Brokoli nedir?
Brokoli, lahana, karnabahar, alabaş, Brüksel lahanası ve şalgamla aynı familyada, kalın ve etli çiçek sapları da yenilebilen bir sebzedir. Brokoli, görüntü itibariyle karnabahara oldukça fazla benzemektedir. Aralarındaki tek fark çiçeklerinin karnabaharda beyaz olmasına karşın, brokolide griye ya da maviye çalan yeşil renktir. Brokolinin kalın çiçek sapları karnabahara göre yenilebilir özelliğine sahiptir.
Brokoli, çok sayıda dalı olmakta ve çiçekleri bu dalların ucunda oluşmaktadır. Brokolinin başları açıkta ve korunmasız olarak gelişmektedir. Brokolinin gövdesi yaklaşık olarak 50-90 cm uzunlukta olmaktadır. Boğum aralıkları karnabahar ve lahanadan daha uzundur. Gelişimi sırasında ortasında 100 – 400 gr ağırlığında baş oluşmaktadır. Bu baş kesilince, yaprak koltuklarından çıkan sürgünler, hızla gelişmekte ve yeşil çiçek tomurcukları olan etli sürgünler oluşmaktadır. Bu başlar ortada bulunan baştan daha küçük ve hafif olmaktadırlar. Brokoliler çeşitlerine göre 45 – 130 günde hasad yapılacak pozisyona gelmektedir. Bölgenin yetiştirme koşulları çeşitlerinin belirlenmesinde etken olmaktadır.
Brokoli, serin iklimlerin sebzesidir. Yetişmesi için en uygun sıcaklık 15 – 170 derece olup, 240 dereceye kadar dayanıklı bir sebzedir. Brokolide, havuçta bulunan beta karotenden daha çok bulunmaktadır. Beta karoten, güçlü bir kanser savaşçısı olup, özellikle mide, yemek borusu ve bağırsak kanseri risklerini azaltmaktadır. B1 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olan brokoli, büyük miktarda kalsiyum kükürt, potasyum ve selenyum içermektedir. İnsan vücudunda mineral ve demir eksikliğini gidermektedir. Brokolinin tüketilmesi akciğer, kolon ve prostat kanserine yakalanma olasılığını minimuma düşürmektedir. Ayrıca, kalp hastalıklarına, kalp krizi ve katarakt olma risklerini de azaltmaktadır. Yüksek oranda demir ve folik asit içermesi nedeniyle kansızlığı önleyici bir sebzedir. Brokoli, A vitaminin en fazla bulunduğu bir sebze ve C ile E vitaminlerini de yüksek düzeyde barındırmaktadır.