Bulgurun faydaları nelerdir?
Bulgur buğdaydan elde edilmiş tahıl grubundan olan ve beslenme piramidinin en alt kısmında yer alan gıdalar içinde bulunan ve karbonhidrat değeri yüksek bir besindir. Bulgurun elde edildiği buğdayda öz, kepek ve endosperm adı verilen üç kısımdan oluşur. Öz ve kepek bölümünde besin öğelerinden çoğu yer alır. Endosperm bölümünde ise, nişasta ve protein içeriği bulunmakta ve bu alan enerji sağlayan bölümüdür. Öz ve kepek bölümünde bulunan krom, magnezyum, çinko, diyet posası, fitatlar, fenoller, selenyum ile B12 dışında olan tüm B vitaminlerini bulunmaktadır.
Bulgurun özellikleri nedir?
- Bulgurun yapısı içinde kanda yağ oranlarını düşüren lif oranı oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.
- Besin değeri açısından karbonhidrat değeri yönünden zengin, protein değeri açısından ise düşük değerdedir.
- İçeriğinde olan B1 vitaminleri sindirim sistemi ve sinir sisteminde etkili olur.
- Folik asit yönünden zengin olan bulgur, çocuklarda ve gebe kadınlarda beslenme açısından oldukça önemlidir.
- Doymamış yağ oranı açısından zengin, toplam yağ oranı açısından düşük olduğu için, sağlıklı beslenme düzeninde bulunması gereken bir yiyecektir.
- Bulgur içeriğinde kolesterol içermez.
- Hububatların içinde olan fitik asit, bulgurun içeriğinde bulunmaz.
- İçeriğinde yüksek mineral ve selüloz olduğundan besin emilimini hızlandırır, kabızlığı önler ve bağırsak kanserinin gelişime engel olur.
- Diğer bakliyat ürünleriyle kıyaslandığında, daha besleyici durumdadır.
- Radyasyonu emmesi nedeniyle, genellikle ülkeler nükleer savaş olasılığına karşı bulgur stoku tutar
- Pişme esnasında tanenin rüşeymin kısmında olan besin maddeleri taneye nüfuz ettiğinden, besin değeri daha yüksek olur.
- Pişme ve kurutma etkisi nedeniyle küfe karşı dayanıklı bir üründür. Diğer bakliyat ürünlerine göre daha uzun raf ömrüne sahip, daha dayanıklıdır.
- İki yemek kaşığı pişmiş bulgurun besin değeri, bir dilim ekmeğe eşdeğerdir.
- Bulgur pirinçle kıyaslanırsa dört kat kalsiyum ve dört kat demir içeriğine, iki kat fazla protein içeriğine sahip bir besindir.
- İçeriğinde bulunan demir oranı ıspanaktan bile daha çoktur.
Bulgurun faydaları nedir?
- Bazı ülkelerde hastalara ilaç yerine bulgur verilmektedir. Özellikle çocuklarda gelişme döneminde, kadınlarda ise hamilelik döneminde çok faydalı bir besin kaynağıdır. Hamilelik dönemindeyken bebeğin beyin gelişimi için verilen folik asit ilaçları yerine, zengin folik asit içeriğiyle bulgur önerilir. Hamileliğin ilk üç ayında ihtiyaç duyulan folik asit oranı bulgur tüketimiyle rahatlıkla karşılanabilir.
- Bulgurun haftada en az 2 defa tüketilmesi, kanserden korunmak için faydalı olur.
- Yüksek miktarda lif içeriğiyle, bağırsakların düzenli çalışmasında önemli bir rolü vardır. Bu etkisiyle tok kalmaya yardımcı olur ve kilo kontrolünün yapılmasını sağlar. İnsanlarda günlük lif ihtiyacı 25-30 gramlık miktarın bulgurla karşılanması oldukça kolaydır.
- İçeriğinde bulunan B1 vitamini sayesinde insanlarda beriberi hastalığından korunma sağlar.
- Glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan, uzun süre tok tutmaya, kana yavaş karışması yüzünden diyetlerde vazgeçilmez bir yiyecektir. Şeker hastalarında pilavın yerine tercih edilebilecek vazgeçilmez bir besindir.
- Bağırsak kanseri riskini azaltan etkisi vardır.
- İçeriğinde bulunan çözünen ve çözünmeyen lif oranı çok yüksektir. Liflerin içeriğinde bulunan pektin ve selüloz gibi yapılar yüzünden vücutta dengeleyici etkisi vardır. Kan şekerini kontrol eder ve kolesterolün düşmesini sağlar.
- Düzenli olarak tüketilirse, su ihtiyacı artar ve bol miktarda su içmeyi sağlar.
- Zihni dinlendirir ve vücuda enerji sağlar.