Boyun tutulması nasıl geçer?
Her insanın başına gelen ve güne başlamak üzere yataktan kalkarken fark edildiği anda tüm keyiflerin kaçmasına sebep olan boyun tutulması, tüm yaş gruplarında görülen ve kişinin yaşam kalitesini büyük oranda düşüren bir sağlık sorunudur. Ancak en baştan söylenmesinde yarar var ki, boyun tutulmasının birkaç gün boyunca devam etmesi ve kişinin hareketlerini kısıtlayarak acı vermesi halinde boyun fıtığı ve kireçlenme gibi çok ciddi hastalıklar söz konusu olabilir. Bu nedenle boyun tutulması basit bir sorun olarak görülmemelidir. Kişinin birkaç gün süre ile aynı sorunu yaşaması halinde problemin önemli hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalı, muhakkak en kısa sürede uzman bir hekime danışılmalıdır. Boynu destekleyen kas grubunun aşırı derecede gerilmesinden kaynaklanan boyun tutulması sorunu; yanlış pozisyonda uyuma, hatalı pozisyonlarda oturarak uzun süre boyunca masa başı işlerde çalışma, ağır kaldırma, efor gerektiren egzersizler gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir.
Yaz aylarında klimalı ortamlar da boyun tutulması sorunu yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle yaz aylarında boyun tutulması sorunuyla karşılaşmamak için bulunan ortamın iyi havalandırılması ve soğuk sıcak dengesine dikkat edilmesi gerekir. Boyun tutulması tedavisinde uzun yıllardır uygulanan bir takım manuel tedavi uygulamaları kullanılmaktadır. Uzmanlık gerektiren bir uygulama olan manuel tedavi kasların gerilmesi, kasılması, döndürülmesi ve baskı uygulanması gibi teknikler kullanılarak ardı ardına yapılan seanslarla tamamlanır. Ayrıca muayene sonucunda hekimin gerekli görmesi halinde boyun tutulmasının kısa bir süre içinde geçmesi için ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Hastanın tedavi süresince yaşam kalitesinin artmasına da yardımcı olan ilaçlar ancak hekim tarafından gerekli görüldüğü durumlarda kullanılmalıdır.
Fizik tedavi uygulamalarının deneyimli bir fizyoterapist tarafından uygulanması ile birlikte gerilen ve boyun tutulması sorununa sebep olan kaslar da kısa süre içinde rahatlatılır. Kasılmış adalelerin gevşetilmesi kişinin boyun aktivitelerini de daha rahat bir şekilde yapmasını sağlayarak ağrı ve hareket esnasında oluşan acı hissinin ciddi oranda azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca sorunun yaşandığı omurların arasındaki eklemlerin işlevselliğini yeniden kazanabilmesi için dışardan bölgeye ısı da uygulanabilmektedir. Bu uygulama, evde sıcak su torbaları ya da havlular da yapılabilir olmasına karşın sorun apayrı sebeplerden kaynaklanabileceği ve uygulamanın hatalı yapması mümkün olduğundan önce muhakkak bir hekime danışılması tavsiye edilmektedir. Boyun tutulması çoğu insan tarafından önemsiz bir sorun gibi görünse de çok daha kapsamlı hastalıklar söz konusu olabileceğinden, uzman bir hekime danışılması en doğru hareket olacaktır.