili olabilmektedir.
Boyun ağrıları için bir takım egzersizler tavsiye edilmektedir.
Boyun için önerilen egzersizler tam hareket açıklığının korunmasını sağladığı gibi kasların gücünü artırmaktadır. Ağrı geçtikten sonra boyunda kalabilen tutukluluk şikayetinin tedavisinde yardımcı olmaktadır. Yüzmek, bisiklete binmek, yürümek gibi yumuşak boyun hareketlerini içeren bazı spor faaliyetleri de çok faydalıdır. Ancak tenis gibi ani boyun hareketlerini kapsayan sporlar şikayetlerde beklenmedik bir artışa neden olabilir. Genel olarak boyun ağrının izin verdiğinden daha fazla hareket ettirilmemelidir.
Bitkisel tedavide boyun ağrıları için uygulanan bir tedavi şeklidir.
Bilhassa çiğ soğan, mayasız hamur, servi kozalağı, salkım söğüt, kedi otu, zeytin yağı tavsiye edilmektedir. Servi kozalağı dövülüp toz haline getirilip elenir. Elde edilen toz, merhem kıvamına geldiğinde zeytinyağı ile karıştırılarak yoğrulur. Hazırlanan merhem boyun kısmına sürülür.
Çiğ soğan boyun ağrıları için uygulanan şifalı bitkiler yöntemidir. Soğan rendelenir suyu süzülerek posası bir tülbent içerisine sarılır ve boğaza bağlanarak 30-50 dakikalık seanslar şeklinde tekrarlanır. Mayasız hamur da yine kullanılan bir diğer yöntemdir. Ancak kanıtlanmış bir durum söz konusu değildir.
Boyun ağrılarınızın oluşmaması ve tekrarlanamaması için şu hususlara dikkat etmenizde fayda vardır:
1. Ağır cisimleri asla kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyiniz. Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölüp dengeyi sağlayınız.
2. Başınızla yük taşımaktan kaçınınız. Baş seviyesinin yukarısına doğru yük kaldırmamaya dikkat ediniz.
3. Boynunuzu sürekli olarak öne eğik ya da aynı pozisyonda sabit tutmayınız.
4. Telefonla konuşurken boyun ile omuz arasına sıkıştırmayınız.
5. Otururken sırtınızı düz tutun ve öyle yaslanın.
6. Gerekirse boyun kıvrımınıza uyan boyun yastığı ile boynunuzu destekleyiniz.
7. Yatak dışında boynunuz düşercesine uyuya kalmamaya dikkat ediniz.
8. Aşırı yüksek yastık kullanmayınız.
9. Çalışma şartlarınızı ve koşullarınızı iyi düzenleyiniz.
10. Özellikle bilgisayar ve masa başında 30 dakikada bir pozisyon değiştiriniz.