Bulgurlu ezo gelin çorbası nasıl yapılır?
Bulgurlu ezogelin çorbası mutfağımızın vazgeçilmez çorba çeşitlerinin arasındadır. Özellikle Anadolu’da daha fazla pişirilir. Besleyici özelliklerinin çok fazla olduğunu söyleyebileceğimiz ezogelin çorbasının yapım aşaması da bir o kadar kolay olur. Bunu arzu eden herkes kolaylıkla hazırlayabilir. Çorbanın yapımında kullanılan malzemeler hemen herkesin mutfağında rahatlıkla bulunur. Sizlerde malzemelerinizi kullanarak bulgurlu ezogelin çorbası hazırlayıp konuklarınıza yemek öncesi güzel bir başlangıç hazırlayabilirsiniz.
Bulgurlu ezogelin çorbası için malzemeler
- 1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tane orta boy kurur soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 7 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Meyanesi için malzemeler
- 2 yemek kaşığı dolusu un
- 1 yemek kaşığı domates ya da biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 su bardağı sıcak su
Bulgurlu ezogelin çorbası yapımı
Bulgurlu ezogelin çorbasını pişireceğiniz tencerenin içine yağı ilave ederek ısıtın. Isınmış olan yağın içine ince doğranan kuru soğanı ve sarımsakları ilave ederek, hafif pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ve bulguru bir kevgirin içine alın. Bunları çeşmenin altında iyice yıkayarak, tencerenin içine ilave edebilirsiniz. Ardından yıkanan kırmızı mercimeği de tencereye alarak bir dakika kadar kısık ateşin üzerinde kavurun. Daha sonra tencerenin içinde olan malzemelerin üstüne tuzu ilave edin ve suyunu da boşaltıp, ardından ocağın altını orta dereceye getirerek pişirmeye devam edin.
Çorbanızın meyanesini hazırlamak için uygun bir tencere alın ve içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin. Yağınız ısınınca tavanın içine unu ilave edin, ardından unun kokusu çıkıncaya kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin. Unun kokusu çıktıktan sonra tencerenin içine salça ve su haricinde diğer malzemeleri ekleyerek, karıştırıp bir kaç saniye kadar kavurun. Kavrulmuş olan meyanenin içine suyu ilave ederek sürekli karıştırarak pişirin. Meyane koyulaştıktan sonra, diğer tencere de pişmiş olan diğer malzemelerin içine ilave ederek karıştırın. Eğer malzemelerden pirinç, mercimek ve bulgur tam pişmemiş ise hazırladığınız meyaneyi çorbanın içine aktarmayın. Malzemeler tam olarak pişmiş ise ilave edebilirsiniz.
Meyanesi ile buluşan çorbanın suyu eğer yetersiz kalırsa, su ilavesi yaparak bir kaç taşım daha kaynatın. Yeteri kadar kaynamış olan çorbayı ocağın üstünden alın ve servis tabaklarına paylaştırarak, sevdiklerinize sunum yapabilirsiniz. Arzu ederseniz çorbanın üzerine kırmızı pul biber, kuru nane gibi süslemeler yapabilirsiniz. Umuyoruz bu besleyici çorbayı konuklarınız da beğenecektir.
Afiyet olsun.