Bursa’nın tarihi yerleri nerelerdir?

Orhan Camisi ve Külliyesi:
1339-1340 yılları arasında Orhan Bey tarafından yaptırılmıştır. Külliye; cami, medrese, mektep, imaret, hamam ve han (Emir Hanı) yapılarından meydana gelmektedir. Osmanlı külliyelerinin ilk örneklerinden biridir.

Emir Hanı (Bey Han):
1339-1340 yılları arasında Orhan Bey külliyeye gelir sağlamak amacı ile yaptırmıştır. 1416 yılına kadar Bezzaz-ı Atik ya da Eski Bezzazistan ismiyle anılırmış. Emir Hanı, birçok yangın ve deprem geçirmiştir. Zaman zaman gördüğü onarımlardan dolayı özgünlüğünü önemli ölçüde kaybetmiştir. 1963 yılında aslına uygun olarak yeniden restore edilmiştir.
indir
Cıkcık (Girçık) Hamamı:
Hüdavendigâr Camisi ile aynı tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir. Moloz taştan yapılmış olup kare planlıdır.

Surlar:
İlk defa Bithynler zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış ve çeşitli defalar onarılmıştır. 1879 yılında beş kapısı bulunuyordu. Bu kapılar: Kaplıca Kapısı, Hisarkapı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı Kapısı ve Yer Kapısı’dır. Hisarkapı en süslü olan kapıydı.
Batık Hamam:
Roma İmparatorluğu döneminde, Trajanus’un valisi Plinius tarafından yaptırılmıştır. Tabakhane’de bulunmaktadır. Romalılar döneminde Pythia olarak anılmıştır.

Yıldırım Beyazıt Külliyesi:
Şehrin doğusunda, Yıldırım semtinde bulunmaktadır. Külliye diğer birçok külliye gibi medrese, cami, türbe, darüşşifa, han, hamam, imaret, kasır, mutfak, hizmet odaları ve ahır yapılarından meydana gelmektedir. Yapımına 1390 yılında başlanmış ve inşası 1399 yılında bitirilmiştir.

Murat (Hüdavendigar) Camisi ve Külliyesi:
Çekirge’de bulunan külliye, 14. asır Osmanlı yapısıdır. Külliye; medrese, cami, imaret, türbe ve hamam yapılarından meydana gelmektedir. Caminin yapım tarihi tam olarak belli değildir. Çeşitli zamanlarda onarım görmüştür. Osmanlı mimarisinde benzeri olmayan bir yapı olma özelliğine sahiptir. Gösterişli dış mimarisiyle bir saray görünümündedir.

Külliye İmareti (Murat I İmareti):
I. Murat tarafından yaptırılmıştır. 1906 yılında, daha önce yıkılan yapıyı II. Abdülhamit tarafından yeniden yaptırılmıştır. Daha sonra görmüş olduğu onarımlarla özgünlüğünü büyük ölçüde kaybettiği görülmektedir.

Ulu Cami:
Şehrin merkezinde, Atatürk Caddesi’nde bulunmaktadır. 1396-1400 yılları arasında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiştir. Çok kubbeli camilerin klasik örneklerindendir. Tamamen kesme taştan yapılan cami, çok kalın ve yüksek duvarlarla yapılmış olup 20 kubbesi bulunmaktadır. 1854 yılındaki depremde 18 kubbesi yıkılmıştır. 1889 yılında meydana gelen yangında ise minarelerin külahları yanmıştır. Daha sonraki yıllarda minaresi kagir olarak yeniden inşa edilmiştir.

Şehadet Camisi (Kale ya da Saray Camisi):
Tophane semtinde bulunmaktadır. 1892 yılında aslına uygun olacak biçimde onarılmıştır. Minaresinin özgünlüğüyle dikkati çekmektedir.

Yeşil Külliye:
Yeşil semtinde yer alan külliyenin yapımına Çelebi Mehmet zamanında başlanmış ve II. Murat zamanında inşası bitirilmiştir. Külliye; medrese, cami, türbe, imaret, hamam ve handan meydana gelmektedir. Külliye camisinin süslenmesinde kullanılmış olan firuze ve yeşil çinilerden dolayı Yeşil Cami adıyla anılmaktadır.

Alaaddin Camisi:
1335 yılında Alaaddin Bey yaptırdı. Bursa’daki ilk Osmanlı camisidir. Dekoratif görünüşlü tuğla minaresi ilginç bir özelliktir.

Demirtaş Camisi (Timurtaş Camisi):
1399 yılında Timurtaş Paşa tarafından mescit olarak yaptırılmıştır. 1573 yılında ise mescit camiye çevrilmiştir. Yakınında imareti ve hamamı bulunmaktadır.

Emir Sultan Camisi:
Aynı isimli semtte bulunmaktadır. Emir Sultan adına, Hundi Fatma Hatun tarafından yaptırılmıştır. Özgün biçimindeki tek kubbeli olan camiye 1507 yılında son cemaat yeri eklenmiştir.

