Boyun ağrısıyla sırt ağrısına neler sebep olabilir?
Toplumda giderek artan şekilde insanların genellikle bilgisayar ve masa başında uzun süre vakit geçirmesi nedeniyle, boyun ve sırt ağrısı yakınmalarının sıkça artması söz konusudur. Boyun ağrısı insanlar için zaten yaşam kalitesini etkileyen sorunlar arasında önemli bir etkendir. Yaşın ilerlemesi nedeniyle daha fazla etkili olan boyun ağrıları, daha çok başın ve boynun sona erdiği omuzların başlamış olduğu yerde hissedilen ağrı türüdür. Fakat bazen ağrılar bu bölgeyle sınırlı kalmaz, kollara ve sırta kadar yayılabilir.
Boyun ve sırt ağrısına neler sebep olabilir?
Kötü duruş şekli ve kas tutulması: Bu türden boyun ağrıları toplumda en fazla rastlanan mekanik ağrılardır. Bunlar herhangi bir omurga hastalığından dolayı oluşmaz. Ortaya çıkma nedenleri genellikle oturma bozukluğu, kötü duruş şekli, kaza ve darbelerden dolayı olur. Boyun ağrısıyla birlikte sırt, omuz ve kol ağrısı gibi etkiler olabilir. Uzun süreli masa başında çalışma, boynu uzun süre eğik tutma, eğik durumda kitap okuma, yatarak televizyon seyredilmesi, sağlıksız bir yastık kullanılması, uzun süre el işi yapılması gibi davranışlar bu türde mekanik boyun ağrılarına sebep olabilir. Boynun herhangi bir nedenle zorlanması, doğal duruş şeklinin dışında boynun farklı bir şekilde tutulması, kişilerde boyun ağrısına ve sırt ağrısına neden olarak yaşam kalitesini bozacak sorunlar yaşatır. Bu türde olan ağrıların etkisi kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlarla azaltılabilir. Yapılacak boyun egzersizleriyle ve ağrıya neden olacak duruş ve oturuş bozuklukları düzeltildiğinde bu ağrıların azaltılması sağlanır.
Stres: Boyun ağrısı bazı kişilerde psikolojik etkenlerden dolayı olabilir. Bu nedenle stresli bir yaşamın vücuttaki fiziksel etkilerine dikkat edilmelidir. Stres ve kaygı durumu meydana geldiğinde, vücut psikolojik bir baskının içine girer. Stresli olunduğunda kaslar gergin olur, hormon salgısı artış gösterir ve bu yüzden boyun ağrısı gibi vücudu rahatsız edecek etkiler meydana gelir. Bununla oluşan ağrılar bile insanlarda başlı başına stres kaynağı olabilir. Böyle ağrılarda sıcak banyo alınması, masaj ve egzersiz yapılması, kaslarda gevşemeye ve ağrıların azalmasına etki eder. Ancak insanların stresle baş etmeyi öğrenmesi çok önemlidir.
Travma sonucu oluşan ağrılar: Ciddi kabul edilecek boyun ağrıları çoğunlukla travmalar nedeniyle oluşur. Sportif oyunlarda olan yaralanmalar, trafik kazaları, kavga ve boynun zedelendiği düşme gibi etkiler boyun ağrısına sebep olarak, sırt ve kollarda ağrılar oluşturabilir.
Boyun fıtığı: Boyun fıtığı omurların arasında olan disklerin fıtıklaşması nedeniyle olur. İlk aşamada kendini boyun ağrısıyla gösterir, ancak tedavi edilmez ve ilerlerse sırta kadar inen ağrılara sebep olur. Bu hastaların günlük yaşamı sırsında boynuna zarar verebilecek hareketleri kısıtlanmalı ve bunun tedavisine bir an önce başlanması gerekir. Tedavi edilmezse sırttan aşağıya bacaklara kadar inen ve güçsüzlük etkisi gösteren etkilere neden olabilir.
Kireçlenme: Boyundaki bağların ve kıkırdakların yıpranmasıyla oluşan kireçlenmede, omurilik ve sinir kanalları daralır. Bunun sinirlere yaptığı baskıyla, boyun fıtığındaki etkiler meydana gelir. Hastalardaki boyun ağrısına kol ağrısı, sırt ve omuz ağrısı eşlik eder. İlerleyen rahatsızlık ellerde ve ayaklarda uyuşmaya ve karıncalanmaya neden olur. Bunlar egzersiz ve fizik tedavi yöntemleri sayesinde tedavi edilebilir.
Romatizmal hastalıklar: Eklem ve bağ dokusundaki hastalıklarda boyun ağrısı oluşabilir. Daha çok yumuşak doku romatizması fibromiyalji rahatsızlığında, boyun ağrısına eşlik eden sırt ağrısı oldukça sık görünür.