Bülent Ecevit kimdir?
Türk siyasi hayatının dürüstlüğü ile bilinen en önemli ismidir Bülent ECEVİT. Onun adını tüm dünyaya duyuran olay ise 1974 yılındaki Kıbrıs harekâtıdır.Türk siyasetinin nezaketiyle damga vuran Bülent ECEVİT’İ yakından tanıyalım.
Bülent Ecevit İstanbul’da 28 Mayıs 1925 tarihinde doğdu. İstanbul doğumlu olarak bilinen annesi Fatma Nazlı’nın mesleği ise ressamlıktı. Babası ise Kastamonu doğumluydu ve adı Ahmet Fahri Ecevit olarak bilinip Ankara Hukuk Fakültesi’nde adli tıp profesörü olarak görev yapmıştır.
Bülent Ecevit 1944 yılında ülkemizin önemli okullarından olan Robert Kolej’den başarılı olarak mezun oldu ve aynı yıl içinde çalışma hayatına Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çevirmenlik görevi yaparak başladı. 1946 yılında okul arkadaşı Rahşan (Aral) Ecevit ile evlendi. Üniversite öğrenimi yarıda bıraktı mesleğe atıldı.1946-1950 tarihleri arasında Londra Elçiliğinin Basın Ataşeliği’nde kâtip olarak görev yaptı. 1950 yılında ise gazeteciğe önemli bir adım atarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin yayın organı olan Ulus Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Ulus Gazetesi bazı bahanelerle Demokrat Parti tarafından kapatılınca Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde gerek yazar olarak gerekse yazı işleri müdürü olarak başarılı bir şekilde görev yaptı. 1954 Ocak ayında siyasete adım attı ve CHP Çankaya Ocağı’na kaydoldu. 1955 yılında ABD’de konuk gazeteci olarak bulundu. Artık siyasete gerçek anlamda girme zamanı gelmişti. Bülent ECEVİT 27 Ekim 1957 yılında yapılan seçimlerde CHP’den milletvekili olarak siyasete girmiş oldu. Bülent ECEVİT’in hızlı yükselişi defalarca suikastlarla engellenmeye çalışıldı. Yaklaşık olarak 6-7 kez suikasta uğradı.
Hafızalarımızda Karaoğlan ismiyle yer edinen Bülent Ecevit Karaoğlan lakabını ise şöyle almıştır: 1973 tarihindeki seçimlerde CHP’nin seçim kampanyası esnasında yaşlı bir kadının “Karaoğlan nirede ha evlatlar, Karaoğlan’ı görmek istiyom.” şeklindeki seslenişinden sonra Karaoğlan adı CHP’liler tarafından benimsenmiş ve ilerleyen yıllarda da Türkiye’de Bülent Ecevit için kullanılmaya bütün siyasi hayatı boyunca kullanılmaya devam etmiştir.
1966 yılında CHP Genel Sekreterliğine kadar yükselmiştir. 1971 yılında fikir ayrılıkları yaşamaya başlayınca bu görevinden ayrıldı. 1972 yılının Mayıs ayında CHP Genel Başkanlığına seçildi. 1974 yılında kurulan CHP-MSP koalisyonunun başbakanı olarak görev yaptı. Bu kısa dönem içerisinde Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi. Bu başarıya rağmen 1977’de kurduğu bir azınlık hükümeti güvenoyu alamadı. 1978 tarihinde Partisinin TBMM’de yeterli çoğunluğu bulunmamakla beraber, bazı bağımsız üyelerin ve küçük partilerin katkısıyla yeni bir hükümet kurarak başbakan oldu. Bu Başbakanlık dönemi 21 ay gibi kısa bir dönem oldu. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden yani askeri darbeden sonra, askeri yönetime karşı çıkması sebebi, ile üç kez hapse mahkum oldu.
Bülent Ecevit, yasaklı döneminde siyasetten kopamadı ve eşi Rahşan Ecevit başkanlığında kurulan Demokratik Sol Partinin kuruluşuna siyasi tecrübesi ile büyük katkıda bulundu. 1987 yılında yapılan halkoylamasıyla, siyasal haklarına kavuştu. DSP Genel Başkanlığına yapılan seçimde Bülent Ecevit seçildi. Kısa bir süre sonra yapılan genel seçimlerde yeterli başarıyı göstermeyen Bülent ECEVİT görevden ayrıldı. 1989 yılında yerel yönetim seçimlerinin yaklaştığı bir sırada Genel Başkanlık koltuğu boşalınca toplanan Olağanüstü Kurultay’da yeniden Genel Başkan seçildi. 1991 seçimlerinde Zonguldak’tan milletvekili olarak meclise girdi. 28 Şubatta yaşanan kriz sürecinden sonra oluşan siyasal kaosta azınlık hükümeti kurma görevi Bülent ECEVİT’e verildi ve 70 milletvekili ile hükümeti kurup başbakan oldu. 18 Nisan 1999 yılında yapılan genel seçimlerde büyük bir sıçrama yaparak partisini birinci parti yaparken, MHP ve ANAP ile birlikte ortak hükümet kurdu ve bu hükümetin başbakanı oldu.
2001 yılından itibaren sağlığı bozulan Bülent ECEVİT artık siyaset sahnesinden ayrılma vaktinin geldiğini anladı. Siyasetten mecburi ayrılığı ve hastalığı uzun sürdü. 18 Mayıs 2006 tarihinden bu yana GATA’da tedavi gören eski Başbakan Bülent Ecevit, 05 Kasım 2006 tarihinde saat 22.40’da vefat etti.. bildirildi.