Boyun fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?
Boyun fıtığı rahatsızlığı sonucunda yapılan ameliyat, hastalığın ilerlemesi durumunda yapılmaktadır. Boyun fıtığı çoğunlukla ameliyat dışı yöntemler kullanılıp tedavi edilse bile, bu tıbbi tedaviye yanıt vermeyen, güç kaybı oluşan, omuriliğinde ve sinir kökünde bası olan hastalara genellikle ameliyat önerilir. Boyun fıtığı kendini boyun ağrıları ile gösteren bir rahatsızlıktır. Boyun omurlarının arasında olan disklerin fıtıklaşma yapması sonucunda, boyunda olan sinir köklerine bası yapmasının etkisiyle oluşan rahatsızlık, ilk derecede fizik tedavi ve rehabilitasyon ile ortopedi alanlarında önerilen tedavileri uygulanıp tedavi edilmeye çalışılır. Rahatsızlığın daha başında az olan ağrılar daha sonraki aşamada kollara ve ellere kadar yayılan ağrılara sebep olur.
Boyun ameliyatı nasıl yapılır?
Hastanın fiziksel incelenmesinin sonrasında boyun ameliyatının önden ya da arkadan yapılma kararı, yapılacak radyolojik incelemelerden sonra beyin cerrahı tarafından verilir. Bu kararda boyunda bulunan fıtığın yeri ve cerrahın bu konudaki deneyimleri etkili olacaktır. Önden yapılacak olan ameliyatlar çoğunlukla boynun sağ kısmından yapılır. Cilt üzerine yapılacak olan 4-5 cm lik yatay kesiyle cilt altı dokusu ve altında bulunan yüzeysel kas dokusuna kadar inilir. Aynı bu şekilde alt dokulara ve şah damarına kadar gidilir. Omurgaya inebilmek için, özel bir cihaz yardımıyla şah damarı dışarıya doğru, yemek ve soluk borusu ise içeriye doğru alınır. Bu şekilde boyun omurgasının ön bölgesine ulaşılır. Ameliyat yapılacak olan omurun belirlenmesi için, ameliyat esnasında röntgen çekilir ve omurun olduğu bölge tespit edilir. Daha sonra bölgeye ekartörler yerleştirilir. Yapılan ameliyatın bundan sonraki aşaması mikroskop ile yapılacak mikrodiskektomi işlemiyle gerçekleştirilir. Bu işlemde boşaltılmış disk yerine komşu iki adet omuru sabitlemek için buraya protez ya da kemik parça kullanılır. Daha sonra yeniden röntgen çekilip, ameliyatın durumu ve bölgedeki kanama pozisyonu görülür. Ardından açılan kesi yeri dikişin alınmasını gerektirmeyecek biçimde kapatılır. Boyun fıtığı ameliyatlarının arka taraftan yapılan türü az sayıdadır. Fıtığın orta hatta bulunmaması ve omurilikten çıkmış olan sinir kökünün kanalı terk etmek için girmiş olduğu kanalın ağzında bulunması halinde arka taraftan ameliyat düşünülür.
Boyun ameliyatı sonrasında yaşananlar nedir?
Ameliyat sonrasında evde basit işler yapılabilir. Hastalar bir süre önden açık olan giysiler giymelidir. İlk bir haftalık sürede yutkunma güçlüğü ile boğazda takılma hissi duyulabilir. Bunun nedeni yemek borusunda meydana gelen ödemdir. Bu nedenle ilk bir kaç gün boyunca sulu gıdalar yenmelidir. Bu esnada ses kısıklığı olması geçici bir durum sayılır. En çok 3 ay içinde geçecektir. Bunun yanında ilk dönemlerde boyunda yapılmış olan kesi yerinde ağrı, batma veya yanma hissi duyulabilir. Bu endişe edilecek bir sorun değildir. Bu ağrılar kısa bir süre sonra geçecektir. Yalnızca karıncalanma ve uyuşukluk gibi semptomlar daha uzun bir dönemde geçer. Doktorunuzun boyunluk takma önerisi varsa, bunu en az 15 gün süreyle kullanmanızı öneririz. Size verilen ilaçların dışında kendi başınıza başka ilaç kullanmalısınız. Yatağınız ve yastığınızı boyun sağlığınızı korumaya uygun olarak kullanmalısınız. Kesi yeri iç taraftan dikildiğinden, dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Ancak kesi bölgesinde kızarıklık, akıntı gibi durumlar olması halinde, doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Ağır işlerde çalışan hastalar 6 ay süreyle dinlenmeli, masa başında çalışanlar ise bir ay sonra işine başlamalıdır. Ameliyat sonrasında 4 ay süreyle spor yapılmamalıdır. Fakat yürüyüş ve yüzme gibi faaliyetler yapılabilir.