Boyun düzleşmesi nedir?
Boyunda en fazla rastlanan sorunlardan biri olan boyun düzleşmesi, kasların aşırı gerilmesi nedeniyle meydana gelir. Boyun yapısının normalde C harfi şeklindeki biçimi, bu rahatsızlıkta düz bir hale gelir. Hastada beyne giden dört damardan ikisi gerilir ve beyne gerektiği kadar kan gitmez. Bu aşamada baş dönmesi, unutkanlık, kusma, bulantı ve ileri aşamada konsantrasyon bozukluğu, denge bozukluğu, isteksizlik ve alınganlık oluşur. Boyun düzleşmesi erken tanı ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması sonucunda kontrol altına alınabilir ve tamamen tedavi edilebilir. Boyun anatomik yapısında 7 tane omur, omurların arasında yumuşak diskler ve bunların etrafında bulunan kas, bağ, fasya gibi yumuşak dokulardan oluşur. Boyunda bulunan omurlar öne doğru kavis yaparak şekillenir. Boyun düzleşmesi tek başına bir hastalık olarak sayılmaz. Bu durum boyundaki bazı hastalıklardan, tendon, kaslar ve bağlarda olan değişimlerden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kaslar spazm geçirdiğinden, omurgayı geriye doğru çeker. Yani kasların tehdidiyle karşılaşan boyun düzleşir. Dikkat edilmediğinde bu sorun boyun fıtığına kadar gidebilir.
Boyun düzleşmesi tedavisi nasıl yapılır?
Boyun düzleşmesi fazla ilerlemediyse kas gevşetici ilaçlarla, gürültüsüz ve loş bir ortamda dinlenme ve sıcak uygulama ile tedavi edilebilir. İlerleyen vakalarda, ağrının kollara kadar inmesi durumunda fizik tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu tedaviler aletli veya elle uygulanan yöntemleridir. Rahatsızlığın tedavisi sırasında hastaların bu konuda eğitilmesi, manuel uygulanacak özel tedavi yöntemleri, yüzeysel ve derin yapılan sıcak uygulamalar, akupunktur tedavileri, manyetik alan tedavisi, elektro terapi, traksiyon, gevşeme egzersizleri ile medikal masaj uygulamalarıyla yapılan fizik tedavi yöntemleri kullanılır.
Boyun düzleşmesi için tedaviye yardımcı olacak tedbirler nelerdir?
- Boyun ve kol ağrılarının giderilmesi için en iyi tedavi yöntemi egzersizdir. Egzersiz öncesi ve sonrasında ısınma ve soğuma dönemlerine dikkat edip, fizyoterapistin önerdiği egzersizler yapılır.
- Ayakta bulunulduğunda normal duruşa dikkat edilmeli. Başı ve göğsü dik tutarak, karın ve kalça bölgesini içerde tutup, duruşunuzu hafif önde tutmalısınız. Sırt bölgesinin kendine has doğal kamburluğu korunmalıdır.
- Kullanılan tuvaletin yüksekliği 50 cm kadar olmalıdır. Kenarlarında tutanakların bulunması kolaylık sağlayacaktır.
- Sandalyeden öne doğru kayarak kalkmalı, otururken ayaklar yere değmeli. Kol desteği olan sandalyeler tercih edilmelidir.
- Araç içinde başın koltuk boyunluğuna yaslanmasına dikkat edilmeli, emniyet kemeri bağlanmalıdır. Oturulan koltuğun yüksek olmasına özen gösterilmelidir.
- Araç kullanırken rahat olmalı, direksiyon iki elle kavranmalı. Baş ve boyun desteksiz bırakılmamalıdır. Aşağıya doğru fazla eğilmemelidir. Gerektiği durumlarda bir tabureden destek alıp, işler yapılmalıdır. Mümkünse işlerinizi oturarak yapmalısınız.
- Ani yapılan sert hareketlerden kaçınmalısınız.
- İş yaparken elleri omuz hizasından yukarıya kaldırmamalı, yüksekte yapılan işlerde merdiven kullanılmalıdır.
- Sigara kullanmamalı, içilen ortama girilmemelidir.
- Aşırı kilo almamaya özen gösterilmeli, kilo fazlalığı için uygun diyet programları uygulanması, tedavi için olumlu olacaktır.
- Giysilerin rahat olmasına dikkat edilmeli, banyoda, saç tararken dik durulmalıdır.
- Yapılan işlerde yorucu etkinlikler yapılmamalı, acele davranılmamalıdır.
- Hapşırma ve öksürme gibi eylemlerde boyun desteklenmelidir. Ani ısı değişimlerine engel olunmalı, bulunulan ortamın ısı değişimleri ayarlanmalıdır.
- Boyunda olan ağrı baş dönmesi ile birlikte oluyorsa, baston kullanılmalıdır.
- Aynı pozisyonda uzun süre kalınmamalı, uzun bir süre kalınacaksa, yatar pozisyon tercih edilmelidir.
- Yatarken yan olarak yatılmalı ve boyun kısmı desteklenmelidir. Yüz üstü yatılmamalı.
- Hastalar düzenli yüzme sporu ile uğraşmalıdır.
- Saçlar ıslak olarak tutulmamalı, ıslak saçlarla dışarıya çıkılmamalı, boyun ve sırt bölgesi soğuktan korunmalıdır.
- Mümkün olduğu kadar stres ve gerginlikten uzak durulmaya dikkat edilmelidir.
- Hava akımının olduğu cereyanlı yerlerde kalınmamalı, klima ve vantilatör çalışan ortamlarda kendini korumaya dikkat edilmelidir.