Burun çıbanı nasıl oluşur?

Genel olarak her insanda kötü ve rahatsız edici bir görünüme neden olan burun çıbanları, burunda birçok faktöre bağlı olarak büyük veya küçük çaplı olarak burun bölgesinde yaygın olarak görülmektedir. İşte bu çıbanlar, burun çıbanı olarak adlandırılmaktadır. Stafilokok bakterilerin neden olduğu çıbanın içerisinde irin ve ölü bakteri oluşumları bulunmaktadır.
ciban
Bakteriler dünyanın her yerinde bulunmaktadır. Günlük hayatımızda gittiğimiz her yerde bakteriler vardır. Vücudumuzda da bol miktarda bakteri bulunmaktadır. Vücudumuzda oluşan herhangi bir hasardan dolayı vücudumuza girer ve rahatsızlıklara neden olurlar. Özellikle burunda oluşan çıbanların nedeni, burundaki kılların koparılmasından kaynaklanmaktadır. Koparılan kılların kökleri iltihaplanır ve böylece çıban oluşur. Bakteriler bu bölgelerde çoğalır ve içi irin dolu, ağrılı çıbanlara neden olur. Çıbanlar yalnızca burun bölgesinde değil vücudumuzun her hangi bir bölgesinde de oluşabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında her hangi bir dokunuş ve müdahale yapmadan mutlaka uzman bir cilt doktoruna başvurmak gerekir.

Çıbanlar ortalama 2-5 gün içinde beyazımsı baş oluştururlar ve bununla birlikle ateş ve yanma hissiyatı o bölgede görülebilir. Çıbanların sık sık vücutta boy göstermesi şeker hastalığının da habercisi olabilir. Bu yüzden ihmal edilmemesi gerekir. Sık sık çıban görülen kişilerim özel eşyalarını kullanmamaya çok dikkat edilmelidir. Aksi takdirde bulaşabilir. Bu tür çıbanlar genel olarak kendiliğinden iyileşirler. İçerisinde oluşan irin boşaldığı zaman iyileşme başlayacaktır. Birkaç hafta sonra bu oluşumlar tamamen geçer. Eğer vücudunuzun bağışıklık sistemi güçlü ise çıban patlamadan bile iyileşme olabilir. Özellikle burun içinde meydana gelen çıbanların oluşmasının altında kıl koparılmaları gelmektedir. Çıban, kıl köklerinin iltihaplanması ile meydana gelir.

Erken müdahale ile çıban oluşumunun yayılmasının ve büyümesinin önüne de geçilmiş olur. Çıbanla oynanması büyümesine ve yayılmasına neden olmaktadır. Bu kötü oluşumlar “stafilokok’’ olarak adlandırılan bir bakteri türünden meydana gelmektedir.

Bunun yanı sıra, düzenli ve sağlıklı beslenme, zararlı alışkanlıklar (alkol, sigara, esrar vb.), aşırı derecelerde kansızlık, yağlı yemekleri tercih etmek, bağışıklık sistemlerinin düşmesi gibi çeşitli nedenler bu bakteri türünün oluşmasına ve yayılmasına zemin hazırlamaktadır. Bundna dolayı sıralanan durumlardan kaçınmak gerekir.

Burun çıbanları genel olarak şu yöntemlerle tedavi edilmektedir:
1- Antibiyotik kullanımı
2- Sıcak bezle o bölgesi temizlemek
3- Bir takım bitki kürleri
4- Cilt temizliğine dikkat etmek
5- Zeytinyağı sürmek burunda çıban oluşumlarını yok etmede etkili olan diğer yöntemlerdendir.

Bunların dışında çeşitli bitkisel yöntemlerde bulunmaktadır.

Haşhaş tohumu en çok tavsiye edilen bitkidir. 10 dakika kaynatılan haşhaşın tohumları, süzüldükten sonra oluşan sıvı ile buruna damlatılır.
Zeravent kökü kullanılan bir diğer bitkidir. Zeravent kökü süt ile süt kayboluncaya kadar karıştırılarak iyice kaynatılır. Elde edilen özüt, badem yağı ile karıştırılarak krem kıvamına getirilir. Bu krem çıban çıkan yere sürülür.
Mercan kökü de tedavide kullanılan bir bitkidir. Mercan kökü ile meşe kabuğu birlikte kaynatılır. Süzülerek geride kalan posa, badem yağı ile birlikte merhem haline getirilir. Merhemden çıban yerine sürülür.

Bir Cevap Yazın