Yıldırım Bedesteni (Bezzazistan):
Yıldırım Beyazıt döneminde yapılmış olan bedestenin içinde ‘ mahzeni, 68 adet dükkanı ve 14 kubbesi bulunmaktadır. Osmanlı bedestenlerinin ilk örneklerinden biridir.

Kükürtlü Kaplıca:
Çelik Palas ile Çekirge arasında bulunan kaplıca I. Murat tarafından yaptırılmıştır. Beyazıt döneminde ise kaplıcaya kadınlar bölümü eklenmiştir. Her ikisi de kesme taştan yapılmıştır.

Eski Kaplıca:
Çekirge’de bulunmaktadır. Armutlu Kaplıcası da adı da verilmektedir. I. Murat döneminde Bizanslı bir ustaya yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 1607 yılında onarımdan geçirilmiştir.

Çekirge Kaplıcası:
1326’da yapılmış olan kaplıca Bursa’nın en eski kaplıcasıdır. Günümüzde Adak Hamamı olarak bilinmektedir.

Yeni Kaplıca:
Mimar Sinan tarafından Sadrazam Rüstem Paşa zamanında, yapıldığı sanılmaktadır. Tuğla ve taştan yapılmıştır.

Kara Mustafa Kaplıcası:
Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmeyen kaplıcanın ana hamam bölümüne Akça Hamam denilmektedir. Bu bölümün Bizans döneminden kaldığı bilinmektedir. Bugünkü hamamı, II. Beyazıt’m damadı Kara Mustafa Paşa yaptırmıştır.

Büyük Kapalı Çarşı (Uzun Çarşı):
Birçok hanın ve bedestenin birleşmesinden meydana gelmektedir. Taç kapısı II. Murat döneminden kalmadır. Büyük bir yangın geçirmiş olan çarşı, son dönemde yeniden onarılmıştır.

Arkeoloji Müzesi:
Müzenin 4 teşhir salonu, depoları, laboratuvarı, ‘ kütüphanesi ve idare odaları bulunmaktadır. Prehistorik Çağ Eserleri ve Sikke Salonu’nda, çevreden derlenmiş olan aynı döneme ait olan eserler ile Helenistik, Roma ve Bizans dönemleriyle, 15-18. asır Avrupa paralarından örneklerin bulunduğu bir sikke koleksiyonu bulunmaktadır.

Kültürpark:
Bursa’nın kent merkezinin tam ortasında bulunan Kültürpark, ülkemizde nadiren görülen kent içi yerleşimli parkların en büyüklerinden biridir. Bünyesinde cafeler, açık hava tiyatrosu, restoranlar ve Arkeoloji Müzesi’ni de barındıran park, ayrıca yılda bir defa gerçekleşen Bursa Kültür ve Sanat Festİvafi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Karagöz Müzesi:
Bursa’ya gittiğinizde Karagöz Müzesine mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Ücretsiz gezebileceğiniz müzede yurt içi ve yurt dışından bir çok kukla, Karagöz, Hacivat ve gölge oyunları hakkında bilgiler ve çeşitli kuklalar, ünlü gölge oyunu ustaları hakkında bilgiler ve onlara ait kuklalara yer verilmiş. Ayrıca müze içerisinde bir de atölye bulunmaktadır. Aşağıdaki videomuzda müze gezimizi bulabilir ve görmeden önce bir fikir edinebilirsiniz.


Türk-İslam Eserleri Müzesi:
Yeşil Medrese 1972 yılında yeniden düzenlenerek Türk-İslam Eserleri Müzesi adıyla hizmete açılmıştır. Girişte bulunan salonda İznik çini kase ve tabakları, yan taraftaki iki hücrede Hayali Küçük Ali’nin Karagöz-Hacivat takımları, derslikte ise etnografik eserler bulunmaktadır.

Ormancılık Müzesi:
Türkiye’nin ilk ve tek Ormancılık müzesidir. Çekirge Caddesi üzerindeki Saatçi Köşkü’nde bulunmaktadır. Ormancılık müzesinde bitki ve hayvan fosilleri ile ormancılık ile ilgili araç ve gereçler sergilenmektedir.

Anıt Ağaçlar:
Bursa’da görülmeye değer yüzlerce yıllık yaşları ile doğal anıt durumunda olan birçok çınar ağacı vardır. Dip çevresi 9 m olan 571 yaşındaki İnkaya Çınarı, dip çevresi yaklaşık olarak 12 metreye ulaşan 566 yaşındaki Orhan Camisi Çınarı ve dip çevresi 21.5 metreye varan Kavaklı Camisi Çınarı, Muradiye Türbesi Çınarı, Tahtakale Camisi Çınarı ve Setbaşı Meydanı Çınarı bu anıt ağaçların başlıcalarıdır.

Bir Cevap Yazın