Boyun düzleşmesi bitkisel yollardan nasıl tedavi edilir?
Boyun düzleşmesi tedavisini bitkisel yollardan desteklemek, tedaviye yardımcı etkenler arasındadır. İnsan vücudunda omurgaya yandan bakıldığında bir takım eğrilikler görülür. Bu eğrilikler boyun, sırt ve bel bölgesinde bulunur. Boyunda olan eğrilik, başın ağırlığını taşıma görevini üstlenir. Bu durum sırt omurgasına daha az yük binmesine neden olmaktadır. Bu eğriliğin azalmasıyla, boyun düzleşmesi oluşmaktadır. Düzleşme boyun omurlarına aşırı yüklenme nedeniyle, buna akciğer sorunları da dahil olmak üzere bir çok rahatsızlığa neden olabilir. Düzleşmede beyne giden dört damardan iki tanesi gerilip, beyne giden kan akışı engellenir. Bu durumda baş dönmesi, unutkanlıklar, bulantı ve baş ağrısı gibi belirtiler görülür. Bu gibi durumlarda doktor kontrolünden geçip, rahatsızlığın teşhisi yapılmalı ve tedavisine başlanmalıdır. Erken teşhis bu gibi hallerde oldukça önemlidir. Hastalığın erken döneminde kas gevşetici ilaçlar ve bitkisel tedaviler şikâyetleri daha kolay gidermektedir. İlerlemiş dönemlerde fizik tedavi yöntemi uygulanarak, bitkisel tedavilerle düzelme sağlanabilir. Bunlar uygulanırken hastaların egzersizleri ihmal etmemesi, uyku düzenlerine ve yatarken uygun yastık kullanmaya dikkat etmeleri gerekir. Yatarken yüz üstü olarak yatılmamalı, yan yatıp boyun bölgesi desteklenmelidir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği zaman baş ağrılarında sıklaşma olur ve ağrı kesicilere karşı direnç gelişir. Sürekli boynun gergin olması, ilerleyen dönemde boyun fıtığının oluşmasına zemin hazırlar, kollarda güçsüzlük ve uyuşukluk oluşur. Kişide depresyon, vücutta dengesizlik, yürüme zorluğu ve ince beceri gerektiren hareketleri yapamama durumu meydana gelir.
Boyun düzleşmesi bitkisel tedavi yöntemleri nedir?
- Ceviz yağı, hardal yağı, kekik yağı, badem yağı ile zeytinyağı eşit miktarda karıştırılıp, ağrıyan boyun bölgesine masaj yapılır. Ardından masaj yapılan bölge, streç film ile kapatılır. Böylece kan dolaşımı hızlandırılarak, kaslar gevşetilmiş olacaktır. Bu tedavi uygulanırken dinlenmeye özen gösterilmelidir.
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek iyice ezilir ve içine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı ile 1 tatlı kaşığı ozon yağı veya saf zeytinyağı karıştırılıp, ağrıyan boyun bölgesine lapa olarak uygulanır. Uygulama dayanabileceğiniz bir sıcaklıkta yapılmalı. Boyun bölgesini yakmayacak derece hazırlanan lapa bölgeye konulmalıdır. Lapayı uyguladığınızda, üstünü streç filmle kapatın. Lapa soğuyana kadar boynunuzda kalmalıdır. Bu yaklaşık olarak yarım saat kadar devam eder. Lapayı çıkardıktan sonra boynunuza çörek otu yağı veya saf zeytinyağıyla masaj yapın. Bu bölgede akupunktur noktaları bulunduğundan, masajın faydasını göreceksiniz.
- Servi kozalağını dövüp toz haline getirin, sonra elekten geçirip eleyin. Elde edeceğiniz tozu saf zeytinyağı ile karıştırıp merhem kıvamına getirin. Bunu boyun bölgesinde olan ağrıları gidermek için sürebilirsiniz.
- Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu bir tülbentle süzün. Tülbentte kalan posayı ağrıyan boğazınıza bağlayın. 30-50 dakika süreler arasında tekrarlayarak, işlemi yapabilirisiniz. Ağrılar için oldukça etkili olan bir yöntemdir.
- Boyun ağrıları için diğer eklemlerde olan ağrılar için kullanılan mayasız hamuru kullanabilirsiniz. Mayasız hamuru boynunuza sararak kullanın.
- Zeytinyağı ile karıştıracağınız salkım söğüt ve kedi otunu ağrıyan boynunuza sürebilirsiniz. Ağrılarınızı hafifletecek etkili bir yöntemdir.
- Ayı üzümü ile zeytinyağı ve sirkeyi karıştırarak, lapa halde boyun bölgesine sarabilirsiniz.
- Badem yağını bal ve şekerle karıştırıp, boyna sürebilirsiniz.
- Bas derbendi yapraklarını yakı gibi kullanabilirsiniz.
- Zambak yaprakları ve zeytinyağı karıştırılarak, elde ettiğiniz merhemi boyun bölgesine sürün.
- Yen tün kökünü sadeyağ ile karıştırın. Bu karışımı boyun bölgesine sürün, ağrılarınıza iyi gelecektir.